Politică

articolul anterior articolul urmator

Vom merge la vot din nou în Duminica Orbului

15
28 Apr 2014 20:55:32
Autor: Iulia Marin
Ion Iliescu a ieşit câştigăt în Duminica Orbului din 1990
Ion Iliescu a ieşit câştigăt în Duminica Orbului din 1990

Aegerile europarlamentare şi parţiale, programate pentru 25 mai, vor avea loc în a cincea duminică după Paşti. Nu este prima dată când scrutinul se nimereşte în ziua cunoscută şi ca „Duminica Orbului“: primele alegeri democratice de după 1990 au nimerit în aceeaşi zi.

Alegerile pentru Parlamentul European se vor desfăşura la 25 mai, în aceeaşi zi în care creştinii ortodocşi sărbătoresc Duminica Orbului. În religie, sărbătoarea are o conotaţie pozitivă: este asociată cu una dintre minunile săvârşite de Iisus Hristos, respectiv vindecarea unui orb din naştere.

Cu toate acestea, în urmă cu 24 de ani, coincidenţa a fost văzută drept nefastă de mulţi dintre cei care au comentat rezultatul primelor alegeri democratice din România postcomunistă, când poporul l-a ales pe Ion Iliescu ca preşedinte, încă din primul tur, cu un scor zdrobitor: 85% . La 20 mai 1990, românii au mers la vot într-o proporţie covârşitoare, record neegalat de atunci. Astfel, din totalul de peste 17 milioane de alegători au votat aproximativ 86%.  Procentele de la vot i-au determinat pe comentatorii vremurilor să spună că românii au votat „orbeşte“: Frontul Salvării Naţionale a obţinut 91 de locuri în Senat şi 263 de locuri la Camera Deputaţilor, la distanţă considerabilă de celelalte formaţiuni.

„Duminica orbului vindecat“
Alegerile locale din 2008 s-au derulat, de asemenea, în „Duminica Orbului“, sărbătorită atunci la 1 iunie. La acea dată, vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a subliniat, însă, că data are o semnificaţie pozitivă.
„Cu 18 ani în urmă, pe 20 mai, era Duminica Orbului. Atunci, românii l-au ales cu peste 80% pe Ion iliescu. Să ştiţi că pe 1 iunie 2008 este, din nou, Duminica Orbului, dar duminica orbului vindecat, pentru că electoratul român sărbătoreşte majoratul“, a declarat Flutur, optimist.  Ziua s-a dovedit de bun augur pentru democrat-liberali, care au câştigat un mare număr de mandate în administraţia locală.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

ion LIBER ŞI VIU
28.04.2014, 21:37:11

Ce-are domnilor, domnisoara sau doamna, Orbul cu PROŞTII ???? Orbecăiţi , faceţi Confuzii !

0 (4 voturi)
paradoxal
28.04.2014, 23:01:47

Nea Ioane uite ca citeodata le mai si nimeresti,bine,de versuri scurte,zic.

-2 (2 voturi)
ion LIBER ŞI VIU
28.04.2014, 23:17:43

HAI ! ca esti simpatic ! SANCHIU !

-1 (1 vot)
radu bradeanu
28.04.2014, 23:23:05

@ion LIBER SI VIU,mă decepționați,ați inceput și dvs să vedeți doar în alb și negru?jenant pt. dvs.„Asemănarea„,pur literară(în fapt o „paralelă„ este simplă șe des uzitată-orbul nu poate vedea pericolele vizuale, rapid și eficient,fără ajutor ,dar nu din motive intelectuale logic.Tot așa prostul sau ignorantul nu poate observa rapid și eficient „obsatcolele„ vieții fără ajutor,drept pt care pot fi ușor manipulați așa cum un orb poate fi ușor dezorientat în teren de un văzător rău intenționat.Ce nu ați priceput?Nuanțele literare sunt olosite de mii de ani fără să se simtă nimeni jignit decât ăn măsura îngustimii „vizuale„.Sper că ați avut doar un moment de neatenție.

radu bradeanu
28.04.2014, 23:34:24

ion Liber,nu cred că nu înțelegeți o banală paralelă,des uzitată ,cu rolul de a sublinia incapactatea prostului sau ignorantului de a „vedea„ fără ajutor pericolele și capcanele vieții sociale și mai ales cele politice.

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările