Vladimir Putin a vrut să arate pisica Occidentului, iar acum nu mai ştie cum să scape de ea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toată atenţia opiniei publice este îndreptată acum spre relaţia încordată Rusia-Ucraina. Comentatori de toate categoriile încearcă să anticipeze ce va urma, dacă Rusia va invada Ucraina, şi ce reacţie va avea NATO şi lumea occidentală. În opinia mea, Putin n-a fost capabil să anticipeze consecinţele actelor sale războinice. A avut consilieri prea slabi, nu ascultă de nimeni, orice explicaţie este posibilă.

Cererile pe care le-a pus pe masa occidentului, ca NATO să se retragă din Europa de Est, sunt cereri la nivel de „grădiniţă” politică, care trădează că „ţarul” Putin nu mai are mintea întreagă. A sperat să sperie lumea occidentală, contând că aceasta nu-şi face calculele privind consecinţele unei invazii ruseşti în Ucraina. I-a crezut „proşti” pe cei din NATO, deşi cea mai bună dovadă de prostie e să-i crezi proşti pe ceilalţi.

Globalizarea, bat-o vina, a stricat planurile lui Putin

Puţin n-a înţeles că într-o lumea globalizată, în care economiile ţărilor importante depind unele de altele, nu poţi să faci ce vrei, nu poţi să arăţi pisica partenerilor, fără să suferi consecinţe dezastruoase. Economia Rusiei, nivelul de trai al cetăţenilor ei, depind de relaţiile comerciale internaţionale, de fluxurile financiare mondiale, mai ales când trăieşti, în mare parte, din exportul de hidrocarburi către occident. Înainte de a paraliza occidentul cu oprirea acestui export, îţi paralizezi propria economie.

Oligarhii ruşi au interese economice, de business, financiare, cu ţările din UE şi NATO. Ei ar fi fost primii afectaţi de sancţiunile occidentale la adresa Rusiei, de eliminarea ţării lor din mecanismul SWIFT. Probabil s-au dus peste Putin şi i-au spus de la obraz: „Bă, eşti nebun? Ne bagi în faliment?”

Cum de nu şi-a făcut Putin socotelile înainte de a arăta pisica occidentului? Greu de explicat!

Şi dacă ar ocupa Ucraina, ce s-ar întâmpla după?

În primul rând, Putin ar trebui să explice populaţiilor celor două ţări de ce a adoptat o variantă care a dus la mii, poate zeci de mii, de morţi şi răniţi de ambele părţi. În condiţiile tehnologiei de azi, când soldaţii ambelor ţări au telefoane mobile, reţelele sociale ar fi fost pur şi simplu invadate de imagini terifiante de pe front. Cum ar fi reacţionat populaţia celor două ţări? Tare mi-e teamă că Putin ar fi fost obligat să-şi ia tălpăşiţa. De aici şi cererea de ultimă oră a lui Putin de a elimina conţinuturile „toxice” din internet. Adică a morţilor şi răniţilor de pe fronturile de luptă!

Şi ce să facă Rusia cu Ucraina ocupată? O ţară cu 45 de milioane de locuitori, de dimensiuni uriaşe, cu un PIB pe locuitor de sub 4000 de euro. Oricum cetăţenii ruşi trăiesc, în bună măsură, din ajutoarele de la stat. Cum să împartă aceste ajutoare şi cu cetăţenii ucrainieni, care riscă să moară de foame după ce economia le-a fost paralizată de război? Răzbunarea pe invadatorii ruşi ar fi atunci cumplită.

Mai degrabă Putin ar fi vrut schimbarea regimul de la Kiev cu unul obedient, gen Lukaşenko. Dar uite că ucrainienii nu reacţionează la pisica pe care le-a arătat-o Putin. Ei ştiu şi mai bine ce-şi poate permite, şi ce nu, o Rusie fostă imperială. Încă o ţeapa pe care şi-o ia Putin!

Şi ocuparea parţială Ucrainei se va lovi de aceleaşi sancţiuni extrem de dure din parte ţărilor NATO

Dacă Rusia s-ar mulţumi să ocupe o parte, mai mare sau mai mică, din Ucraina, pentru ca Putin să-şi spele puţin obrazul în faţa ruşilor, sancţiunile externe tot aceleaşi vor fi. Şi economia Rusiei tot paralizată va fi.

Aşa se face că de o lună de zile Putin nu mai scoate o vorbă. Ce să mai spună după prostia pe care a făcut-o, şi de care nu ştie cum să scape.

O alianţă Rusia-China-Iran nu are cum să funcţioneze. China nu-i fraieră să ajute Rusia, când îşi doreşte o mai mare influenţă în Asia, interesul ei fiind, mai degrabă, o Rusie slăbită, blocată, pentru a-şi extinde sferele de influenţă în Asia. O fi priceput şi Putin, cam târziu, e drept.

NATO va profita de ocazie şi-şi va întări forţele militare din Europa de Est, având pretextul invaziei Rusiei în Ucraina. Rusia va ieşi mai încolţită şi înconjurată de trupe NATO după acest conflict, cu zeci de mii de soldaţi, echipamente, avioane şi nave de luptă ale NATO la graniţele sale. Rezultatul ar fi mai dezastruos chiar decât situaţia actuală, când Ucraina face ochi dulci Occidentului.

Concluzie

Globalizarea i-a jucat festa lui Putin. Mirarea este cum de nu a anticipat evoluţia şi consecinţele politice a actelor sale. Acum, după ce a vrut să arate pisica Occidentului, s-a trezit cu ea moartă în braţe, vrea să scape de ea, dar nu ştie cum şi unde s-o paseze. Când nu te duce mintea, păţeşti şi lucruri de astea, urâte!

LE. Un comentariu

Un comentator spune că atunci când Biden a ameninţat că-l va sancţiona personal pe Putin, se referea la banii depozitaţi de Putin prin bănci occidentale. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite