Politică

articolul anterior articolul urmator

Voluntariatul în România

2
27 May 2014 17:16:59
Alina Gorghiu

Astăzi am dezbatut în plen proiectul de Lege privind reglementarea activităţii de voluntariat în România. Urmează votul final.

Am luat cuvântul şi am susţinut acest proiect pe care l-am avizat pozitiv şi în Comisia Juridică, pe 5 mai.

La dezbaterile de atunci au participat reprezentanţi din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, dar şi din partea mediului non-guvernamental.

Astfel, nu numai ONG-urile pot organiza activităţi de voluntariat, iar dacă o organizaţie gazdă, persoană juridică de drept public, doreşte să recruteze voluntari pentru activităţile sale, trebuie să îşi manifeste disponibilitatea printr-un anunţ public, pentru a fi asigurată transparenţa acestui proces şi pentru a permite unui număr cât mai mare de personae să ia la cunoştinţă şi să se implice.

Un aspect foarte important este acela că activitatea de voluntariat se consideră experienţă profesională şi/sau de specialitate, în funcţie de tipul activităţii întreprinse, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite.

Proiectul acesta înseamnă, de fapt, o punere în practica a politicii europene în domeniu, o recunoaştere a acestei activităţi la adevărata ei valoare şi, prin urmare, o încurajare de care este nevoie, dacă avem în vedere procentul infim de persoane care aleg să facă voluntariat în România. Însă, am convingerea că lucrurile se vor schimba rapid, având un cadru legal adecvat.

UPDATE: PL 76/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în România a fost adoptat!

 

Articol preluat şi pe www.alinagorghiu.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

miron miron
27.05.2014, 21:51:51

`As fi vrut sa citesc legea asa in stare de proiect, poate si noi venim cu ceva solutii. Legea va fi bine venita, dar e foarte greu ca romanii sa se repede la voluntarism, nici macar la vot nu vor sa ieasa..

+1 (1 vot)
aida mihail
28.05.2014, 09:21:04

Paote ca era mai util sa va preocupe mai intai de ce salarii au romanii! Stiti cati dintre ei fac aproape voluntariat la asa zisii patroni? Dar sunt sigura ca nu va pasa! Va intrebati cum putem noi trai cu 200 de E pe luna si preturi mai mari ca in UE, unde salariile sunt de 2000? Nu ar fi mai important sa rezolvati intai aceasta MARE PROBLEMA? Apoi vom putea face si voluntariat! Sunt probleme arzatoare si care nu mai suporta amanare de rezolvat pentru oamenii acestui popor si vi dati LEGEA BONELOR si LEGEA VOLUNTARIATULUI! Va faceti ca munciti pe sudoare acestui popor! O sleahta de nemernici stati acolo doar pentru prosperitatea voastra! Nu aveti un pic de rusine! 600 de trantori secatuiti poporul asta de vlaga cu fiecare zi!

0 (2 voturi)
Modifică Setările