Politică

articolul anterior articolul urmator

Viorica Dăncilă, reacţie după refuzul lui Iohannis de a accepta miniştrii PSD: Un atentat la liniştea şi siguranţa oamenilor pentru ziua de mâine

17
5 Sep 2019 21:17:44
Autor: Laurenţiu Sirbu
Viorica Dancila FOTO gov.ro
Viorica Dancila FOTO gov.ro

Premierul Viorica Dăncilă a reacţionat joi seara printr-un mesaj pe Facebook prin care a criticat dur refuzul preşedintelui Iohannis de a numi noii miniştrii în Guvernul PSD. Premierul a spus că preşedintele a transformat Palatul Cotroceni într-un sediu de campanie.

„Din nefericire, Palatul Cotroceni a devenit un sediu de campanie pentru actualul preşedinte. Îi transmit domnului Klaus Iohannis că cetăţenii încă aşteaptă explicaţii cu privire la motivul pentru care încalcă repetat Constituţia.

Toţi vrem să înţelegem de ce actualul şef al statului face un abuz de putere şi continuă blocarea activităţii Guvernului, deşi majoritatea constituţionaliştilor îi transmit că interpretează electoral Legea fundamentală.

Respectarea Constituţiei nu este facultativă, este obligatorie, iar domnul Klaus Iohannis ar fi trebuit să înveţe acest lucru după multiplele situaţii în care a primit soluţii nefavorabile de la Curte.

Actualul preşedinte nu a venit în tot acest timp cu nicio soluţie de deblocare a crizei, ci doar cu declaraţii care să o alimenteze. Candidatul Iohannis vorbeşte despre obligaţiile premierului, dar nu se achită de propriile obligaţii. În schimb, se antepronunţă în numele Curţii Constituţionale, în numele Parlamentului, şi chiar în numele Guvernului. Ne dovedeşte încă o dată visul său de a fi “preşedintele-stat”.

În acelaşi timp, domnul Klaus Iohannis uită că a girat absolut toate guvernele şi toţi miniştrii din ultimii 5 ani, însă în momentul când nu i-a mai convenit politic, s-a întors de fiecare dată împotriva lor şi a încercat să manipuleze o ţară întreagă.

Am văzut în această seară la domnul Klaus Iohannis un dispreţ orb pentru români şi ţară. Ce a făcut preşedintele României astăzi este un act grav de iresponsabilitate şi un atentat la liniştea şi siguranţa oamenilor pentru ziua de mâine. Să îi fie clar şi domnului Klaus Iohannis: Guvernul pe care îl conduc plăteşte astăzi pensiile şi salariile şi le va plăti şi de acum înainte. Încercarea acestuia de a-i speria pe oameni şi a crea panică în societate este de un cinism incalificabil.

Noi ne-am făcut datoria şi am sesizat Curtea Constituţională în legătură cu aceste încălcări, însă ne asigurăm că venim şi cu alte soluţii pentru deblocarea crizei instituţionale actuale, asta în ciuda insistenţei candidatului Klaus Iohannis de a o perpetua”, a scris Dăncilă pe pagina ei de Facebook.

Klaus Iohannis a respins propunerile de miniştri interimari, iar Guvernul a ajuns să nu aibă titulari la şase portofolii. Drept răspuns, Viorica Dăncilă a sesizat CCR, fiind invocat un conflict între instituţii.

Preşedintele Klaus Iohannis continuă conflictul cu Guvernul Dăncilă şi a respins un nou val de miniştri interimari, de această dată pe portofoliile lăsate vacante în urma ieşirii ALDE de la guvernare, adică propunerile pentru Ministerul Mediului, Ministerul Energiei şi a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul.
 
„Conflictele din coaliţia de guvernare, disperarea PSD de a rămâne la putere, luptele interne şi târguielile pe funcţii nu au nicio legătură cu agenda reală a românilor. Eu nu girez sub nicio formă un astfel de joc politic meschin şi, ca atare, resping categoric propunerile înaintate pentru miniştrii interimari“, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, cu o zi înainte să expire termenul privind numirea interimarilor, dat fiind faptul că demisiile înaintate de reprezentanţii ALDE au fost trimise la Cotroceni pe 27 august. Cu doar o săptămână înainte, Klaus Iohannis îi refuzase pe Dana Gîrbovan pentru Justiţie şi pe Şerban Valeca pentru Educaţie. 

Mai mult, preşedintele României, care candidează pentru un nou mandat la Cotroceni, a subliniat că premierul Viorica Dăncilă e obligată să meargă cât mai repede pentru reconfirmarea echipei guvernamentale. „Este datoria şi obligaţia doamnei premier să meargă de urgenţă în Parlament pentru a obţine votul de validare. Guvernul, acest guvern, nu mai are legitimitate în faţa românilor încă din 26 mai, când cetăţenii s-au exprimat prin vot că sancţionează direcţia în care duce PSD România”, a spus şeful statului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Un cititor
5.09.2019, 21:28:39

"Un atentat la liniştea şi siguranţa oamenilor pentru ziua de mâine.' Pe tinerii de maine "i-ati aranjat voi", Tuta ticaloasa ! Ati amanetat tara, ne omorati copiii ! Ati scos pe strazi puscariasii ! Nu am vazut ticaloas-o sa faceti ceva sa opriti iesirea din inchisori inainte de termen, a puscariasilor pedofililor, criminalilor, hotilor ! Schimbati legea ! Se aude ?! Il auzati pe Presedinte, ticaloa-o ?! Voi le-ati distrus viitorul tinerilor din ac tara ! Inaugurati spitale in constructie ?! Cata ticalosie incape in voi ?!

+6 (14 voturi)
Manole Scarlat
5.09.2019, 21:34:52

Se pare că domnu Iohannis îşi foloseşte funcţia pentru a şicana PSD-ul, în dauna interesului naţional. Dacă vrea să fie în acelaşi timp şi preşedinte şi premier şi guvern şi parlament să ne spună, ca să-l ajutăm la alegerile din noiembrie.

-5 (11 voturi)
Marck
5.09.2019, 21:50:02

Alo, tanti! Știi să citești? Ia deschide Constituția la art. 85 și silabisește cu voce tare punctele 1-3 din articol. Te afli în situația descrisă de acel articol? Da sau ba? Scrie că trebuie să mergi în Parlament și să vezi dacă guvernul tău pur PSD are susținere sau nu? Scrie! Scrie că Președintele nu poate să-ți semneze nici o numire de noi miniștri dacă nu vii cu aprobarea Parlamentului în băț? Scrie! Ai înțeles că Președintele, chiar să vrea, nu-ți poate face pe plac deoarece ar încălca flagrant Constituția? Da sau ba? Dacă ai înțeles, ce cauți la Curtea Constituțională? Ai slugi acolo care să te scoată din kk? Dacă n-ai înțeles, nu mă mir. Mă așteptam la asta. Oricum, fă iute niște ciorne cu demisia caligrafiată frumos și pe cea fără greșeli gramaticale sau de ortografie trimite-o Președintelui și ai să vezi ce repede îți răspunde.

+6 (8 voturi)
Sacha Durand
5.09.2019, 22:44:04

Marck : Ce lectura ? ea are toba aia din plastic si bate in ea de-a sculat tot cartierul !...mai si zbiara de ne-a spart timpanele ! Solutia ? LA VOT !

+3 (7 voturi)
m lupascu
5.09.2019, 22:40:48

- puterea legislativa si puterea executiva impotriva suveranitatii popolare - crima organizata pro esedalde in al doilea parlament ilegitim 300 si la guvern

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările