Vitamina politică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vitamina politică tinde să devină un supliment al discursului politic populist, al unor lideri politici care, în căutarea lor de voturi, încearcă tot felul de tertipuri pentru a arată electoratului că le pasă...

În ultima vreme am fost cu toţii obişnuiţi să ascultăm discursurile sforăitoare despre „facerea bugetului“. Propuneri care mai de care mai generoase, unele de-a dreptul populiste, au luat locul discuţiilor obişnuite despre problemele uzuale.

Din punctul meu de vedere, cea mai interesantă propunere mi s-a părut cea despre vitamina D.

În fond, am zis că nu e rău dacă se mai gândeşte cineva la orice din sfera normalului - vitamine, pastile, pacienţi, prevenţie. Chiar dacă totuşi nu există o recomandare serioasă a vreunei instituţii internaţionale de sănătate publică, am zis să merg pe prezumţia bunei credinţe. De ce oare nu s-au gândit autorii propunerii şi la ceva poate mai util? Ecranele duduie de titluri cu numărul morţilor de gripă... în creştere! Tamiflu se jură toţi că există în farmacii, dar când ajungi acolo constaţi că nu mai au! Medicamentele de importanţă vitală cam lipsesc şi nu doar de luna aceasta... deja de multe luni. Cisplatin pare să dea bătăi de cap Guvernului. Tot nu se găseşte. Multe alte citostatice la fel!

Din păcate, aici este vorba de viaţă şi de moarte, iar aşteptarea lor de cele mai multe ori înseamnă pierderea luptei cu moartea. Nu dau lecţii, e foarte uşor să stai pe margine să critici. Ştiu! Şi eu am trecut prin multe astfel de situaţii, dar asta nu înseamnă că nu pot să spun ceea ce văd şi aud din mult prea multe guri! Şi, DA, în alte timpuri lumea reacţiona. De cele mai multe ori lucrurile se îndreptau. Acum NU! Lipseşte Cisplatin!!! De multă vreme! Şi da, acest medicament ca şi altele asemenea lui fac diferenţa între viaţă şi moarte.

Despre vitamina D nimic contra! Doar o informaţie. Formele care au trecut de evaluarea ANDM (sunt 2 din câte ştiu în România) şi sunt considerate medicamente pot fi prescrise de medic şi sunt gratuite pentru copii până în 18 ani. Testarea pentru a determina nivelul de cantitate în sânge este cu totul altceva.

Acum suntem obligaţi să vedem ce vor autorii propunerii sau de fapt ce vrea Liviu Dragnea, pentru că ceilalţi nu ştiu nimic şi nici nu par a înţelege care ar fi de fapt dorinţa transmisă de lider. Am vorbit cu mulţi doctori în ultimele zile referitor la acest subiect şi mi se pare greu a fi înţeles până şi de specialişti. Nu mecanismul ori potenţialul de bine pe care l-ar putea aduce ci utilitatea, momentul... Chiar le rezolvasem pe toate şi nu mai era nimic altceva mai important!? Cu banii folosiţi (ştie cineva câţi? Şi câţi români vor beneficia de aceste teste/vitamine) s-ar fi putut rezolva alte probleme mai acute din sistemul sanitar? N-avem nicio explicaţie, nimeni nu zice nimic. A fost dorinţa liderului. Este suficient atât pentru o anumită categorie de public!

La fel şi testele prenatale noninvazive. Nerecomandate de mai niciun institut de sănătate internaţional (şi  totuşi cine a venit cu propunerea?), dar totuşi dorite, foarte mult, de guvernanţi. Hazlie propunerea, atât timp cât au uitat chiar şi denumirea comercială a testului dorit. Ce să înţelegem? Că era ceva croit pentru o anumită firmă şi nu vreun program menit să rezolve o problemă de sănătate publică majoră!? Interes personal şi nu altruism guvernamental. Poate vine cineva din Minister şi motivează. Mai ales de ce acea firmă... ce are ea mai special decât concurenţii din domeniu?! Vreo procedură de selecţie nu a existat până acum. Deci, de ce firma aceea?

Între timp, funcţionarii din Ministerul Sănătăţii nu ştiu ce să mai facă pentru a nu pierde totuşi banii pentru construcţia spitalelor regionale. Ajutor de la Guvern nu primesc! Darius Vâlcov are altă viziune. Preferă să piardă banii decât să nu controleze el direct modalitatea de realizare a proiectului şi lansarea licitaţiilor. Viorica Dăncilă nu cred că înţelege subiectul şi oricum nu o lasă Darius Vâlcov să se implice. Ar putea totuşi să apeleze la comisarul european pe care îl are România. Nici vorbă!!! Nu poate!!! Nu o lasă Liviu Dragnea! Probabil dnei premier nu i s-a transmis încă dacă în spitalele regionale se vor găsi „vitamine“ mai ales din gama D şi în acest caz nu i se par utile. Probabil aceasta este explicaţia eşecului spitalelor regionale.

În anul 2019 trebuiau deja începute cele 3 spitale regionale după calendarul negociat în 2014! Păcat!  Se va mai pierde mult timp şi nimeni nu va calcula vreodată ce înseamnă lipsa lor.

În continuarea discuţiilor pentru buget, dl Teodorovici ne spunea ceva despre o adevărată viziune pentru viitor. Mă aşteptam să văd poziţia domniei sale despre asigurările private de sănătate. Sunt ele utile în România sau nu!? Bugetul sănătăţii poate suporta creşterile din ce în ce mai mari ale inovaţiei medicale doar din contribuţiile actuale? Ne raportăm la ce se întâmplă în celelalte state de pe bătrânul continent? Sau facem tot ca la episodul cu vitamina...?

Aş fi aşteptat de la dl. Teodorovici să ne explice raţiunea scoaterii din bugetul sănătăţii a taxei de viciu. Singura certitudine momentan, restul sunt dorinţe şi proiecte! Banii alocaţi pentru investiţii anul acesta nu vor putea fi cheltuiţi avînd în vedere întârzierea adoptării bugetului. Ţeapă! (ca să folosesc un limbaj plastic şi neaoş) Cu părere de rău constat că de fapt oamenii care decid astăzi în sănătate par a fi tot mai mult din afara sistemului şi fără nicio legătură cu sistemul sanitar. Nu există viziune, nu există decât proiecte populiste şi uneori stingeri stângace de incendii atunci când apare o criză.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite