Politică

articolul anterior articolul urmator

Votul final pentru desfiinţarea Secţiei Speciale, până la finalul sesiunii parlamentare. Coaliţia nu va mai aştepta avizul Comisiei de la Veneţia

5
8 Apr 2021 14:05:32
Autor: Iulian Bîrzoi
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Coaliţia de guvernare merge înainte cu desfiinţarea Secţiei Speciale, cu votul final preconizat până la finalul sesiunii parlamentare, şi a precizat că nu va aştepta avizul Comisiei de la Veneţia, care a anunţat că se va pronunţa în luna iulie.

Potrivit coaliţiei, avizul Comisiei de la Veneţia are în vedere doar avizul obligatoriu al CSM pentru trimiterea în judecată a magistraţilor, şi nu pe desfiinţarea Secţiei Speciale în sine, instituţie criticată anterior de către Comisie.

Proiectul de desfiinţare a Secţiei Speciale a intrat joi în dezbaterea comisiei juridice a Senatului, după ce luna trecută a fost adoptat de Camera Deputaţilor.

În cadrul discuţiilor din Comisie, ministrul Stelian Ion a precizat că soluţia finală privind avizul CSM referitor la trimiterea în judecată a magistraţilor va fi dată odată cu adoptarea pachetului de modificări propuse la legile justiţiei, proiecte separate faţă de cel al desfiinţării SIIJ.

„Indiferent că proiectul privind desfiinţarea SIIJ se adoptă în procedură de urgenţă înainte să vină avizul Comisiei de la Veneţia, acela va fi foarte folositor când vom discuta soluţiile legislative pe cele trei legi ale justiţiei”, a declarat Stelian Ion.

Concret, avizul CSM pentru trimiterea în judecată a magistraţilor ar putea fi eliminat ulterior, după ce desfiinţarea Secţiei Speciale va trece de votul final.

Preşedinta comisiei juridice a Senatului, Iulia Scântei, a explicat că până acum Comisia de la Veneţia s-a pronunţat în două rânduri asupra Secţiei Speciale, a cărei înfiinţare a criticat-o.

„Proiectul de lege pentru desfiintarea Sectiei Speciale adoptat de Guvern respectă #recomandările exprese ale Comisiei de la Veneţia, Comisiei Europene, GRECO, Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni. Comisia de la Veneţia a apreciat în cele două avize din 2018 şi 2019 că înfiinţarea SIIJ “riscă să creeze un *conflict între generaţii* în sistemul judiciar din România şi să submineze în mod grav eficienţa şi calitatea justitiei, dar mai ales încrederea cetăţenilor în sistemul de justitie penală şi, în general, în justitia din România”, a scris Scântei pe Facebook.

Comisia de la Veneţia va exprima un punct de vedere referitor la solicitarea făcută de către ministrul Justiţiei Stelian Ion cu privire la proiectul de lege care prevede desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ), conform calendarului afişat marţi pe site-ul instituţiei, potrivit News.ro.

Pe 29 martie, ministrul Justiţiei Stelian Ion anunţa că va trimite o solicitare de aviz către Comisia de la Veneţia pe proiectul de lege de desfiinţare a SIIJ şi pe amendamentul prin care magistraţii pot fi trimişi în judecată numai cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Pe 24 martie, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de prim for sesizat.

Raportul adoptat de către deputaţi are şi un amendament prin care magistraţii nu pot fi trimişi în judecată fără încuviinţarea CSM în prealabil. Iniţiativa legislativă merge la Senat, care este for decizional.

Comisia juridică a Camerei adoptase, în urmă cu o săptămână de votul în plen, un raport favorabil la proiectul privind desfiinţarea SIIJ cu amendamente admise şi respinse.

Unul dintre amendamente care a fost depus de către deputatul minorităţilor Ionel Stancu prevede că:

„Art.95 – (1) Judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestaţi la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(2) Judecătorii şi procurorii pot fi trimişi în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, de corupţie şi de serviciu ori a unei infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(3) În caz de infracţiune flagrantă, judecătorii şi procurorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei potrivit legii, Secţia pentru judecători sau, după caz, Secţia pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reţinerea sau percheziţia”.

Marcel Ciolacu a precizat că PSD va sesiza Curtea Constituţională cu privire la această propunere legislativă, indiferent dacă forma proiectului adoptat va conţine sau nu acel amendament privind trimiterea în judecată a magistraţilor doar cu încuviinţarea CSM.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

vasîli fărdecai
8.04.2021, 14:18:29

să fim mândri că ne scăpară dă mediocrități și acum avem numai meseriași competenți funcționali în toate funcțiile publice! Ui la anele stelică, ui la rallu moskoVitta, ui la vlădel maratonistru, ui la năsui ...șamd Go fasîli, Go! Ești pă 3 cai mari ...habârna, cumințenia pământului șî kelemenul hunorului...Go!

-1 (1 vot)
Camelia Sorescu
15.04.2021, 01:09:19

Titrau și urlau ziarele la propriu despre Comisia de la Veneția când voia Dragnea să facă ceva. Iar USRPLUS era cel mai vocal partid în privința asta. Se poate căuta în arhiva ziarului ce isterie a putut genera această Comisie. Acum se tace mâlc însă. Comisia brusc nu mai e importantă pentru USRPLUS. E și normal, Secția Specială trebuie desființată pentru că o anchetează practic pe Clotilde Armand, primărița de la USRPLUS.

Nica Ambrozie
8.04.2021, 14:59:31

Aceste avize si aprobari dupa care tot umblati le-at primit din partea electoratului de care ati cam uitat .

Infractorul Burci
8.04.2021, 15:43:37

Jegul de Stelică o să se sature de pușcărie...

-5 (7 voturi)
vasîli fărdecai
8.04.2021, 21:50:21

Unde sunteți mucureștenilori votatori șî parveniți?! Tăceți ca dînși-n iarbă, căzăturilor. Boborul țugulan vă mulțămește că îl scăoparăți de mediocrități șî făcurăți să îi puie pe alde anele stelică, vlădel masterandu în NIMIC, rallu moskoVitta, claudel nănăsui șă drulă pă spatulă...Trăi-v-ar franțuzoicilii cu cumințenia pământului cu tăt dă căzături funcționale . Go fasîli, Go!

Modifică Setările