Politică

articolul anterior articolul urmator

Vom avea alegeri anticipate? Argumente pro şi contra

7
14 Jan 2020 08:41:49
Ştefan Vlaston

Este subiectul la ordinea zilei de multe săptămâni, şi va mai fi încă o perioadă de timp. S-au scris şi se scriu zeci de articole pe această temă, şi tot atâtea comentarii la posturile de tv şi radio. Care este, până la urmă, adevărul din spatele acestor alegeri anticipate? Ce-i motivează pe susţinători? Dar pe adversari? Ar fi momentul să încercăm o analiză a ce-i mână în luptă pe unii si pe ceilalti.

Argumente pro alegeri anticipate

Situaţia bugetară a ţării. Este clar că avem o situaţie a bugetului imposibilă. Preşedintele Iohannis şi PNL au declarat că vor respecta legile de creştere a salariilor bugetare şi pensiilor, deşi ştiau că nu sunt bani pentru asemenea creşteri. Doar ca să câştige la scor alegerile prezidenţiale. Şi le-au câştigat. Acum urmează să plătească pensiile şi salariile mărite, dar nu sunt bani. Ţara se împrumută aproape zilnic cu sume foarte mari, dar există riscul să devină suspicioşi creditorii interni şi externi, exact ca în 2010. Şi să ridice dobânzile la cer. Şi cursul leu/euro o poate lua razna. Şi atunci, singura soluţie de salvare a situaţiei bugetare este prorogarea termenului de creştere a pensiilor cu 40%, şi scoaterea din sistemul bugetar a 4-500.000 de persoane. Da, dar asta nu se poate face înainte de alegeri. Ar însemna sinucidere politică. De aici ideea de a face alegeri anticipate, fie şi în iunie, cu un câştig important pentru PNL, iar apoi salvarea bugetului cu măsurile arătate. Că alegătorii se vor simţi traşi pe sfoară, o altă discuţie. Cert este că aşa cum merge acum statul român, se îndreaptă spre prăpastia bugetară.

PSD este în criză profundă. Un alt motiv pentru alegeri anticipate, să se profite de situaţia de criză în care se află PSD, care în ultimul sondaj are 18% intenţie de vot. Un scor asemănător sau mai mic în alegerile anticipate, ar trimite PSD pe drumul fără întoarcere al PNŢCD. Ar fi părăsit de baronii actuali, de „intelectualii” de stânga, şi n-ar mai conta în ecuaţia politică. PSD mai are acum 3 milioane de votanţi. Posibil să coboare în anticipate la 2 milioane, şi atunci adio prim plan al politicii.

Electoratul de dreapta. O bună parte din electorat doreşte cu ardoare să scape de PSD şi în parlament. Fraudarea bugetului de stat, plantarea rudelor, amantelor şi politrucilor în funcţii cheie, inflaţia care roade veniturile obţinute, încercarea de a-şi subordona justiţia, pensiile speciale şi salarii de zeci de ori mai mari decât ale muritorilor de rând, multe alte motive au făcut din PSD oaia neagră a politicii noastre. Filosofia economică de genul „jos băncile, multinaţionalele, imperialismul american şi străin care suge sângele poporului”, n-a funcţionat. În lumea de azi informaţiile sunt la un click distanţă. Nu mai ţine să îmbrobodeşti populaţia cu idei trăznite emise de Dragnea, Vâlcov şi Olguţa Vasilescu. Cum să creşti pensii cu 40%, pe o creştere economică de 4%? De unde iei bani, acum când OUG 114 a fost abrogată parţial?

Argumente contra alegerilor anticipate

Procedură este extrem de greoaie, aproape imposibilă. Primul pas, să cadă actualul guvern. Dar cum, dacă actuala opoziţie nu vrea să depună moţiune de cenzură, ştiind că asta aşteaptă şi PNL? Demisia lui Orban îl scoate în decor. Preşedintele trebuie să numească un premier interimar dintre ceilalţi miniştri. Am văzut la Ponta şi Dăncilă ce înseamnă să pleci din funcţii importante. Devii un nimeni. Nu mai ascultă de tine nici proprii membri de partid. Orban ştie foarte bine aceste lucruri şi nu vrea să demisioneze. Am auzit şi varianta umoristică conform căreia PNL va depune moţiune de cenzură împotriva propriului guvern. Şi ce va scrie în textul moţiunii? Că suntem incompetenţi, incapabili, vai de mama noastră, daţi-ne jos să salvaţi ţară? Chiar şi aşa, moţiunea de cenzură ar fi votată doar de parlamentarii PNL, acoperind de ridicol partidul. N-a fost în stare nici să se dea jos de la guvernare! Apoi, presupunând că Orban demisionează totuşi, ce garanţie avem că următorii doi premieri nu vor fi votaţi de parlament, doar ca să se împiedice dizolvarea parlamentului şi plecarea acasă, înainte de termen, a parlamenarilor? Să piardă salarii mari, dreptul la pensii speciale, maşini, secretare? Plus că recâştigarea unui loc în viitorul parlament este misiune imposibilă. Doar dacă preşedintele Iohannis i-ar desemna ca premieri pe Gică Hagi şi Alexandru Arşinel, ar fi posibilă trântirea propunerilor. Sau poate nici atunci!

Mişcarea browniană în parlament. Deja există informaţii că parlamentari de la ALDE, Pro România, PSD, poate şi alţii, negociază cu PNL, care se află pe cai mari, de 45% în sondaje, trecerea la PNL în speranţa obţinerii unui nou mandat de parlamentar. În mod clar PNL îşi poate asigura majoritate în actualul parlament, după astfel de negocieri, chiar fără trecerea efectivă a parlamentarilor în barca PNL. Cei care au de oferit locuri în viitorul parlament, funcţii şi avantaje consistente, câştigă detaşat în astfel de negocieri. Aşa că nu este nevoie neapărată de alegeri anticipate, pentru ca PNL să-şi obţină sprijin parlamentar.

Instabilitatea politică, cel mai mare pericol. Să stai luni întregi, fără guvern valid, care să poată interveni decisiv, prin OUG sau asumare de răspundere, în cazurile dificile care pot apărea, este un risc prea mare. Crize economice, politice, militare, de securitate, pot să apară oricând, într-o lume impredictibilă, cum este lumea de azi. Cum guvernul este principala instituţie chemată să ia deciziile majore şi rapide, nu cred că ne-am putea descurca fără guvern valid. Creditorii vor ridica din sprâncene văzând criza din România. Şi de-ar fi doar atât. Dar vor ridica la cer şi dobânzile la creditele acordate, ca în 2010, sau ca în cazul Greciei. Cursul leu/euro va sări în aer, tot din motive de instabilitate politică, mărind preţurile la produsele şi facturile esenţiale pentru traiul zilnic. Aceste derapaje n-ar influenţa rezultatul alegerilor anticipate? Iar criticile venite dinspre opoziţie, către un guvern impotent, care nu are arme să rezolva problemele ţării, vor fi altfel receptate de populaţie, la argumentul: dar cine v-a obligat să faceţi alegeri anticipate?

În concluzie

Alternativa la alegerile anticipate ar fi ca guvernul să restructureze aparatul bugetar central, să dea afară politrucii din ministere şi din instituţiile subordonate ministerelor. Să-şi asume răspunderea pe legile importante, alegeri locale în două tururi, pensii şi salarii nesimţite, reducerea drastică a cheltuielilor de funcţionare a statului, şi majoritatea populaţiei va înţelege că actualul guvern este preocupat de echilibrele bugetare, de sprijinul acordat economiei private, că nu repetă greşelile PSD. Şi că aduce dreptate socială, prin eliminarea avantajelor nemeritate şi nedemonstrate prin concursuri transparente de ocuparea funcţiilor publice. Şi dacă opoziţia parlamentară vrea şi poate să dea jos guvernul prin moţiune de cenzură, atunci se poate activa şi planul pentru alegeri anticipate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Vanatorul/d.c.
14.01.2020, 09:26:52

Toti propagandistii mafiei limberal-iohannist-securistice vorbesc despre alegeri anticipate.. Doar ca , niciunul dintre ei nu explica iobagimii electorale a respectivei mafii care ar fi scopurile ”patriotice” ale anticipatelor..? Cu ce ar contribui ele la ”emanciparea”, ”prosperitatea”, cresterea calitatii vietii romanului de rand..? Nu cumva calculul ”programatorilor” Noii Securitati, care i-a plantat pe Iohannis si Orban in functiile actuale, are ca singurul scop unul mizerabil, pur politicianist si ..mafiot, exclusiv in interes de gasca limberal-iohannist-securistica...? Inca 3 luni de instabilitate politica ar putea prabusi ratingul de tara si leul pana la valori la care nici BNR nu ar mai resusi sa-l ajute, si/sau ar face ca dobanzile la imprumuturile de stat sa urce pana la valoarea celor din perioada crizei datoriilor (cea din 2009-20012)..!

-1 (1 vot)
kh
14.01.2020, 11:20:56

Alegeri anticipate? O ineptie liberalo-userista similara celei demiterii catastroficului guvern 20-20. Facturile dezastroasei guvernari pesedisto-aldisto-udemeriste +minoritati, vor fi achitate cu varf si indesat de actualii filfizoni penelisti de stransura, cocotati vremelnic in fruntea guvernului, cat si de marea gloata de electori oligofreni a carei memorie este mai scurta decat diametrul firului de par si indcele IQ sub genunchiul broastei raioase. Guvernul Orban, redivivus guvernul Ciolos.

-1 (1 vot)
Iulian Arion
14.01.2020, 12:26:26

Vedeti ca induceti instabilitate politica si devalorizarea monedei nationale. Trebuie initiata procedura revocarii presedintelui, astfel incat sa avem alegeri prezindentiale in luna mai. Vrea puterea absoluta, nu vrea sa-si exercite atributele constitutionale de garant al legalitatii, nu vrea sa ceara CSM intocmirea documentatiei necesare excluderii din magistratura a judecatorilor corupti. Striviti capul sarpelui!

0 (2 voturi)
Iulian Arion
14.01.2020, 12:31:27

Acest subiect este necesar a fi dezbatut. Trebuie avut in vedere ca oameni voteaza distribuirea puterii si nu concentrarea puterii. Recent guvernatorul BNR a "avertizat" sau "a tras un semnal de alarma" asupra pericolului de a rataci in "desertul financiar" urmatorii 40 de ani, daca se maresc pensiile contributive cu un sfanţ la punct. In 2019 PIB nominal a fost de 1040 miliarde de lei. Pensia medie a fost de 1200 lei lunar la sfarsitul anului. Numarul pensionarilor a fost de 4,97 milioane, cu tendinta de scadere. Considerand 5 milioane de pensionari, 1200 lei pensia medie pe tot parcursul anului, rezulta un total de 12 luni x 5 milioane pensionari x 1200 lei pensia lunara = 72 miliarde de lei. In realitate a fost mai putin. Raportul pensii/ PIB = 72/1040 adica 7%! In tarile occidentale, acest procent este de 14 - 15% Adica cel putin dublu! A se vedea Pensions: total expenditure as a % of GDP Daca s-ar dubla valoarea punctului de pensie, ceea ce nu se poate cu preconizata crestere de 40% din toamna, Statul are promova o politica echitabila pentru cei care au construit Romania de azi. Nu ar mai fi Romania cu cel mai ridicat procent al populatiei in saracie! Guvernatorul nu a zis nimic de furtul din banul public prin acordarea pensiilor speciale, de serviciu, nemuncite. Corb la corb nu-si scoate ochii. Cand cere alegeri anticipate, presedintelui trebie sa i se aminteasca faptul ca a jurat stramb!

-1 (1 vot)
LazyBear
14.01.2020, 13:26:18

Domnule Vlaston, ati starnit cuiburile de viespi de pe-aici... Trebuie facut ceva, da...si numai un politician curajos si caruia sa ii pese mai mult de tara decat de propria cariera politica, poate face. N-am mai avut asa ceva de la generatia care a facut Marea Unire. Poate face Dumnezeu o minune si il blagosloveste pe vreunul cu hotarare si curaj.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările