Voluntariatul în România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
voluntariat

Astăzi am dezbatut în plen proiectul de Lege privind reglementarea activităţii de voluntariat în România. Urmează votul final.

Am luat cuvântul şi am susţinut acest proiect pe care l-am avizat pozitiv şi în Comisia Juridică, pe 5 mai.

La dezbaterile de atunci au participat reprezentanţi din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, dar şi din partea mediului non-guvernamental.

Astfel, nu numai ONG-urile pot organiza activităţi de voluntariat, iar dacă o organizaţie gazdă, persoană juridică de drept public, doreşte să recruteze voluntari pentru activităţile sale, trebuie să îşi manifeste disponibilitatea printr-un anunţ public, pentru a fi asigurată transparenţa acestui proces şi pentru a permite unui număr cât mai mare de personae să ia la cunoştinţă şi să se implice.

Un aspect foarte important este acela că activitatea de voluntariat se consideră experienţă profesională şi/sau de specialitate, în funcţie de tipul activităţii întreprinse, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite.

Proiectul acesta înseamnă, de fapt, o punere în practica a politicii europene în domeniu, o recunoaştere a acestei activităţi la adevărata ei valoare şi, prin urmare, o încurajare de care este nevoie, dacă avem în vedere procentul infim de persoane care aleg să facă voluntariat în România. Însă, am convingerea că lucrurile se vor schimba rapid, având un cadru legal adecvat.

UPDATE: PL 76/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în România a fost adoptat!

Articol preluat şi pe www.alinagorghiu.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite