Viktor Orban: Mă înţeleg mai bine cu Băsescu, decât cu un premier puţin influenţat de sentimente naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Ungariei alături de preşedintele Traian Băsescu FOTO Adevărul
Premierul Ungariei alături de preşedintele Traian Băsescu FOTO Adevărul

Premierul ungar Viktor Orban a declarat, într-un interviu acordat Digi 24, că are relaţii mai bune cu preşedintele Traian Băsescu decât cu premierul Victor Ponta, deoarece se înţelege mai bine cu un patriot român decât cu un român pentru care „chestiunile naţionale sunt mai puţin importante".

Orban a explicat că, „desi Băsescu este un preşedinte de dreapta, deci cu sentimente naţionale, un patriot cu sentimente naţionale solide, totuşi mă înţeleg mai bine cu el decât cu un prim-ministru român mai puţin influenţat de sentimente naţionale", citează Hotnews.

"Relaţiile româno-ungare se numără printre relaţiile mai complicate în lume, nu este simplu. Au o psihologie complicată, o istorie grevată de probleme, cu conflicte de interese. Deci este un context dificil. Totodată interesul nostru este ca relaţia dintre România şi Ungaria să fie una în care cetăţenii noştri să poată trăi în condiţii de securitate, stabilitate, şi cu perspective economice bune. Când ambele ţări au prim-miniştri care înţeleg că acest lucru este cel mai important, atunci cooperarea este relativ bună. Dacă premierii nu înţeleg acest lucru, sau sunt prea tineri, sau nu au petrecut destul timp în politică, sau sunt luaţi prea uşor de valul pasiunilor, atunci lucrurile sunt mai dificile.

În ceea ce priveşte legăturile de acum, pot spune că avem o relaţie cu baze solide care funcţionează bine de mai mulţi ani cu preşedintele (Traian Băsescu - n.r:). Ceea ce este interesant, pentru că în general se consideră că pentru minorităţile de pe teritoriul unei ţări, să spunem maghiarii din România, este mai favorabil dacă se află la putere guvern de stânga. ... Dar eu am învăţat în ultimii 20 de ani că lucrurile funcţioneaza invers. Adica eu mă înţeleg mai bine cu un patriot român decât cu un român pentru care chestiunile naţionale sunt mai puţin importante. 

De aceea ,deşi Băsescu este un preşedinte de dreapta, deci cu sentimente naţionale, un patriot cu sentimente naţionale solide, totuşi mă înţeleg mai bine cu el decât cu un prim-ministru român mai puţin influenţat de sentimente naţionale. Acum în România nu este la putere un guvern de dreapta, ci de stânga, iar cu acest guvern nu avem încă o relaţie care ar putea fi caracterizată în vreun fel. Pot să spun cel mult ca relaţiile noastre evoluează, eu însumi aştept cu interes să văd unde ajungem."

    

La întrebarea despre ce îi place sau nu la politica din România, premierul maghiar răspuns: „Poate că aici, viaţa politică este puţin mai gălăgioasă decât ar fi justificat, pe baza relaţiilor dintre ţările noastre. Eu văd relatiile româno-ungare mai bune decât se conturează ele din declaraţiile politicienilor. Şi nu spun că acest lucru se datorează doar românilor, sau în primul rând lor, evident, şi politicenii ungari au responsabilitatea lor, exagerăm mai des, folosim mai des cuvinte grele decât ar fi justificat. Nu ar fi rău dacă acest lucru ar lipsi din relaţiile româno-ungare."

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite