Viorel Cataramă, la Adevărul Live: Îmi este teamă ca în turul doi să nu fie doi candidaţi de stânga: Ponta şi Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Viorel Cataramă a discutat astăzi, în emisunea Adevărul Live, împreună cu jurnalistul Sebastian Zachmann şi cu redactorul-şef Dan Marinescu, despre proiectul său de preşedinte.

Principalele declaraţii:

Sunt de foarte mulţi ani fost membru PNL. Eu nu mi-am anunţat intenţia, ci decizia de a candida la alegerile prezidenţiale. Am strâns un sfert din semnăturile necesare pentru a candida. Nu sunt interesat în mod deosebit de ce fac partidele politice întrucât decizia mea se bazezază pe situaţia economică: avem cel mai mic salariu minim pe economie şi cea mai scumpă benzină. Afacerile merg din ce în ce mai greu.

Partidele politice sunt structuri mafiote extrem de bine organizate, care colaborează cu strucutile interlope în detrimentul României. 40% sunt hotărâţi să nu voteze niciun candidat al unui partid. Mă adresez acestor cetăţeni ai României. Nu sunt interesat în a mă înregimenta în vreun partid politic.Toate partidele politice, inclusiv PNL, sunt structuri mafiote. Eu vreau ca partidele politice să nu mai aibă competenţele pe care le au astăzi.

Dacă eşti numit într-o funcţie, trebuie să pui în aplicare ordinele acelui partid. Acest lucru trebuie să fie interzis prin Constituţie. Parlamentul este format din politicieni. Nu discut de funcţiile alese de popor, ci de numirile pe care le fac aceştia. Nu discutăm de miniştri, Parlament, primari, preşedinţi de Consilii Judeţene. Parlamentul trebuie să facă legi, nu să numească judecători la CCR.

Despre numirile de procurori

În programul meu, am spus să fie aleşi o dată la patru ani de cetăţeni. Noi trebuie să scoatem România de sub influenţa politică. Ei se ocupă de numiri şi cer să acţioneze în interesul lor. În permanenţă, forţele politice au ţipat că anumite decizii sunt politice, influenţate de X sau de Y. Asta a făcut un mare rău României pentru că românii încep să creadă că asta este situaţia şi că nu pot avea încredere în deciziile instanţei.

De ce credeţi că aceşti politicieni au făcut asemenea declaraţii? Ei ştiu foarte bine ce fac. Sunt aceste declaraţii şi în anii în care nu sunt alegeri. Este nesemnificativ ce cred eu. A fost o bătălie teribilă pentru numirea şefului DNA. Mie, ca cetăţean, îmi trezeşte suspiciuni. De ce se bat aşa tare pentru a numi un procuror? Ei cred că acea persoană are obligaţia să-i fie obedientă. Numai această suspiciune face mult rău României.

Eu am o părere foarte bună despre instanţe şi Parchete. Dacă nu am tipărit îm minte că acolo se face dreptate, aş avea o viaţă îngrozitoare să nu am acea speranţă. Personal, am câştigat procese şi am pierdut pocese. Că nu-mi convine mie că am pierdut, este o altă chestiune. Noi trebuie să credem că acele instituţii acţionează independent de clasa politică. Intrăm în depresie dacă nu avem această certitudine. Politicienii au alimentat această teorie şi românii au început să creadă în ea.

Despre reducerea CAS

Eu, care sunt o persoană ataşată valorilor de dreapta, consider că orice reducere de taxe trebuie salutată. Avem o impozitare excesivă a forţei de muncă. S-a făcut o întreagă teorie de unde se pune în loc. Un kg de autostradă costă vreo 35 de milioane. În mod normal, trebuie să fie de 20 de milioane. Luaţi banii de acolo. Problema este că atât domnul Ponta, cât şi Băsescu, au făcut aceste discuţii din motive pur electorale, ceea ce este dezgustător. Este fezabilă reducerea CAS. Eu cred în ministrul Finanţelor ştie ce face. Pot mai da multe exemple de unde să ia banii. Acolo a fost o bătălie de imagine. În acet moment, nici nu mai contează dacă se vrea reducerea CAS.

Despre eficienţa insituţiilor

Eu nu sunt anti-sistem. Democraţia funcţionează cu instituţii clare. Eu nu spun că trebuie distruse insituţiile, dar trebuie să existe controlul reciproc al acestor insituţii. Parlamentul nu este controlat de nimeni. Faptul că sunt aleşi de oameni nu înseamnă că trebuie să existe vreo insituţie care să nu fie supusă unui control. Spre exemplu, Justiţia poate să controleze Parlamentul. Când o să laşi o instituţie fără control, acea insituţie o poate lua pe arătură.

image

Eu vin independent şi aduc aceste puncte de discuţii pentru că îmi pot permite să modific Constituţia prin referendum. Mi se pare ridicol şi am ajuns bătăia de joc a Europei prin aceste decizii a Parlamentului de a bloca Justiţia.

Despre lupta dintre Klaus Iohannis şi Crin Antonescu

Este decis demult. Este Klaus Iohannis. Nu mai păstrez legătura cu niciunul. Nu vine din afara sistemului Iohannis. Domnul Iohannis a hotărât ruperea USL. Dreapta a fost tot timpul fragmentată. Când trebuia să se consolideze sub forma CDR, alianţei D.A., a fost făcută pulbere. Astăzi există os speranţă să fuzioneze. Apar două personalităţi care au contribuit la fragmentarea dreptei: Băsescu şi Tăriceanu. Tăriceanu încearcă să rupă din PNL. Domnul Băsescu, supărat pe PDL, formează PMP. Domnul Băsescu pare a fi prin spate cu PSD.

Indivizi care au avut posibiltiatea să unifice dreapta au distrus-o. Nu a existat o Opoziţie cât a fost USL. Sunt perioade negre. Când nu există Opoziţie, sunt derapaje enorme. Pe acest culoar vine domnul Iohannis care a câştigat pe greşelile domnului Antonescu. PNL are suficiente personalităţi care pot câştiga alegerile. A decis să meargă cu Iohannis. Din prima zi de când a devenit preşedinte PNL, domnul Iohannis nu a putut să-şi impună candidatura.

Nu reuşeşte să facă pace în PNL. Este cea mai slabă performanţă a unui preşedinte. Are mari probleme în interior, nu poate să-şi stăpânească partidul său, dar vrea să stăpânească PNL şi PDL împreună. Crin Antonescu a fost atât de contradictoriu încât a pierdut foarte multă susţinere. A încercat să-şi schimbe mesajul, dar nu a fost percepută ca fiind sinceră această schimbare. A jucat o carte imposibilă la alegerile europarlamentare. Putea să spună că dacă PNL nu ia un scor în primele două partide, îmi dau demisia. Nu a avut nicio strategie. A jucat totul şi a pierdut. Eu sufer când văd că dreapta suferă şi este fărămiţată.

image

Despre candidatul PSD

Victor Ponta are un mare handicap: bazinul electoral de stânga este sub 50%. Are nevoie de voturi din partea dreapta. A apărut domnul Tăriceanu. Este un ajutor apropae nesperat. Istoria îl va judeca pe domnul Tăriceanu. Mă aştept ca PMP să-l susţină pe Victor Ponta. Domnul Ponta are suficientă inteligenţă să-şi găsească aliaţi în turul II. Se lucrează profesionist, se promit funcţii. Sunt convins că cele două partide vor avea un candidat comun şi vor fuziona. Va fi o dramă ca Victor Ponta să devină preşedinte. Domnul Ponta poate fi contracarat foarte uşor dacă nu are sprijin pe partea dreaptă. Trebuie împiedicaţi cei care încearcă să-l ajute pe Ponta.

Eu nu fac jocurile nimănui. Nu cred că există un aprtid politic să susţină că fac jocurile cuiva. Din semnalele pe care le am, interesul pentru o  candidatură independentă este enorm. Mă bazez pe voturile celor care nu vor să mai voteze partide politice. Sper ca în finală să ajungă măcar un om de dreapta. Mi-este eamă ca în finală să nu fie doi candidaţi de stânga: Victor Ponta şi Klaus Iohannis. Un om care consideră că îşi face şase case din salariul de profesor nu este de dreapta, insultă inteligenţa multor români. 


Viorel Cataramă şi-a anunţat, marţi, intenţia de a candida ca independent la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie, sub sloganul "Românii liberi îngenunchează mafia politică", principalul său obiectiv fiind acela de a schimba Constituţia.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite