Politică

articolul anterior articolul urmator

Viktor Orban: Ţinutul Secuiesc a existat când încă nu exista România modernă şi va exista şi atunci când toată Europa se va fi predat Islamului

100
29 Jul 2018 15:28:04
Autor: Sebastian Zachmann
Viktor Orban
Viktor Orban

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a spus, la Universitatea de Vară „Tusvanyos“ de la Băile Tuşnad, că pentru maghiari Centenarul Marii Uniri nu reprezintă „un moment festiv”. Orban a pledat pentru un Ţinut Secuiesc tot mai puternic.

„Acum o sută de ani, România a intrat în epoca modernă. (...) Înţelegem că, din punctul lor de vedere, este un moment festiv, dar să înţeleagă şi ei că pentru noi nu e un moment festiv”, a afirmat, potrivit traducerii oficiale asigurate de organizatori, Viktor Orban, adăugând că „de o sută de ani România modernă nu ştie ce să facă cu cei peste un milion de maghiari care trăiesc aici”.

Premierul ungar a invocat sloganul UDMR - 1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România -  cu care s-a declarat de acord - şi a subliniat că „Ţinutul Secuiesc a existat şi când încă nu exista România modernă şi va exista şi atunci când toată Europa se va fi predat Islamului”.

„În loc să negăm realitatea, ar trebui să privim situaţia ca pe o resursă. Să privim Transilvania ca pe o resursă, să ne dorim un Ţinut Secuiesc tot mai puternic, o comunitate maghiară din ce în ce mai puternică. Acest lucru ar însemna un plus de forţă şi pentru România”, a afirmat premierul Ungariei.

„Rusia nu reprezintă vreo primejdie“

Viktor Orban a mai spus că, în opinia sa, Uniunea Europeană duce o politică "primitivă" faţă de Rusia. Premierul maghiar susţine că, în afara Poloniei şi a ţărilor baltice, restul statelor UE ar trebui să-şi dezvolte relaţiile bilaterale cu Moscova.

"Punctul meu de vedere este că UE duce o politică, şi scuzaţi expresia, primitivă faţă de Rusia, spunând că Rusia reprezintă un pericol. Pentru că, într-adevăr, în UE există ţări membre care se pot de-a dreptul simţi în pericol faţă de Rusia. Vorbim de Ţările Baltice, vorbim de Polonia, istoria şi apropierea geografică confirmă acest lucru, dar majoritatea ţărilor din UE nu resimt acest pericol, această primejdie, nici slovacii, nici cehii şi nici noi nu avem motive să credem că Rusia ar reprezenta vreun pericol, vreo primejdie pentru noi. Deci, este foarte clar că Ţările Baltice, Polonia şi alte ţări ar beneficia de garanţii suplimentare din partea NATO, din partea UE pentru a se simţi în siguranţă, dar restul ţărilor ar trebui să beneficieze de dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu Rusia. Deci, în loc de această politică primitivă faţă de Rusia, ar trebui să avem o politică mult mai specializată, mult mai bine definită cu Rusia", a afirmat Orban, potrivit traducerii oficiale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Iris IRIS
29.07.2018, 15:47:31

Regula de trei simpla : daca Targul Secuiesc va exista si pentruca Targul Secuiesc se afla in mijlocul Romaniei atunci palarie intr-un picior ghici ce-i ? Ce sa fie ca si Romania va exista ca o insula intre osmanlai.

+6 (18 voturi)
Iris IRIS
29.07.2018, 15:49:54

Domnule Orban romanii vor apara Romania, secuimea Targul Secuiesc si impreuna nevom apara impotriva osmanlailor. Nu le-a mers sa ocupe Viena si nici de data asta pe pamant european nu-si vor aseza corturile osmanlaii.

+5 (21 voturi)
Utilizator Adevărul
29.07.2018, 15:49:44

Comentariu considerat abuziv.

Lucifer
29.07.2018, 16:08:10

Poate "ţinutul secuiesc" va exista, dar Hungaria sigur NU va mai exista.

+6 (18 voturi)
Gabriel Gabriel
29.07.2018, 16:34:57

Secuii nu sunt hunguri, asa ca mars la tine in buda, nu mai manca rahat in Romania ca mananca destul dancila & CO.

+5 (21 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările