Politică

articolul anterior articolul urmator

Vitezele Europei. România pe marginea drumului?

51
27 Feb 2017 19:17:20
Ion M. Ionita
Preşedintele Comisiei Europene vorbeşte tot mai mult despre Europa cu mai multe viteze
Preşedintele Comisiei Europene vorbeşte tot mai mult despre Europa cu mai multe viteze

Brexit-ul pune Europa în situaţia de a se reforma sau de a nu mai fi deloc. După activarea Articolului 50 de către guvernul Theresa May, vor începe negocieri  incredibil de dificile pentru a se stabili termenii despărţirii. Atunci se va vedea şi cine  va plati enormele cheltuieli aferente, deocamdată suma vehiculată a fi trecută în contul Marii Britanii  ar fi de 50-60 de miliarde de euro.

După care va începe un alt proces complicat privind viitoarea relaţie a Marii Britanii cu Uniunea Europeană.

Simultan, a început şi procesul de reformă a Uniunii Europene. Brexit-ul a arătat liderilor continentali că trebuie să facă o reformă serioasă, dacă nu vor să vadă şi pe alţii luând exemplul de la britanici.

Problema numărul unu pentru viabilitatea Uniunii Europene nu mai este nici migraţia, nici controlul frontierelor, nici diferenţele Nord-Sud sau Est-Vest. Mai periculoasă decât toate acestea la un loc, este ascensiunea mişcărilor populist-extremiste conduse de politicieni care pentru a ajunge la putere sunt gata să arunce la gunoi pacea şi prosperitatea continentului.

În faţa unei asemenea concurenţe, politicienii tradiţionali preiau la rândul lor mesajele populiste şi îşi mint în faţă electoratul. Nu puţini se întorc acasă de la Bruxelles cu sloganul că Europa a făcut, Europa i-a obligat, deşi ei nu au avut nicio obiecţie la reuniunile la care respectivele hotărâri s-au adoptat.

Soluţia anunţată foarte clar de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este radicală, dar are logica ei. Europa nu mai vrea să fie calul de bătaie al politicienilor laşi. Cine vrea să rămână, rămâne. Cine vrea să dea vina pe Europa pentru tot ceea ce nu este în stare să facă acasă, nu este obligat să joace în horă. Poate să stea pe margine şi să comenteze. Europa Unită nu va mai fi la fel pentru toţi. Ca să supravieţuiască este nevoie de mai multă  integrare, dar nu cu forţa. Cui nu-i convine să stea afară.

Pentru România, ideea unei Europe cu mai multe viteze este un adevărat coşmar. Nu suntem în Schengen, nu suntem în zona euro, locul nostru nu poate fi decât la periferie, în cercul exterior. Zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană, ne-am preocupat doar de luptele politice interne şi am ratat ambele obiective.

Acum, există tendinţa, de a sta pe marginea drumului şi de a ne plânge de milă. Ne vom uita la drobul de sare şi vom spune că alţii sunt răi şi n-am avut noroc pe lume.

Dar, dacă este vital pentru România să avem o Europă cât mai integrată, de ce să nu ne pregătim pentru discuţiile care vor veni? Avem patru milioane de cetăţeni români care s-au stabilit permanent sau lucrează sezonier în străinătate. Economia României este profund integrată pieţei europene. Bugetul naţional, iată, depinde direct de absorbţia fondurilor europene. Iar asigurarea securităţii naţionale nu poate fi gândită în afara spaţiului euro-atlantic.

Dacă se merge spre Europa cu mai multe viteze trebuie să fim pregătiţi. A nu avea nicio viziune, în momente decisive nu este de acceptat. În noul context european, poziţionarea unei ţări de mărimea României va conta foarte mult, iar a rămâne pe margine, pentru a vedea ceea ce se întâmplă, nu este o opţiune pentru România.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

51 Comentarii

Stefanescu Marian
27.02.2017, 20:28:10

Adio UE!

+2 (8 voturi)
Stefanescu Marian
27.02.2017, 20:38:27

Poate este prematur să vorbim despre asta deşi aceată temă se vehiculează intens.De fapt problema actualei UE este că statele din Est,foste comuniste,dar şi altele ca Grecia,etc au devenit indezirabile pentru actuala UE.Ele nu mai sunt un loc de unde "să sugi" câteceva(firme bănoase,bănci,utilităţi,forţă de muncă ieftină,etc) ci au devenit mai ţâfnoase,mai agresive,mai puternice şi chiar au început să concureze statele din "bătrâna Europă".În plus,statele fost comuniste nu uită că experimentul comunist a fost făcut pe pielea lor,fiind trădate de "marile democraţii" comunismului lui Stalin.Probabil actuala UE se va desfiinţa dar altceva în loc,de durată şi atractiv,nu se întrevede.De fapt păcatul Europei este tocmai propria istorie care o împiedică să aibă un viitor.

0 (12 voturi)
Vanatorul/d.c.
27.02.2017, 20:47:18

”Vitezele Europei. România pe marginea drumului?” Haida de..! ”România pe marginea drumului”..Chestia asta m-a lovit tare de tot la sentiment..! Sentiment de patriotism , zic..Dar tare de tot m-a pălit, nu gluma...! Uf..! Sufar..! Plang si mai indurerat decat plangea amaratul ala in ”Moartea caprioarei”. Adicatelea plang, fara sa mananc. Plang pe matele goare, carevasazicatelea. Ca din cauza m-am lasat de fumat, am pus cateva kg in plus pe mine, si acum e musai sa fac foame voluntar, ca sa scap de ele..! Vedeti dom Ionita..? De parca nu eram eu destul de devastat, asta imi mai lipsea sa aud: ca Romania mea ar putea sa se improțăpească pe marginea drumului european..! Ca gagicile alea golașe care par implantate in asfaltul centurilor marilor orase europene..! Dar ia stai asa oleaca..! Adica cum..? Vrei sa zici ca dupa 2 ani cu marețul regim de ”debasificare” condus de providentialui Imperator Nibelung cu cap de neamt patrat si minte electro-nucleara de ageră. Majestatea Sa prezidential- figurativ-ornamentala Iohannis Intai Nedumericiul, supranumit Brunhildu' Atomico-Imobiliar din Hermannstadt si dupa un an de guvernare super-progresista cu guvernul de tehnocrati viitori laureati Nobel condusi de catre Speranta Atingerii Prosperitatii Liberale de catre toate planetele Universului nostru cunoscut, recte dl Dacian Ciolos, Romania mea e mai pe janta la toate capitolele decat era pe timpul regimului terorii basiste conduse de catre Marinarul Dictator..? Valeu..!

-7 (13 voturi)
herr v.4.01
27.02.2017, 21:20:44

Relax vanatorule/de.c. Calm down :)) Esti prost.. informat. Nu toata Romania "e pe geanta". Transilvania nu. Iar vama de la Turnu Rosu abia asteapta :)) Hai ca nu tzi-a trecut asta prin cap. Iar base poa' sa fie presedinte in Moldova. In felul asta nu mai avem de ce sa ne certam - tu in Diasporezia, eu in Ardeal :))

+4 (8 voturi)
Vanatorul/d.c.
27.02.2017, 21:35:45

”Nu răspunde la remarca prostului, că o să te trezești în conversație cu el!” (user @xx) :))

-3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (51)

Modifică Setările