Votul de duminică. Lucruri care merită atenţie. Câteva perspective asupra votului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania electorală, atâta cât a fost ea şi cum a fost ea, s-a terminat. Din cei 14 candidaţi, după seara de duminică vor rămâne doar doi, iar din aceştia unul va deveni, în seara zilei de 16 noiembrie sau în dimineaţa de 17 noiembrie (doar suntem păţiţi!), Preşedintele ales al României.

Aşa cum v-a arătat lucrurile la care să fiţi atenţi în aceste săptămâni de campanie şi aşa cum v-a analizat cele mai importante evenimente electorale, Smart Politics vă prezintă chestiunile care merită atenţie duminică.

Campania care continuă pe Internet

Cum doar audiovizualul este reglementat de către CNA, Internetul este spaţiul în care campania electorală va continua, ceea ce va face ca în aceste ultime zile, sâmbătă şi duminică, toată energia să se orienteze spre online (aproximativ o treime dintre votanţi spun că au cont de Facebook). O ultimă şansă, deci, pentru atacuri şi pentru dezvăluiri senzaţionale, cu toate că impactul acestora este redus, căci posturile TV nu mai pot prelua informaţia. De asemenea, ne putem da seama care candidat este mai îngrijorat, în funcţie de cât de mult se va călca pedala de acceleraţia din online în aceste 48 de ore.

Modalităţile de mobilizare

În afara reţelelor electorale tradiţionale, două sunt modalităţile principale de mobilizare la vot: prin SMS şi prin intermediul reţelelor de socializare. Ne putem aştepta ca, încă de sâmbătă seara, milioane de SMS-uri să fie trimise către cei care se află în bazele de date ale partidelor. Puţin spam electoral, cum s-ar spune. Tot SMS-ul rămâne şi cel mai util instrument de propagare a mesajelor despre situaţia votării şi a mesajelor de manipulare, tocmai pentru că are un uriaş potenţial de viralizare.

Exit-poll-urile din ziua de duminică

Principalele case de sondare a opiniei publice şi principalele posturi TV vor efectua exit-polluri duminică. Cu o frecvenţă care de regulă este din două în două ore, rezultatelele parţiale se centralizează şi apoi se distilează în rapoarte, care sunt comunicate beneficiarilor. Nu de puţine ori, aceste rapoarte intermediare se scurg în presă sau pe Internet, în încercarea de a mobiliza sau demobiliza susţinătorii unui candidat. Trebuie amintit că, la alegerile europarlamentare, Antena 3 chiar a prezentat pe site rezultatele intermediare ale exit-poll-ului pe care îl comandase. Vom vedea acum dacă experimentul se va repeta.

Ce trebuie reţinut este că la ora 21:00, atunci când televiziunile vor prezenta rezultatele exit-poll-urilor, este vorba despre cele de la ora 19:00, deci când încă mai sunt două ore de vot. Abia la ora 23:00 vom putea afla rezultatele finale ale sondajelor de la ieşirea de la urne.

Discursurile din seara votului

Discursurile candidaţilor din seara votului sunt mereu interesante pentru că oferă o perspectivă asupra modului în care candidatul se raportează la ce i se întâmplă. În cazul alegerilor de dumincă, merită urmărite următoarele aspecte:

  • La Călin Popescu Tăriceanu – dacă va anunţa sau nu încă din seara de duminică susţinerea pentru Victor Ponta.
  • La Elenea Udrea – dacă discursul său va fi unul de victimizare sau dacă va prefera să creeze un orizont de aşteptare pentru o poziţionare în favoarea unui candidat între cele două tururi.
  • La Monica Macovei -  dacă va anunţa direct un nou partid politic sau dacă va aştepta după turul al doilea. ,

Discursurile lui Victor Ponta şi Klaus Iohannis vor fi, de fapt, începutul adevăratei campanii electorale, care va ţine între 2 şi 14 noiembrie. Este de aşteptat ca niciunul din cei doi să nu se aventureze discursiv. Pur şi simplu mizele sunt prea mari

Ponta ne va vorbi din nou despre unitate şi ne va cere să lăsăm în urmă un regim, nevalidând epigonii acoperiţi ai lui Traian Băsescu. Klaus Iohannis va vorbi despre şansa de a avea România lucrului bine făcut şi despre pericolul ca ţara să încapă pe mâna partidului-stat şi a baronilor. Rezultatele sondajelor vor regla registrul discursiv al celor doi candidaţi.

Cele două întrebări fundamentale

Ponta obţine peste sau sub 40%? Iohannis va fi peste sau sub 30%? Acestea sunt cele două întrebări fundamentale ale alegerilor de duminică. În jurul lor se vor croi narativele prezidenţiale pentru al doilea tur.

Cu Ponta peste 40% şi Iohannis sub 30%, perspectiva este cea a unei demobilizări în jurul publicului de dreapta şi a senzaţiei că jocurile sunt făcute. Se creează astfel premisele pentru o prezenţă mai mică la vot în turul al doilea decât în primul.

Cu ambii candidaţi având un scor electoral care începe cu 3, speranţele dreptei se vor reaprinde, apelurile pentr o mobilizare masivă anti-PSD vor creşte, iar dezbaterile dintre candidaţi vor fi din nou prezentate drept game-changers.

Orice aţi crede şi orice v-aţi dori, duminică ne vedem la vot, nu-i aşa?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite