Politică

articolul anterior articolul urmator

Vot la 16 ani

58
30 May 2013 09:59:10
Alina Gorghiu
„Votul la 16 ani ar însemna o remodelare a societăţii după nevoile tinerilor” FOTO Mediafax
„Votul la 16 ani ar însemna o remodelare a societăţii după nevoile tinerilor” FOTO Mediafax

Este un subiect greu de tratat în da sau nu, alb sau negru, asta pentru că sunt, categoric, argumente şi într-un sens şi în altul. Dar pentru mine balanţa este înclinată în favoarea ideii de vot la 16 ani

Voi încerca să explic, recurgând la argumente tehnice, pentru că oricat aş încerca să nu folosesc limbajul juridic, este imposibil atunci când abordez teme ca reducerea varstei de vot.

Şi ca să ajungem la vârsta, trebuie să amintesc faptul ca dreptul de vot este un drept fundamental, exclusiv politic, deoarece este folosit pentru a permite participarea la guvernare a poporului prin intermediul  reprezentanţilor aleşi. În al doilea rând, acest drept aparţine, în conformitate cu  prevederile constituţionale, în exclusivitate cetăţenilor români care îndeplinesc cerinţele legale, printre care majoratul politic, 18 ani împliniţi. De ce? Pentru că  majorul are formată capacitatea de a discerne şi de a aprecia însemnătatea şi semnificaţia actului săvârşit.
 
Dar hai să privim lucrurile în ansamblu: în materie penală, legiuitorul a stabilit că minorul ce a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal, adică posedă discernământ. În materia dreptului muncii, legiuitorul a stabilit că vârsta de la care o persoană dobândeşte capacitatea deplină de a încheia un contract individual de muncă este cea de 16 ani. Aşadar, şi în acest caz, societatea a înţeles să confere minorilor cu vârsta de 16 ani presupunerea de existenţă a capacităţii fizice şi psihice de selecţie.
 
În ambele cazuri, au fost atribuite minorilor ce au împlinit vârsta de 16 ani drepturi şi obligaţii extrem de importante, ce pot marca viitorul oricărei persoane, ca să nu mai vorbim de faptul că minorul de 16 ani poate să se căsătorească.
 
Scurt istoric
 
 
La 1831, când a început folosirea procedurilor electorale în Valahia, votau toţi cei care aveau 25 de ani împliniţi. În perioada interbelică, se vota de la 21 de ani la Cameră şi de la 40 la Senat. Carol al II-lea a mărit pragul de vârstă la 30 de ani, pentru ca în timpul comunismului să se voteze de la 20, apoi de la 18 ani. La acel moment s-a argumentat că o astfel de măsură se impune, deoarece sunt vizate în mod direct interesele generaţiei de tineri. Post-comunismul nu a adus nicio modificare în privinţa vârstei de votare, deşi accesul neîngrădit la informaţie şi democratizarea tinerei generaţii ar fi putut să dea de gândit în acest sens.
 
Revenind la decizia asupra scăderii vârstei de vot, este importantă în acest proces şi experienţa altor state, nu-i aşa? Şi ştim că stabilirea dreptului de vot şi de a fi ales la vârsta de 18 ani a făcut obiectul Recomandării nr. 1315/1997 adoptate de către Parlamentul European, conform căreia, în orice ţară şi pentru orice alegere, s-ar impune această regulă. De la acea dată, în foarte multe ţări europene, problema momentului de la care o persoană poate vota şi poate fi ales a evoluat. Ţări precum Austria, Germania sau Elveţia au ales să scadă vârsta de votare de la 18 la 16 ani. Marea Britanie, Cehia, Finlanda şi Norvegia iau în considerare această posibilitate. Elementele avute în vedere de către guvernele acestor ţări sunt extrem de actuale şi de pertinente, ele regăsindu-şi aplicabilitatea şi în sistemul de drept românesc. În cadrul dezbaterilor pe acest subiect au fost reliefate o serie de aspecte din perspectiva cărora se impune reducerea vârstei de la care un cetăţean poate vota şi poate fi ales.
 
Un prim aspect evidenţiat pe acest subiect a fost acela al gradului de implicare a tinerilor în mersul democraţiei, perceput, în mod special din perspectiva statistică. Astfel, există riscul ca, pe viitor, tinerii să fie marginalizaţi în cadrul procesului politic, ca urmare a dezechilibrării raportului tineri/bătrâni. În acest context, agenda politică riscă să fie dominată doar de interesele celor mai mulţi, celor mai în vârstă. Cea mai importantă modalitate prin care un individ poate influenţa evoluţia lucrurilor atât la nivel naţional, cât şi la nivel local este votul.
 
De aceea, pentru a putea promova în mod real interesele tinerilor, este necesar ca aceştia să-şi poată exprima opţiunile politice într-un cadru constituţional şi nu în medii, care de multe ori, rămân neauzite.
 
Un alt element în favoarea votului de la 16 ani este reprezentat de maturitatea tinerilor. Nu diferenţa de 2 ani este cea care ar trebui să conteze în stabilirea calităţii de votant. Aceasta trebuie gândită prin raportare la toate aspectele ce pot să ducă la concluzia că un tânăr de 16 ani are sau nu discernământul necesar îndeplinirii unui act constituţional fundamental al democraţiei.        
 
Efecte
 
Măsura de scadere a dreptului de vot la 16 ani ar produce efecte ce pot fi benefice, determinând în primul rând o remodelare a societăţii după nevoile tinerilor care, din acel moment, conştienţi fiind că opţiunea lor influenţează viitorul ţării, ar putea deveni şi mai responsabili.
 
O altă consecinţă pozitivă ar putea fi reprezentată de inducerea unei doze considerabile de entuziasm, într-un sistem electoral ce pare falimentar, dacă ne raportăm la interesul manifestat de cetăţeni faţă de acesta.
 
În concluzie, consider că se impune modificarea pe acest aspect al Constituţiei. Aceasta este singura soluţie ce poate fi adoptată deoarece, la acest moment, limita de 18 ani este prevăzută expres. Modificarea se impune în contextul mai larg al reformei constituţionale.

Poate că tema s-ar mai limpezi dacă s-ar face, aşa cum au facut austriecii, un studiu sociologic amplu, din care să reiasă cât de interesat este tânărul de 16 ani de procesul politic şi social, cât înţelege sau cât este influenţat de terţi. Ştiu că cei care nu sunt de acord cu ideea vor merge pe rezultatele înregistrate la examenul de bacalaureat din ultimii ani sau pe ideea că în perioada minorităţii tânărul poate fi influenţat uşor, ba chiar poate să îşi însuşească unele opinii fără să realizeze că face asta, să le preia ca şi cum ar fi ale lui…şi multe altele.
 
Este o realitate tristă, totusi, că în acest moment majoritatea electoratului activ este reprezentată de pensionari care percep votul ca pe o obligaţie.
 
Preluat şi pe  http://www.alinagorghiu.ro
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

58 Comentarii

Vanatorul/d.c.
30.05.2013, 10:48:02

Halucinanta pledoaria..! Mergand pe argumentatia ca la 16 ani ai suficienta forta pentru a munci si destul discernamant pentru a te casatori, am mari semne de intrebare referitoare la discernamantuli celei ce-si motiveaza astfel convingerea, adica ca la 16 ani esti si bun de vot..! De ce nu la 12 ani..? Sunt multi copii la acesta varsta care-si ajuta parintii la treburi gospodaresti iar o numita etnie practica casatoria si maternitatea chiar si de la 11 ani..? Se poate nu..? Si ne mai zice d-na Gorghiu ca cica daca toti intri la "corectie" la 16 ani, din cauza ca ai furat sau ai dat in cap la cineva, asta denota ca ai suficient discernamant pentru a vota..! De unde deducem ca discernamtul de la 16 ani,datorita caruiia intri la bulau, te recomanda a fi si un votant responsabil si in depilna cunostinta de cauza..! D-ana Gorghiu, asa intre noi..Dumneata chiar crezi ce spui..?

+9 (17 voturi)
Adrian Boioglu
30.05.2013, 11:00:24

Un tanar de 16 ani este minor. Nu raspunde penal pentru faptele sale. Daca isi vinde votul sau voteaza de mai multe ori cum este tras la raspundere?

+1 (7 voturi)
Marius B.
30.05.2013, 11:19:49

...cum sa nu raspunda penal. stiu ca e un exemplu dus la extrem, dar daca omoara pe cineva, raspunde penal.

+3 (5 voturi)
Marius B.
30.05.2013, 11:10:25

...ma intreb, asa, retoric... macar perspectiva ca varsta de vot sa scadea la 16 ani, ar ambitiona posesorii actuali ai dreptului de vot sa iasa de prin case in ziua alegerilor, si - fireste - deplasandu-se la sectia de votare si exercitandu-si acest drept - sa isi afirme optiunea politica?

+2 (4 voturi)
Popescu Iulian
30.05.2013, 11:15:35

Vot la 16 ani ? Doamna Alina Gorghiu cred ca nu vede ce varza este generatia celor de aceasta varsta, care in proportie de peste 80% sunt intoxicati de tot felul de culturi suburbane, mimetisme tziganoide(cocalari/pitzipoance) si alte asemenea "modernisme"... Parerea mea este sa abordati alte teme mai serioase ! La vot nu vin tocmai tinerii de 28-45 de ani care sunt ceva mai copti la cap si sunt scarbiti de voi ,oamenii politici din tot spectrul politic. Cei inteligenti si/sau muncitori pleaca din tara si cauta un trai mai bun si civilizat in alte tari dezvoltate !

+3 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (58)

Modifică Setările