Politică

articolul anterior articolul urmator

De ce am depus la Parlament legea de abrogare a legii de interzicere a valorilor româneşti

7
16 Aug 2015 16:22:31
Bogdan Diaconu
Ni se interzice ca în România vreo stradă să mai poată avea numele filosofului Petre Ţuţea
Ni se interzice ca în România vreo stradă să mai poată avea numele filosofului Petre Ţuţea

Am depus astăzi la Parlament proiectul de lege prin care să abrogăm OUG 31/2002, cu modificările suferite prin Legea 217, prin care s-a instituit un Index Librorum Prohibitorum de inspiraţie stalinistă prin care o întreagă pleiadă de intelectuali români a devenit interzisă după ce mai fusese condamnată o dată în perioada comunistă sub acelaşi pretext. Această lege care interzice cultura română modernă trebuie abrogată de urgenţă!

În fapt, propunerea mea legislativă are în vedere abrogarea OUG 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid, contra umanităţii şi de crime de război, cu modificările şi completările ulterioare, republicată (textul complet al legii şi expunerea de motive AICI). 

Motivul pentru care am depus o asemenea lege care va naşte nu puţine controverse este că nu se poate folosi pretextul unei curăţiri morale a societăţii pentru a distruge cultura modernă a unei naţiuni. Dacă vrem să iniţiem vinovăţii colective, atunci ar trebui să desfiinţăm cu totul Germania, în primul rând. Dar de ce să nu ne întoarcem în istorie şi să anulăm atunci şi statul turc, ca urmaş al Imperiului Otoman! Ar mai trebui desfiinţate Japonia, Rusia, de fapt toate ţările care au fost imperii şi au comis fărădelegi. Cred că nici Marea Britanie, Spania şi Franţa nu ar scăpa cu totul curate, dacă ne uităm la istoria lor colonială care nu s-a făcut tocmai cu rugăminţi. Ce facem cu Statele Unite şi cu epurarea amerindienilor? Dar cu Australia şi cu ai săi aborigeni? Asta din punct de vedere al vinovăţiilor statelor.

Cât despre vinovăţia oamenilor de cultură, ştiu o sumedenie de nume care ar trebui interzise, atât umanişti, precum Heidegger, cât şi oameni de ştiinţă, precum Heisenberg. Şi lista e lungă. Până unde mergem cu purificarea? Până la a condamna pe cineva pentru că a fost angajatul unui stat într-o perioadă în care statul respectiv a făcut lucruri reprobabile? Toate statele fac lucruri reprobabile, mai ales statele puternice. Dacă mergem pe firul purităţii morale absolute, ar trebui să interzicem istoria umanităţii, care este plină de crime, războaie şi nedreptăţi. Cine aruncă atunci primul piatra, în acest caz? Cine are o istorie fără de păcat? 

Legea a cărei abrogare am propus-o în Parlament a slujit, până acum, doar la a-i vâna pe români, până la absurdul situaţie în care Ion Şiugariu, un soldat român mort în 1945 în lupta împotriva fascismului nu poate fi onorat cu acordarea numelui său unui pod de către autorităţile din Slovacia, ţara pentru a cărei eliberare şi-a dat viaţa, pe motiv că, în România, conform noii legi, acesta e... fascist, cel puţin aşa a reacţionat Ambasada României la propunerea Slovaciei! Până unde poate merge atunci aberaţia acestei legi?

Ideea de bază a acestei legi este că toţi suntem ori fascişti, ori legionari (acelaşi lucru se va spune şi despre mine şi despre Partidul România Unită, deşi mentorul nostru este Nicolae Iorga, ucis de legionari cu sânge rece). În aceste condiţii, ca ţară fascistă şi legionară, România trebuie să fie etern vinovată şi să se ascundă în fundul pământului, nu înainte de a arde în piaţa publică lucrările lui Ţuţea, Eliade, Crainic, Cioran, Vulcănescu şi mulţi alţii. Acest efect al legii este inacceptabil şi de aceea e nevoie de abrogarea ei!

 


„Adevărul“ încurajează dialogul şi libera exprimare a autorilor de pe platforma Blogurile adevarul.ro. Cu toate acestea, opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă întotdeauna poziţia ziarului. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Angheloiu Marius
16.08.2015, 16:44:23

Apropo despre democrație și libertate de opinie, Statele Unite ale Americii au câștigat războiul în Europa contra Germaniei Naziste și în Pacific contra Japoniei Imperialiste DAR nu se OPUNE LIBERTĂȚII DE OPINIE / DOCTRINĂ A INDIVIDULUI sau a unei comunități ! Dovada? ÎN SUA NAZISMUL ESTE LEGAL și CHIAR EXISTĂ PARTIDUL NAZIST ! NOTA BENE ROMÂNE - ASTA ÎNSEAMNĂ LIBERTATEA CUVÂNTULUI SI SPIRITULUI ! https://en.m.wikipedia.org/wiki/American_Nazi_Party

+5 (5 voturi)
Cristian Saileanu
16.08.2015, 16:52:11

Balada dragostei de ţārişoarā de Cristian Sāileanu https://www.youtube.com/watch?v=x4tHEqUmUlg 2nd song Tu mie, scumpā Românie, mi’ai fost dragā Chiar când sāpam, în zeghi vārgate la canal, Chiar când un securist turbat îmi spārgea dinţii La Malmaison cu o scrumierā de cristal. O viaţā’ntreagā cu ardoare te’am iubit, Cu’amor febril, de Magdalenā pocāitā. Ce dacā iarna înghetam de frig în casā Şi pentru toate ale gurii dādeam mitā? Eu aprig le’am bātut la toţi cu pumnu’n masā O vorbā rea de ţara mea n’am vrut s’aud! Deşi trei fraţi de’ai tatii şi’au scuipat bojocii La Vācāreşti, Piteşti, Jilava şi Aiud. Icoanā’n suflet te’am purtat, ţarā iubitā, Şi’n ziua când m’a alungat sā bājenesc, Când ne’a gonit din vatra noastrā bātrâneascā Un venetic ce cālārea pe’un tanc rusesc. Un loc în suflet am pāstrat eu pentru tine Dormind prin gāri cu paşaport de apatrid Când m’ai trimis milog şi gol prin ţāri strāine Şi am trecut prin fricā, foame şi prin frig… Acelaşi politruc bālos cu accent lālâu Pe marii mutilaţi eroi scuipa otrava. Din piept le’a zmuls cu zel Virtutea Militarā Şi i’a trimis sā taie stuf la Periprava. Plângând de jale, mā întreb, ce fac acuma Când iude roşii arvunite cu arginţi I’au învāţat pe prunci sā mā stucheascā’n faţā Cā’s boşorog pribeag, sārac şi fārā dinţi?

+1 (1 vot)
Iulian Arion
16.08.2015, 18:10:07

Este necesar un proiect de lege pentru abolirea privilegiilor de casta ale parlamentarilor, magistraţilor şi miniştrilor. Este necesar votul electronic pentru ca noi cetăţenii să ne exercităm suveranitatea conform Constituţiei Suveranitatea ARTICOLUL 2 (1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum. (2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

+5 (5 voturi)
Ovidiu Olariu
16.08.2015, 23:33:39

Acest individ smecher, de fapt un aventurier, incearca sa vina in fata electoratului cat mai des cu putinta cu probleme care sa socheze, sperand in acest fel sa convinga ! BOGDAN DIACONU, indeplineste toate criteriile pentru a fi si el inclus in ceea ce tot el numeste "minti ratacite". De data aceasta promoveaza in discutie o idee realmene interesanta, dar argumentele aduse sunt subtiri, limitandu-se la niste insiruiri de nume si intamplari. Care sunt, in fond, criteriile prin care definim valorile si cine sunt persoanele care pot fi incadrate in aceasta categorie (numele mentionate sunt putine si nu arata in ce consta o valoare umana) ? La sfarsitul articolului, putem sa numim primele doua valori ale contemporaneitatii romanesti, pe care, din modestie, autorul nu le-a numit, asteptand ca acest lucru sa-l faca altii: BOGDAN DIACONU si fostul sau sef, VICTOR PONTA, pe care l-a abandonat fara sa explice electoratului prea convingator motivul.

+1 (5 voturi)
Ovidiu Olariu
17.08.2015, 05:09:40

Rectificare si completare: In randurile 2 si 3 se va inlatura virgula existenta dupa nume si se va citi: "BOGDAN DIACONU indeplineste toate criteriile pentru a fi si el inclus in ceea ce tot el numeste -printr-un citat preluat din Lucia Hossu Longin- "minti ratacite". In paranteza spus, Bogdan Diaconu nici nu se oboseste prea mult sa isi argumenteze ideile. "Expunerea de motive" propusa de dansul, ce ar trebui sa insoteasca proiectul legislativ, se inscrie in buna traditie romaneasca de preluare -mot a mot- a ideilor altor persoane, in cazul de fata ale aceleiasi Lucia Hossu Longin (al carei nume, din fericire, este totusi mentionat). De ce sa oboseasca Bogdan Diaconu sa gaseasca argumente personale, cand le poate prelua de la altii? Este, fara indoiala, o metoda mult mai buna. In acest fel, se poate prezenta cititorilor, ma rog, si Parlamentului, daca este necesar, o "Expunere de motive" incomparabil mai ampla si mai bine argumentata ? !

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările