Politică

articolul anterior articolul urmator

Vona Gabor, liderul Jobbik, scrisoare către Băsescu şi Ponta: Ori sunteţi dezinformaţi, ori faceţi un joc politic josnic şi antimaghiar

22
13 Mar 2014 16:10:14
Autor: Dan Anghel
Vona Gabor, în mijlocul mulţimii Fotot: Mediafax
Vona Gabor, în mijlocul mulţimii Fotot: Mediafax

Liderul partidului extremist maghiar Jobbik, Vona Gabor, le-a trimis o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Victor Ponta, în care le transmite că, dacă au o problemă cu el pe motiv că susţine autonomia, atunci să spună clar şi „să nu îmbrace intenţia lor reală într-o haină atât de transparentă“.

Redăm scrisoarea lui Vona Gabor în integralitate:

Stimate domnule preşedinte, stimate domnule prim-ministru.

Dumneavoastră aţi adus din nou în discuţie subiectul interzicerii prezenţei mele pe teritoriul României. Aţi invocat, ca argument, cele întâmplate în timpul manifestaţiilor de la Târgu-Mureş, din data de 10 martie. V-aţi explicat decizia prin prisma comportamentului meu extremist. Mărturisesc că am rămas fără cuvinte la aflarea declaraţiei dumneavoastră. Ce anume am făcut? Ce anume din comportamentul meu a încălcat vreo lege? N-am făcut nimic altceva decât să particip la marşul de la Târgu-Mureş, tăcut, paşnic. Dacă pentru aceste lucruri am fost declarat indezirabil, ce se întâmplă cu celelalte câteva mii de persoane? Pentru că acei oameni nu doar că au mărşăluit paşnic, ci au şi ţinut cuvântări înflăcărate.

Există două variante. Fie aţi fost informaţi greşit, fie jucaţi un joc politic josnic şi antimaghiar. Cu voia dumneavoastră, am să vă ajut să clarificaţi aceste lucruri, să înţelegeţi ce anume s-a întâmplat, de fapt, la Târgu-Mureş.

La manifestaţie au participat mai multe mii de persoane, printre care şi eu însumi. Evenimentele au fost, pe tot parcursul lor, paşnice şi pline de demnitate. Însă la finele manifestaţiei a apărut un mic conflict între câţiva manifestanţi şi poliţişti. Această neînţelegere a făcut înconjurul presei din România. Potrivit ştirilor difuzate de canalele media din România, incidentul a fost cauzat de membrii Jobbik şi ai Gărzii Maghiare. Aceste afirmaţii, însă, sunt nişte minciuni sfruntate! La fel ca mine, şi membrii Jobbik şi cei ai Gărzii au manifestat paşnic de la început până la sfârşit, regulamentar, conform tuturor cerinţelor organizatorilor, fără steaguri ale partidelor. Tot ce spun eu acum a fost, de altfel, certificat şi de prefectul român al judeţului, Corneliu Grosu. Dânsul a afirmat clar că noi nu am avut absolut nimic de-a face cu incidentul iscat. Pentru asta vreţi să mă declaraţi indezirabil? Domnule preşedinte, domnule prim-ministru, nu vă faceţi de râs! Eu înţeleg că numărul de voturi contează, deoarece şi eu sunt lider de partid, dar totuşi există anumite limite care nu e bine să fie depăşite.

Dacă aveţi vreo problemă în ce priveşte faptul că eu şi partidul meu rămânem fideli unei cauze şi că susţinem, în orice condiţii, declararea autonomiei Ţinutului Secuiesc, atunci spuneţi asta răspicat! Nu îmbrăcaţi în straie atât de transparente adevăratele dumneavoastră intenţii! Eu sunt un om direct. Fac eforturi să caut mereu adevărul şi să îl împărtăşesc şi altora, motiv pentru care nu îmi este ruşine. Îmi asum fiecare cuvânt şi fiecare faptă, îmi asum şi greşelile. Dacă aveţi vreo problemă cu programul Jobbik sau cu mine, fiţi bărbaţi, spuneţi răspicat: problema cu mine este că militez pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. Asta am să înţeleg, dar încercările copilăreşti de a mă declara indezirabil sunt nedemne şi patetice.

Dacă aţi cunoaşte câtuşi de puţin programul meu, aţi şti că acesta vorbeşte despre unirea şi conlucrarea neamurilor din centrul şi din estul Europei, despre înţelegerea istorică a acestora. Avem o soartă comună: sau vom fi cu toţii robi, sau ne vom elibera împreună. Pentru asta, însă, e nevoie să ne respectăm unii pe alţii. Eu respect românii. Pe noptiera mea se găsesc cărţile lui Mircea Eliade şi ale lui Emil Cioran. Aceşti români m-au inspirat şi mi-au influenţat gândirea, le-am devorat scrierile. Dacă şi dumneavoastră respectaţi maghiarii, nu aveţi niciun motiv să vă temeţi de autonomia Ţinutului Secuiesc.

Odată cu obţinerea autonomiei nu doar secuii vor căpăta puteri, ci şi întreaga zonă est-central-europeană. Şi dumneavoastră veţi căpăta putere. Credeţi-mă, când am manifestat la Târgu-Mureş cu un steag secuiesc, am făcut-o cu gândul la aceste lucruri. Dumneavoastră vă iubiţi neamul. Şi eu la fel. Cât timp îmi bate inima, voi fi maghiar şi voi lupta pentru autonomie! Este important să înţelegeţi că faptele mele nu sunt îndreptate împotriva românilor, ci sunt pentru maghiari. Faptele mele sunt pentru cultivarea respectului între cele două neamuri şi pentru recunoaşterea unei sorţi comune.

Aş vrea să aveţi suficientă demnitate încât să ieşiţi din mocirla cotidiană a luptelor politice. Nu sacrificaţi soarta noastră comună pentru o farfurie de linte.

Cu respect,
Vona Gabor

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

Dacia Decebal
13.03.2014, 17:09:45

VOMA ne imbolnaveste de scarba! Nu e pleonasm! Si daca ar fi, asta e ceea ce provoaca batjocura asta de GABOR!

+7 (11 voturi)
Handicapat Mental
13.03.2014, 17:17:01

Cum dracu sunt asa de impotenti autoritatile noastre? Un imbecil sa zica asta in tara noastra e dezgustator. Nu cred ca sunt asa de incompetenti sa nu ia masuri! Atitudinea anti romanesca tolerata in Romania. Hai sa punem de o mamaliga! N-am cuvinte!

+8 (12 voturi)
dobrita sorin
13.03.2014, 17:31:52

Domnu' Vona, mata, tokes si alți astfel de indivizi, din ungaria si cetateni romani (din pacate) de aeasta etnie, v-ati specializat in cel mai josnic joc: hoțul strigă hoțul! Asta arata totul despre caracterul infect care te si îi caracterizeaza. Ideea stiti care este? Va bazati pe rusi iar acest popor niciodata nu a fost caracterizat de loialitate si seriozitate...de fapt, acelasi lucru il pot spune si despre voi, tot timpul fiind "baiatul care cara crosele": voi si austriecii, voi si nemtii. Singuri, de capul vostru, sunteti niste intriganți de vodevil!

+3 (7 voturi)
bonfire bonfire
13.03.2014, 17:35:58

Și uite cum un ciumete de rand, cu ascendent in iacii mongoli și cu hormonii agitați, își bate joc de băsescu și de ponta la un loc fara ca acestia sa poate sa faca ceva.

+8 (12 voturi)
Calin Iacob
13.03.2014, 17:50:25

Fraieri

+4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările