Viorica Dăncilă le-a promis liderilor europeni că susţine Justiţia. Primul test: votul din Parlament la Codurile penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă şi Frans Timmermans
Viorica Dăncilă şi Frans Timmermans

Aflata la Bruxelles în prima vizită post-Dragnea, premierul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu liderii Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi Frans Timmermans, doi critici vehemenţi ai asaltului PSD la Justiţie. Premierul s-a angajat să susţină statul de drept. Primul test va fi în Parlament, la votul pentru modificarea Codurilor penale.

 „Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, au salutat angajamentul Guvernului României de a nu avansa reformele controversate din sistemul judiciar şi reluarea imediată a dialogului în cadrul MCV, cu scopul de a înregistra progrese în reformele din sistemul judiciar şi în lupta împotriva corupţiei. Cei doi oficiali au reconfirmat angajamentul Comisiei Europene de a lucra în strânsă cooperare cu autorităţile române pentru a găsi soluţii în privinţa aspectelor legate de statul de drept şi pentru a relua progresele în cadrul MCV“, se arată în comunicatul Guvernului.

Odată cu încarcerarea lui LiviuD ragnea, miza ordonanţei de urgenţă a dispărut. Porblema s-a mutat în Parlament., acolo unde coaliia PSD-ALDE a modificat Codurile penale în interesul infractorior. Ulterior, Opoziţia a contestat „opera“ PSD la CCR, iar judecătorii urmează să dea decizia finală. În cazul în care vor trece de filtrul CCR, Codurile peale vor merge la Cotroceni pentru promulgare, însă şeful statului le va putea întoarce în Parlament, pentru reexaminare. Dacă nu vor trece de CCR, legile se vor întoarce tot în Parlament, unde senatorii şi deputaţii trebuie să le pună în acord cu decizia Curţii. Deci coaliţia de guvernarea va avea din nou un vot decisiv. În acest punct poate interveni Viorica Dăncilă, ca şefă interimară a PSD.

În primă fază, PSD a modificat Codurile penale cu dedicaţie pentru Liviu Dragnea. Chiar dacă fostul lider PSD a ajuns după gratii, noile prevederile vin ca o mănuşă pentru baronii locali rămaşi la putere: au scăzut termenele de prescripţie pentru faptele de corupţie, au fost diminuate pedepsele, iar formele cele mai agravante ale abuzului în serviciu au fost dezincriminate. Toate aceste măsuri contravin recomandărilor formulate de experţii Comisiei de la Veneţia.

„În şedinţa Comitetului Executiv de săptămâna trecută, mai mulţi lideri social-democraţi au întrebat ce poziţie va adopta partidul dacă Iohannis întoarce Codurile în Parlament, căci asta urmează. Viorica Dăncilă şi Marcel Ciolacu au spus clar: «Le susţinem în continuare». Oricum, după condamnarea lui Dragnea, miza nu mai e ordonanţa de urgenţă, ci promulgarea Codurilor penale. Dăncilă va folosi la Bruxelles scuza că demersul a fost iniţiat în Parlament de Liviu Dragnea, înainte ca ea să preia şefia partidului“, susţin surse din conducerea PSD pentru „Adevărul“. În aceeaşi şedinţă de partid, Viorica Dăncilă a spus că tema Justiţiei a îngropat PSD la alegerile europarlamentare. Aşadar, premierul caută să împace şi tabăra baronilor locali, care o susţin în fruntea partidului, dar şi pe liderii europeni, care ameninţă România cu activarea Articolului 7.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite