Politică

articolul anterior articolul urmator

Vom învinge

100
31 Jul 2017 07:18:20
Andrei Pleşu

M-am săturat să mă lamentez! Vreau să văd partea plină a paharului! Să mă bucur de potenţialul de supravieţuire a naţiunii şi de bunele intenţii, priceperea şi curajul foştilor şi actualilor guvernanţi. Uite, de-o pildă, marea problemă a educaţiei! Toată lumea ştie că de ea depinde totul. Că ne trebuie reforme ample, adînci, durabile! Or avem un ministru care s-a prins, în sfîrşit, unde e buba: nu avem destule manuale.

Avem domenii întregi neacoperite de ”abecedare” corespunzătoare. Dl Pop s-a decis, prin urmare, să traducă în viaţă frustrările proprii de pe vremea studiilor sale liceale. Ştie ce i-a lipsit şi nu mai vrea ca generaţiile viitoare să sufere cum a suferit el. Adică să vrea să înveţe şi să nu aibă de unde. Aşa că noua programă şcolară va cuprinde 118 manuale noi. Dintre ele, vreo 30 vor acoperi o sumedenie de nevoi esenţiale ale elevului din clasele V-VIII, legate de îndemînările lui sportive. Exemple la întîmplare: Badminton, Softball, Yachting, Sărituri în apă, Hochei pe iarbă, Dans sportiv, Schi biatlon, Haltere etc. Să lăsăm ironiile! Dl ministru nu neglijează componenta spirituală şi pe cea politic corectă a pregătirii şcolare. Iniţiativele D-Sale sînt, putem spune, în avangarda revoluţiei planetare a remodelării tineretului. Gimnaziile autohtone vor oferi cursuri de limbă şi literatură croată, turcă, japoneză, chineză, romă, cehă, ucrainiană. Nu vor fi uitate o serie de manuale solide pentru studierea tuturor cultelor existente pe teritoriul patriei. Va exista chiar şi un manual de dirigenţie. Cine ar îndrăzni să privească sceptic acest renascentist efort de reconstrucţie, de modelare a ”omului nou”. Deocamdată, inevitabil, vor supravieţui un timp şi vetustele materii ”tradiţionale”: matematică, fizică, chimie, geografie ş.a.m.d. Dar accentul va cădea pe deschiderea de orizont propusă copiilor şi nepoţilor noştri de viziunea îndrăzneţului minstru român, ”om din popor”, cum singur recunoaşte, cu experienţă de dascăl harnic pe la Viseu de Sus şi Ruscova, fără prejudecăţi burgheze cînd e vorba de plagiat şi gramatică.

Nu vrem să spunem că experimente asemănătoare nu au loc şi pe alte meleaguri! Dar la noi, ele au început de mult, cu veacuri în urmă. Nu întîmplător, la Bucureşti, a prins chip un institut de cercetări, socotit de fondatorul lui, dl preşedinte Emil Constantinescu, ”cel mai important pe plan mondial”. El va dovedi lumii (semi-)civilizate din Apus că aici, la noi, se află ”rădăcinile” ştiinţei, ale democraţiei, ale religiilor, ale statului de drept, ale tuturor valorilor. Noi, ”levantinii”, sîntem ”noua speranţă” a planetei. Nu noi trebuie să ne integrăm în Europa, ci viceversa: Europa să facă bine să se (dez-)integreze în Orient.

Să nu fim, totuşi, vanitoşi! Veşti bune ne parvin de pretutindeni. Încet, încet, omenirea se trezeşte. Aud că, la Londra, primarul (nu întîmplător şi el un oriental, pe nume Sadiq Khan) a fost de acord cu o propunere salvatoare venită din partea societăţii civile: călătorii din metrou nu vor mai fi salutaţi cu ”ladies and gentlemen”, o formulă care simplifică grobian alcătuirea speciei umane. Nu există doar ”doamne” şi domni”. Există şi ”doamne-domni” şi ”domni-doamne”, există şi nehotărîţi, sau persoane pe cale de transformare. Cum să-i apelezi pe toţi, reducîndu-i la patul lui Procust al monotoniei bi-sexuale? Lumea e din ce în ce mai complexă şi cere reacţii adecvate, nediscriminatorii, în pas cu spiritul vremii.

Nu ne va fi uşor! Dar vom avea, pînă la urmă, cîştig de cauză. Pentru că umanitatea e în marş spre o versiune îmbunătăţită a ei înseşi. Egalitatea va învinge diferenţele! Comunitatea va învinge identităţile! Cei care încă nu par să aibă dreptate vor avea! Şi cei care păreau, pînă mai ieri, să aibă o dreptate subînţeleasă, o vor pierde. Bun. Şi pînă atunci ce facem? Ne-o spune, modest, dar subtil, un coleg al dlui Liviu Pop: ”Să aveţi grijă de oi şi să aveţi încredere în Guvern”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Fanariotul Dr.Agnea
31.07.2017, 07:23:48

Omogenitatea umanitätii este o distopie adeseori formulatä si chiar experimentatä de tiranii acestei lumi. Valoarea umaniätii constä in diversitate si unicitatea indivizilor.

+18 (24 voturi)
dva
31.07.2017, 07:36:28

Doamna doctor , la ce parte de articol ati raspuns aici ca nu se intelege. De exemplu dumneavoastra sunteti doctorita dar ca cheama Fanariotul ?! Curat indecizie de gen !

-11 (17 voturi)
gyll
31.07.2017, 07:26:55

Învingem pe dracu, pe asta îl învingem în mod cert, nici el nu are o asemenea imaginație in a distruge o țară precum nemernici care ne guvernează.

+6 (6 voturi)
dva
31.07.2017, 07:43:38

PLESU " Încet, încet, omenirea se trezeşte. Aud că, la Londra, primarul (nu întîmplător şi el un oriental, pe nume Sadiq Khan) a fost de acord cu o propunere salvatoare venită din partea societăţii civile: călătorii din metrou nu vor mai fi salutaţi cu ”ladies and gentlemen” Pai v-ati oprit unde era mai interesant ! Cum o sa fie salutati londonezii ? Sper ca nu cu formula stiintifica : Homo sapiens!

-2 (8 voturi)
dva
31.07.2017, 07:54:59

PLESU "Ştiu foarte bine: sînt depăşit de istorie, " Sunteti ceea ce se numeste in acceptiunea proeuropeana, un dinozaur.' Stiti dumneavoastra ca prima religie este Fotbalul ? Se construiesc mii de stadioane din banii bugetului numai cu svopul de a nu ajunge la Catedrala neamului . De aia trebuie manuale la sport si ghiciti: sportul e obligatoriu nu ca ora de religie pentru care trebuie facuta cerere

-8 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările