Viziteu (USR): Comisia de control al SRI nu-şi mai îndeplineşte rolul ei legal, ci a intrat în siajul luptelor politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul USR Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu acuză comisia parlamentară de control al SRI, al cărei membru este, că, în mod contrar rolului său legal, se implică în luptele politice şi arată că solicitarea demisiei generalului Dumitru Dumbravă contravine hotărârii Parlamentului prin care comisia a fost înfiinţată.

„Am ajuns într-un moment în care, din păcate, Comisia (de control al SRI - n. red.) nu-şi mai îndeplineşte rolul ei legal, ci a intrat în siajul luptelor politice care nu ar trebuie să aibă loc în această Comisie, care are un singur scop, de a verifica legalitatea acţiunilor SRI. Această decizie (solicitare demisie Dumbravă - n.red.) contravine Hotărârii 30 a Parlamentului prin care Comisia este înfiinţată şi aici mă refer în special la art 6, alin 7 prin care Comisia are datoria de a apăra onoarea instituţiei şi a cadrelor acesteia”, a declarat Lucian - Daniel Stanciu - Viziteu.

Deputatul USR susţine că în cazul generalului Dumbravă nu există nico probă clară care să arate vreo suspiciune că ar fi comis ceva în afara atribuţiunilor de serviciu. „Ce s-a făcut azi se încadrează doar într-o luptă politică în care PSD sacrifică orice, chiar şi un militar de carieră, pentru a arunca o umbră asupra acuzaţiilor care sunt aduse conducătorului acestui partid. Eu am votat împotrivă, nu am găsit niciun argument solid. Acuzaţiile făcute de Manda nu au motivaţie reală, nici în afirmaţiile făcute de petenţi la audieri, nici în documentaţia primită de la SRI”, a mai precizat Viziteu.

Acesta a explicat că, dacă există orice suspiciune, conform legii cadrelor militare, SRI are datoria să creeze un consiliu de judecată care, în baza probelor, să ia o decizie bine informată, ţinând cont că e vorba de un militar de carieră, care nu trebuie să fie victima unor abuzuri din partea unor oameni politici care au alte interese, decât a întări această instituţie.

„Până acum nu am găsit niciun motiv temeinic care să arate că SRI şi-ar fi depăşit cumva mandatul legal”, a conchis deputatul USR.

Comisia parlamentară de control al SRI a decis marţi, cu 5 voturi ”pentru” şi 3 voturi ”împotrivă”, să solicite demisia generalului SRI Dumitru Dumbravă, secretarul general al Serviciului, pe motiv că cercetările comisiei nu pot fi efectuate câtă vreme acesta rămâne în funcţie.

Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, a anunţat încă de luni posibilitatea solicitării demisiei lui Dumbravă din funcţia de secretar general al SRI deoarece comisia nu poate face analizele necesare în timp ce acesta este menţinut în funcţie.

Serviciul Român de Informaţii a transmis marţi că a luat act de declaraţiile preşedintelui Comisiei parlamentare de control al SRI, Claudiu Manda, privind posibila solicitare de demisie a generalului Dumitru Dumbravă şi cere membrilor Comisiei prlamentare să nu implice Serviciul în niciun fel de joc politic. De asemenea, SRI anunţă că de astăzi comunicarea între Serviciul de Informaţii şi comisia parlamentară va fi făcută exclusiv prin cabinetul directorului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite