Hunor: UDMR va stabili în ziua votului ce face la moţiune. Avem o mie de motive să dăm jos Guvernul, dar nu vrem să fim scoşi vinovaţi pentru morţi şi răniţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR   Foto: Eduard Enea
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR   Foto: Eduard Enea

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a anunţat, la Adevărul Live, că parlamentarii maghiari vor decide în ziua votului dacă susţin moţiunea de cenzură iniţiată de PSD. Poate suporta România şi o criză politică suprapusă peste o criză sanitară? Va pica Guvernul Orban? Ar putea intra UDMR într-o viitoare coaliţie de guvernare alături de PNL şi USR-PLUS? Ce relaţia are UDMR cu Klaus Iohannis după episodul privind vânzarea Ardealului?

Adevărul: A negociat Marcel Ciolacu şi cu dvs pentru susţinerea moţiunii de cenzură?
Kelemen Hunor: Nu a negociat privind susţinerea moţiunii de cenzură. Noi ştiam de intenţia PSD-ului de a depune moţiune de cenzură. Am vorbit cu Marcel Ciolacu undeva în iulie şi am spus că noi nu vom vota moţiunea de cenzură, dar alte discuţii n-au fost, cum nu a existat o discuţie nici cu PNL-ul. Am vorbit la telefon săptămâna trecută cu Ludovic Orban. Probabil mă voi întâlni şi cu Marcel Ciolacu. Noi nu prea ne-am mai întâlnit din martie. Criză politică există în România de opt-zece ani. Din 2012 suntem într-o criză politică permanentă. O criză mai mare decât cea cu Iohannis şi PNL.

Aţi votat Guvernul PNL.
Sigur că da. Era nevoie de un guvern. În martie noi l-am fi votat şi pe Cîţu, dar a renunţat la nominalizare. Am intrat şi noi în această criză sanitară. Aveam nevoie de un guvern cu puteri depline cel puţin pentru acel moment. Am votat în condiţiile în care PNL nici nu a venit la vot. Peneliştii stăteau acasă de frica bolii iar noi am venit şi am dat ţării şi lui Iohannis uu guvern.

Vă văd foarte nemulţumit de activitatea Guvernului.
Vedeţi pe cineva în ţara asta mulţumit de activitatea Guvernului? Sunt miniştri care au gestionat şi gestionează cât de cât domeniul de activitate şi sunt miniştri care nu există. Începând cu ministrul de Externe. Un ministru de Externe care nu pleacă din ţară, stă acasă. Fumează trabuc cu mănuşi de cauciuc. O activitate extrem de importantă. Toţi miniştrii de externe caută să constuiască relaţii, inclusiv economice. În România nu există ministru de Externe. Putem discuta despre guvern dar eu sunt nemulţumit că începe şcoala. Nimeni nu ştie, nici eu nu ştiu ce trebuie să fac cu fiica mea. Un haos mai mare nu am văzut. Dacă vă uitaţi la ţările din zona noastră veţi vedea că peste tot se ştie ce se va întâmpla săptămâna viitoare. Începe şcoala. La noi încă nu se ştie nimic. Ministrul Sănătăţii e preocupat absolut de lucruri interesante. Face lângă Braşov un spital semi-regional. În criză sanitară alocă două judeţe la Braşov. Aşa ceva nu există. Să ai în Târgu Mureş un spital bun universitar şi tu din motive electorale să faci din spitalul de la Braşov spital regional şi să dai acolo două judeţe. Lucruri absolut de neînţeles ce face Guvernul. În acest moment, cu Guvernul în funcţiune sau un Guvern interimar condus de Orban, nu am simţi o diferenţă. Poate gestiona un guvern demis şi criza sanitară şi financiară. Poate să emită hotărâri de guvern, poate să emită hotărâri de ministru. Există un cadru legislativ. Nu ştiu dacă va cădea, nu ştiu dacă se va vota. Acum există şi această problemă cu CCR. Eu nu văd o problemă. Guvernul ar putea gestiona situaţia din ţară. Sigur, el se va victimiza, are presă cumpărată până în decembrie.

Asta înseamnă că UDMR votează moţiunea de cenzură?
Nu ştiu. Vom stabili în ziua votului. Avem o mie de motive de a da jos guvernul.

Şi atunci de ce nu votaţi moţiunea?
Fiindcă nu vrem să fim victime colaterale dpdv politic într-un război care nu este al nostru.

Adică să nu vă acuze PNL că v-aţi aliat cu PSD.
Nu că ne-am alia cu PSD. Nu asta e problema. Până la urmă poate PSD-ul să ne acuze că ne aliem cu PNL-ul şi nu este o notă mai bine să te aliezi cu PNL-ul astăzi. Să nu inclinăm noi balanţa într-o parte sau alta. Apoi ei se vor victimiza şi vor spune. Domle, pentru morţi, pentru bolnavi, voi sunteţi de vină. Cu toată această campanie a PNL-ului. Ce s-a întâmplat în această perioadă? Numărul de cazuri a scăzut? Nu. S-a întâmplat ceva? Nu. Am aflat de la preşedinte că trebuie să ne spălăm pe mâini şi am aflat de la medici ce ar trebui să facem în politică. Rolurile s-au inversat. E un haos total în ţară. 

Klaus Iohannis a făcut celebră o frază maghiară. În ce relaţie sunteţi cu şeful Statului?
În nicio relaţie. Nu am mai vorbit cu el din martie. Tot preşedintele a mai spus acum câţiva ani că cei care spun chestia asta sunt cretini. Şi în 2014 când a zis Ponta şi când a zis-o Iohannis. Nu există diferenţă. El e preşedintele României, respectăm funcţia şi cam atât. Nu ne-am certat, nu ne certăm, pur şi simplu discutăm.

Dacă UDMR votează moţiunea de cenzură unii critici vor spune că aţi votat din răzbunare pentru Iohannis. De cealaltă parte, dacă nu votaţi, vor spune că iar aţi îngenuncheat în faţa lui Iohannis.

Nici nu vom vota ca să evităm această acuză nici nu vom vota împotriva moţiunii ca să evităm cealaltă acuză. Noi vom lua o decizie extrem de raţională. Trebuie să pun următoarea întrebare în 2020 aşa cum am pus şi în 2017 pentru PNL. Ce urmează după moţiunea de cenzură? Cine va fi premier? Are de gând cineva să facă un proiect măcar de patru ani? Nu spun de opt ani. Sunt foarte puţini oameni politici care gândesc pe termen lung. Nu au această preocupare. Nu spun capacitate, pentru că sunt unii care au această capacitate, dar nu au preocuparea. Ok pică guvernul, sunt trei variante. Rămâne guvernul Orban interimar până pe 6 decembrie sau 29 noiembrie când vor fi alegerile parlamentare, s-a mai întâmplat în 2009, nu e nicio tragedie. Nu va fi o criză sanitară mai mare, criza economică nu se va adânci. A doua variantă, după 27 septembrie se va construi o coaliţie care va spune clar. Ok, asumăm guvernarea în această scurtă perioadă şi vrem să mergem mai departe împreună după alegerile parlamentare pentru că avem un proiect pentru România. În acest mod se formează şi coaliţiile locale ju judeţene.

Cine să facă parte din această coaliţie? Sunteţi dispus să vă alăturaţi PNL şi USR-PLUS?

Sigur. Dar acest lucru trebuie pregătit. Eu văd în acest fel viitorul şi posibilitatea de a crea o coaliţie puternică. Nimeni nu va câştiga alegerile parlamentare cu 50%. A treia variantă e să încerce Iohannis cu Orban sau altcineva din PNL. Nu va trece, eventual cu un premier tehnocrat, iar nu va trece, pentru că cei care dau jos guvernul nu au cum să voteze un alt guvern PNL înainte de alegerile parlamentare. Se poate vota un Guvern doar dacă există o coaliţie şi o majoritate în Parlament. Asta ar fi singura soluţie constructivă pe termen mediu-lung din punctul meu de vedere. Dar nu văd acel lider politic care în acest moment s-ar gândi la aşa ceva şi ar iniţia o astfel de discuţie. O discuţie care să pregătească România pentru anii care urmează. 

Aţi vota un guvern condus tot de Ludovic Orban în următorii patru ani?
Depinde de proiect, de programul de guvernare. Sunt câteva personalităţi pe care eu n-aş putea să le votez, sunt anumite limite. Nu mă refer doar la PNL, ci şi de la celelalte partide politice. Vom vedea asta în momentul în care această întrebare nu va fi una retorică şi dată de situaţie.

Aţi avut în ultimii patru ani mai multe schimburi dure de replici cu liderii USR. Aţi fi dispus să treceţi peste aceste animozităţi şi să faceţi parte dintr-o o coaliţie alături de USR, PLUS şi PNL?
E o variantă. Ar însemna o majoritate stabilă, responsabilă. Dar nu am discutat această variantă nici cu colegii mei. Într-o logică de patru ani de zile e una din variantele fezabile. O coaliţie va fi, nu se poate fără.  PNL-USR va fi o coaliţie destul de puternică. Dar doar ei singuri, după maxim doi ani de zile se vor întoarce unii împotriva celorlalţi pentru că urmează alegerile din 2024 unde vor fi competitori. De aceea e bine să existe o coaliţie mai mare, mai stabilă. În acest moment noi vrem să câştigăm alegerile locale acolo unde se poate câştiga, să nu pierdem din mandatele unde le-am avut. În rest, sigur, vom vedea. Pe mine mă preocupă serios în anii ce urmează. Nu vom avea o viaţă uşoară. Indiferent că e campanie, trebuie să recunoaştem. Nu va fi mai bine. Va fi mai bine dacă reuşim să facem să fie mai bine.

Credeţi că USR va accepta o alianţă cu UDMR în condiţiile în care v-au acuzat aceşti ani că faceţi jocul PSD?
Habar n-am, nu e treaba mea. În USR există multe curente ciudate. De la neomarxişti la cei de centru-dreapta, sunt de toate felurile. Au această problemă. Sunt  şi de stânga, şi de dreapta. În politică, în ceea ce ne priveşte, de fiecare dată când am stat la masă am discutat ţinând cont de interesele ţării. Nu vă supăraţi dar PNL şi USR s-au certat mult mai rău decât noi cu USR sau PNL: Dacă mă uit pe harta politică, probabil că PNL vor câştiga mult mai multe mandate. PSD-ul probabil că rămâne acolo unde e acuma pentru că nu au timp să crească. USR-ul creşte un pic dar nu va fi o explozie mare. Noi vom fi în Parlament. De restul nu vreau să vorbesc. Atunci trebuie să faci o coaliţie funcţională pentru Ţară. nu pentru Iohannis, Barna, Cioloş

Vi se pare oportun ca un partid să depună moţiune înainte cu două luni înainte de alegerile la termen?
Absolut. Şi noi am dat guvernul Boc format din PSD şi PDL. Moţiunea de cenzură e un instrument constituţional. Opoziţia poate depune moţiune de cenzură oricând doreşte. AIci îi dau dreptate lui Augustin Zegreanu. Nu există vacanţă pentru a controla Guvernul. Poţi să depui şi în sesiunea extraordinară.

Nu credeţi că această moţiune de cenzură ajută PNL?
Nu-mi dau seama. Nu fac eu aceste calcule. Sigur că PNL-ul se va victimiza că nu are alte soluţii. Altceva nu poate oferi cetăţenilor în acest moment. PSD-ul se va putea trezi că e mai rău cu guvern interimar. Noi pur şi simplu am spus că avem motive pentru demiterea guvernului. Pe de altă parte trebuie să ne gândim ce se întâmplă cu pandemia în acea perioadă scurtă până la alegeri.

Dacă votaţi guvernul va pica.
Nu se ştie. S-ar putea ca PNL-ul să aibă majoritatea până la finalul mandatului.

E posibil să vă abţineţi de la vot?
Orice e posibil.

Ce ar trebui să vă promită Ludovic Orban astfel încât să nu votaţi moţiunea de cenzură?
Nimic. Ce poate promite Ludovic Orban? Analiza va fi una raţională care nu va ţine cont de ce ar putea promite unul sau altul.

Rareş Bogdan vă acuză azi că negociaţi cu PSD să votaţi moţiunea de cenzură iar PSD la schimb să voteze trei proiecte de lege din Parlament astfel încât să treacă tacit în interesul UDMR.

Să-l lăsăm pe Rareş Bogdan, nu o să discut ce vorbeşte Rareş Bogdan. Aceste amendamente au fost votate de Parlament. Şi de PNL şi de PSD şi de noi. A fost o lege atacată de Iohannis la CCR.

Despre ce e vorba?

Nu e despre minoritatea maghiară, decât într-o foarte mică măsură pentru că se poate da examenul la facultate în limba maternă şi coeficientul de finanţare pentru toate limbele înafară de limba română. Iohannis a atacat la Curte pentru bicameralism în pe rând iar Curtea pe această procedură a respins acea lege. Această lege vorbeşte despre reducerea numărului de ore pentru că sunt supraîncărcaţi elevii. Vorbeşte despre curicula, despre finanţare în toate domeniile, despre Bacalaureatul diferenţiat şi despre cum mergi mai departe dacă ai un examen superior şamd. Ceea ce face Rareş Bogdan e o luptă cu PSD-ul. Ne bagă şi pe noi aşa cum a învăţat de la Iohannis sau cum a învăţat Iohannis de la Rareş Bogdan, fiindă aici nu se ştie cine de la cine a învăţat. Nici nu contează. Preşedintele comisiei e de la PNL.

În ce stadiu se află această lege? 

E undeva la Comisia de specialitate. După ce CCR a respins acea lege pe procedură, noi am făcut din nou propunere legislativă. A trecut de ambele camere, nu a fost scandal fiindcă nu e vorba de minoritatea maghiară în primul rând. Am depus din nou ca să corectăm acel viciu de procedură. Acum a găsit un proiect şi Rareş Bogdan ca să intre în război cu PSD-ul. Eu zic domle, intră în război cu PSD-ul, e treaba voastră. E frumos un război politic între PNL şi PSD, dar nu ne băgaţi pe noi. Răzbunaţi-vă unii pe alţii fără UDMR.

Urmează  alegerile locale. Există administraţii care s-au coalizat împotriva UDMR?

În comunităţile mici se cunoaşte toată lumea cu toată lumea. Am avut primari maghiari votaţi de români, am avut primari români. Au încercat la Satu Mare, n-au reuşit. Acolo unde primarul a fost performant, nu există probleme.

Pică Guvernul Orban la moţiunea de cenzură?

Nu ştiu. Vom vedea, nici nu ştiu când vom vota. 

Ar trebui să aştepte Parlamentul decizia Curţii?

Nu neapărat. Nici la asumarea pe buget nu a aşteptat decizia Curţii. Din punctul meu de vedere se poate vota şi în sesiunea extraordinară. Dacă nu, depui o altă moţiune.

Dar poate moţiunea de cenzură depusă în sesiunea extraordinară să fie votată în sesiunea ordinară?

Pe spiritul Constituţiei se poate oricând. Dar, în acea sesiune, tot pe spiritul Constituţiei, nu se poate depune o altă moţiune cu aceleaşi semnături.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite