articolul anterior articolul urmator

Viitorul uitat

72
12 Feb 2019 10:52:13
Traian Ungureanu
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

72 Comentarii

Zevescu Zev
12.02.2019, 12:09:56

Mda... uneori mai scapa in presa romana (si nu numai, ca nu-s nici multi altii mai breji) si cate un articol destept, care compenseaza cat de cat citirea ineptiilor uzuale. Dureros de corect.

-13 (25 voturi)
gigione cel pios
12.02.2019, 12:39:54

antirusismul vechi, popular şi extrem de stupid. Asta a uitat stimatul autor să adauge. În rest, de acord, timpu ne înghite pe toţi...sîntem praf la vînt...asta pt şmekerii care cred că ar conta cumva.

-25 (27 voturi)
Lucifer
12.02.2019, 12:21:27

Destul de trist. "Am trecut, deja, pragul. Dacă, pînă acum, am dovedit că ne putem uita trecutul, de aici înainte, sîntem pregătiţi să ne uităm viitorul." Nu numai noi VREM să ne uităm trecutul, dar şi toată Europa. Numai că o societate fără memorie şi fără trecut nu poate exista în viitor. Dacă nimeni nu mai are o identitate (naţională, etnică, lingvistică, culturală), atunci CINE mai este un astfel de popor, chiar individ? CUM poţi avea viitor fără memorie? Mie unuia mi se pare absurd. Dacă este totuşi aşa, atunci în popoarele respective a intrat Diavolul sinuciderii. Dar rămâne întrebarea tulburătoare: existe oare ceva care să ne lege din nou împreună ca oameni şi popoare?

-4 (16 voturi)
Alexandre
12.02.2019, 12:23:08

Zvarcoliri de cuvinte fara rost. Printre ele se mai strecoara din loc in loc si niste soparle antioccidentale bine plasate (ca totusi trebuie sa ne facem si job-ul...) Oricum, se apropie la orizont alegerile europarlamentare concomitent cu obsesiile pesimiste ale celor ce vad cum li se pierde-n ceata si cum li se indeparteaza cascavalul la orizont si atunci ca sa facem?... il bestelim , ca de fapt nu era chiar cascaval, ci un fel de branza stricata. Si-atunci ce ne-a mai ramas daca tot am bestelit trecutul si prezentul fara rost acuzand Europa si lumea inca n-a percutat la indemnurile artistic articulate din toti rarunchii? Atunci sa bestelim viitorul ! Pesimism pe toata linia. Era de asteptat sa vina si o aterizare fortata cand ti se termina kerosenul ..

+15 (21 voturi)
dorin valeriu domuta
12.02.2019, 12:34:46

Memoria oamenilor, cea individuala dar intr-o anumita masura si cea colectiva, e scurta. Se cam pierde dupa 2-3 generatii, depinde aici si de cultura familiilor, de influenta parintilor asupra urmasilor, de intensitatea intamplarilor. Zece-douazeci de ani intr-o viata de om e mult, pentru istorie e putin, uneori nesemnificativ. De aceea "s-a inventat" istoria, cronicele si analele; lumea sa tina minte si - eventual - sa traga niste invataminte. Si-apoi, sa privim lucrurile si altfel. Da, putina lume mai stie cine a fost John Lenon dar multi ii mai stiu si-i mai fredoneaza cantecele; a ajuns cam ca folclorul. Despre antisemitismul din Romania ce sa mai zic ? A fost cam la fel ca in toata Europa Centrala si de Est unde populatia evreiasca era semnificativa si-i deranja pe multi. N-a fost prezenta de pilda in Anglia; englezii intalnisera doar evrei sefarzi, culti, rafinati, instariti, vezi David Ricardo sau Disraeli, ajuns lord si prim-ministru in Angla intr-o vreme in care in Romania evreii nu aveau nici macar dreptul la cetatenie. Nu-i vorba, in aceeasi Anglie pana pe la 1800 catolicii nu aveau drepturi politice sau dreptul de a ocupa functii in stat ! In Romania de azi, unde mai traiesc doar cateva mi de evrei, perfect incadrati in societate, unde multi romani n-au intalnit sau identificat ca atare un evreu, antisemitismul - inca prezent uneori- e doar unul rezidual, mostenit, cumva folcloric, va disparea cu siguranta intr-o generatie-doua. Interbelicul, pe care Dl.TRU il "demistifica" mereu, nici eu nu-l idealizez in totalitate dar, sa recunoastem, a "produs" idei si oameni, elite (vad partea pozitiva) pe care scoala si societatea romaneasca de azi nu le mai pot genera. Din pacate.

+5 (9 voturi)