Kelemen Hunor: Opoziţia nu-şi doreşte să guverneze. Ei sunt în competiţie: USR cu PNL, PNL cu PMP, toată lumea cu Cioloş. Amnistia şi graţierea dezbină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor - FOTO Eduard Enea
Kelemen Hunor - FOTO Eduard Enea

Liderul UDMR Kelemen Hunor a analizat, la Adevărul Live, moţiunea de cenzură prin care Opoziţia încearcă să răstoarne Guvernul Dăncilă. Cum vor vota parlamentarii maghiari? Cum au decurs negocierile cu PNL şi USR? De asemenea, Kelemen Hunor a vorbit şi despre oportunitatea unei ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi amnistia.

Adevărul: Votaţi sau nu moţiunea de cenzură?

Kelemen Hunor: Vom avea o şednţă mâine şi acolo vom lua o decizie formală. Existe două perspective. Una matematică, destul de clară. 

Mai lispesc 60-70 de voturi. 

Sunt necesare 233 de voturi pentru a da jos Guvernul, iar cei care au semnat sunt 166. Să presupunem că mai sunt câţiva care nu au semnat, dar vor vota, însă oricum e o distanţă foarte mare până la 233. Am avut săptămâna trecută o discuţie cu liderii Opoziţiei şi au recunoscut şi ei că nu au nicio şansă de a dărâma Guvernul. Dacă noi am vota, ar fi 30 de voturi ale UDMR, însă tot nu am ajunge la majoritate. Mai există şi o altă perspectivă: cei care vor să dea jos Guvernul îşi doresc să guverneze? Dacă vor să guverneze, trebuie să arate ce vor să facă a doua zi: cine este premierul, cine sunt miniştrii, care este programul de guvernare. În 2012, când USL a depus moţiune de cenzură, ştia toată lumea că Victor Ponta va fi premier. Sunt nişte elemente importante care azi lipssc. 

Opoziţia spune că va veni cu aceste elemente în cazul în care va fi răsturnat Guvernul Dăncilă. 

Nu, trebuie să spui din timp dacă vrei să-i convingi pe cei care sunt nehotărâţi. Eu am impresia că nu vor să guverneze. Eu le-am spus în discuţiile de săptămâna trecută: trebuie să propuneţi pe cineva pentru funcţia de premier, altfel concluzia mea logică este că nu vreţi să guvernaţi. E bine că existe control parlamentar, e bine că există o moţiune de cenzură, dar când faci un asemenea demers trebuie să-ţi doreşti să schimbi Guvernul, nu să-i critici pe cei care nu votează cu tine. Dacă cineva spune că moţiunea nu trece din cauza UDMR înseamnă că nu vrea să guverneze. Caută doar un ţap ispăşitor, un vinovat de serviciu. 

Dacă Opoziţia ar avea o majoriate, trântirea Guvernului ar fi o formalitate. Dar Opoziţia depune moţiune de cenzură ca să negocieze pe parcurs, să forţeze ulterior schimbarea Guvernului.  

Nu prea a existat o încercare de negociere. Noi am spus, trebuie să ne convingeţi cu un nume de premier şi cu un program de guvernare. Noi nu am negociat intrarea la guvernare, nu am negociat portofolii. Am vrut să vedem gândirea Opoziţiei despre viitorul politicii. Pe de altă parte, modalitatea de a da un pumn în gură, două palme, apoi să vii să ceri votul şi să spui „hai să bem un coniac împreună pentru că aşa te vindeci mai repede“ nu merge. 

Aceasta a fost atitudinea Opoziţie faţă de UDMR?

În mare parte, da. Şi ieri, când a citit colegul de la PNL moţiune de cenzură, a băgat şi UDMR în poveste, deşi UDMR nu mai e la guvernare din 2014. E greu de înţeles această modalitate de a face „curte“, să ceri voturi după ce ai dat un pumn în gură. Nu există Opoziţie unită. Ei sunt în competiţie: USR cu PNL, PNL cu PMP, toată lumea cu Dacian Cioloş. Nu-şi găsesc un numitor comun. 

Opoziţia nu vrea să preia guvernarea pentru că vrea să lase PSD să se erodeze?

Probabil. Au văzut că în 2016 PSD a stat un an în Opoziţie şi s-a întors aşa cum s-a întors. Ştiţi cine e vinovat? Fostul premier. Le-am spus celor din Opoziţie: dacă el accepta să meargă cu voi în război, atunci aţi fi acceptat alegerile în 2016. Nu a acceptat.

Deci şovăiala lui Dacian Cioloş a întărit PSD. 

Da. El a vrut să fie general fără să intre în război. În politică trebuie să ai măcar zgârieturi pe faţă dacă vrei să conduci. 

Sunteţi mulţumit de activitatea Guvernului?

Ultima dată când am fost mulţumit a fost în timpul Guvernului Ungureanu. Nu avem buget în prezent. Până nu văd proiectul de buget, nu pot să critic. Critic doar lipsa lui. 

Credeţi că Guvernul ne va face de râs în 2019?

Nu asta e problema. Nu cred că nu vom face faţă. Nu ne facem de râs, asta e clar. Tehnicienii şi politicienii au pregătit dosarele. E o campanie atipică. Avem şi Brexitul. Oricum, lucrurile nu depinde de România. România nu va avea de gestionat probleme noi. Avem un summit în care preşedintele va fi faţada. Nu sunt îngrijorat. Zona politică va coordona, dar nu vor fi lucruri spectaculoase. 

Între dvs şi Ludovic Orban e o relaţie îngheţată?

Azi dimineaţă am avut o discuţie lungă între patru ochi. Ne-am mai intersectat la congrese. Azi am discutat, a fost o discuţie mult mai bună. Şi eu, şi el, am fost relaxaţi. Ştim că nu va trece moţiunea. E clar matematic şi politic. Vom contiunua şi discuţiile. 

Vă apropiaţi de PNL?

Nu e vorba de apropiere. Noi purtăm dialog cu toate forţele politice din România. Sunt chestiuni pe care ne înţelegem, pe altele nu ne înţelegem.

Săptămâna trecută a circulat o imagine din Parlament, în care dvs şi alţi doi colegi îl ţineaţi la zid pe Liviu Dragnea. 

Era o pauză, când Guvernul pleca din ală. Eu discutam cu Traian Băsescu şi cu câţiva colegi din PMP, că suntem vecini de bancă. Şi a coborât şi Dragnea de al prezidiu şi a venit la noi. Eu i-am spus: uite îl propun pe Băsescu să fie prim-ministru la moţiune. Dacă acceptă domnul Băsescu, votăm şi noi moţiunea de cenzură, în sensul că urmează să avem întâlniri şi acele amendamente la legea pensiilor. Formula de redistribuire a banilor spre autorităţile locale, dar am spus că fără să încercăm să ajungem la un conses nu vom vota în Parlament cele două proiecte. Asta a fost discuţia, nu era pus la zid. Dar Liviu Dragnea aparent devine simpatic dacă discută cu teri deputaţi UDMR. Deci concluzia care e? Dacă vrei să devii simpatic, vino să discuţi cu UDMR. Liviu Dragnea era ca un urs panda „vai săracul, pus la zid de UDMR”.

Votaţi legea pensiilor?

Vom vedea astăzi dacă vor fi acceptate amendamentele, am zis că aceste persoane cu dizabilităţi grave nu pot fi aruncate din sistemul de pensii. Astăzi după-masă, dacă proiectulv a fi pe ordinea de zi, noi vom vota, că ţinem foarte mult ca nicio categorie să fie defavorizată.

Subiectul momentului este ordonanţa de amnistie şi graţiere pe care PSD a cerut-o. Dumneavoastră aţi susţine ideea unei ordonanţe de urgenţă pe amnistie şi graţiere?

Graţierea intră în politica penală a fiecărui stat, fiecare decide cum dă, cum nu dă. Se stabileşte care sunt infracţiunile unde se poate da şi unde nu. E bine să existe o discuţie transparentă şi raţională pe care societatea să o tolereze.

Claudiu Manda spunea ieri că Ordonanţa se va da şi apoi se va discuta. 

Asta cu „să dăm şi apoi discutăm” nu e filosofia mea, intră în filmele de categoria B. Problema nu e amnistia în sine, ci dacă se poate discuta raţional, transparent ajungându-se la o soluţie tolerată de societatea românească. Eu am zis că aşa ceva nu se poate acum. Poate peste un an, peste doi. În acest moment, ura şi dezbinarea în societatea românească sunt atât de mari, încât, cu o astfel de discuţie faci şi mai rău. Ei spun că domne, avem o problemă cu protocoalele secrete. Eu sunt de acord că avem o problemă, chiar una mare, căci suntem unicat din punctul ăsta de vedere, dar soluţia nu asta este. Prima dată trebuie stabilit ce s-a întâmplat şi cum, apoi sigur, se poate discuta dacă faci colectiv, dacă faci individual. Eu nu sunt de acord în acest moment să mai introducem un subiect care dezbină societaeta şi mai rău. Dar ei sunt la guevrnare, ei decid. OUG nu e decizia celor care nu fac parte din Executiv.

În cazul în care Guvernul va da această OUG, s-ar putea pune în pericol parteneriatul UDMR cu PSD?

Eu nu vreau să discut despre textul acestei OUG, pentru că nu-l cunosc. Dacă se va da, eu nu sunt convins că se va da. Nu intru în speculaţii. Când se va întâmpla, atunci vom analiza şi vom lua o decizie. Când Iliescu l-a graţiat pe Miron Cozma, lucrurile au luat o altă turnură în Parlament, ştiu acest lucru şi e de reţinut. Ştiu că probabil şi cea mai „light“ formă de graţiere va crea confuzie şi dezbinare.

Aţi susţine mai degrabă dezbaterea parlamentară pe această temă?

În acest moment nu. Repet, în acest moment, orice dezbatere pe amnistie şi graţiere e greşită. Pentru că nu se poate discuta raţional. Orice discuţie despre amnistie şi graţiere ar trebui închisă.

Ar trebui închisă şi pentru că principalul beneficiar ar fi Liviu Dragnea, cum toată lumea vorbeşte?

Nu ştiu cine ar beneficia şi nici nu mă interesează.

Preşedintele Klaus Iohannis a lăsat să se înţeleagă că ar putea exista un referendum pentru justiţie. Credeţi că ar fi oportună o astfel de acţiune?

E dreptul preşedintelui, este atributul său, ideea e să nu se creeze şi mai multă confuzie, întrebarea trebuie aleasă foarte bine.

Aţi merge să votaţi în cazul unui referendum pe justiţie?

Depinde de întrebare şi de intenţie. În principiu, eu merg la orice vot pentru că participarea este esenţială. Dar îi înţeleg şi pe cei care spun că neparticiparea este tot o formă de respectare a democraţiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite