Votul însemnă respectarea unui Mandat, nu Dictatură

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Votul pe care îl oferă un cetăţean la urne conferă celui ales un mandat de reprezentare şi nu de dictare către alegător a soluţiilor la propriile probleme. Majoritatea la vot se obţine pe baza unor promisiuni electorale de care trebuie să te ţii.

Cele mai ample manifestaţii stradale din ultimii 70 de ani

România ultimelor zile a scos în stradă sute de mii de oameni ce au dorit să apere principiile statului de drept. Important nu este doar dimensiunea acestor manifestaţii cât mai ales faptul că ele s-au desfăşurat pe tot teritoriul României, atât în oraşele mari cât şi în cele mai mici.

O manifestaţie cât un Referendum

Referendumul reprezintă o procedură frumoasă, dar românii au înţeles că ea nu duce nicăieri. Tocmai de aceea ieşirile masive pot fi înţelese politic ca fiind egale cu votul oferit în cazul unui referendum.

Astfel putem spune că oamenii din stradă au ales că: nu sunt de acord cu soluţiile propuse. Indiferent că ordonanţa este necesară sau nu, partidul aflat la guvernare trebuie să ţină cont de ceea ce poporul îşi doreşte, cu atât mai mult cu cât această acţiune nu face parte din cele incluse în programul de guvernare.

Avem un Guvern şi un Parlament care trebuie să îşi respecte cetăţenii, trebuie să respecte alegătorii şi să facă ceea ce a promis. Reacţia străzii arată că această măsură nu este dorită, motiv pentru care nu trebuia să se insiste cu ea.

Stradă este sinceră, informată şi nu manipulată

Pe mine mă uimeşte faptul că lideri ai partidului de guvernare cred cu sinceritate că cei din stradă sunt manipulaţi.

Există o ruptură grea între clasa politică, indiferent de partid, şi societatea civilă/popor. Acesta din urmă se dovedeşte cu mult mai responsabil, mai inteligent, mai sincer şi mai democrat decât orice partid din România.

Tinerii din stradă nu doar că sunt sinceri, dar sunt foarte inteligenţi şi înţeleg perfect consecinţele acestei lege. Da, există interese şi de o parte şi de alta, dar ei au puterea să aleagă cum gândesc.

În esenţă, democraţia nu înseamnă lipsa manipulării ci dreptul de a primi informaţia din mai multe surse. Democraţia înseamnă dreptul cetăţeanului de a alege din mai multe puncte de vedere prezente pe piaţă.

Lipsă de respect faţă de primarii PSD

Aroganţa din conducerea PSD arată ruptura existentă între aceasta şi membrii partidului, cei care au reuşit performanţa de a obţine aproape 50% din voturile celor prezenţi la urne.

O problemă mare apare în rândul primarilor, cei care au adus partidul la aceste cote şi care acum sunt puşi în situaţia a intra în conflict cu proprii cetăţeni. Cum crede vârful PSD că se descurcă acum primarii PSD în ţară, cea mai mare parte dintre ei oameni de bună credinţă, puşi la dispoziţia comunităţii şi implicaţi în proiecte care să ducă la dezvoltarea comunităţilor care le reprezintă?

Ambasadele străine se dau cu părerea

Este foarte bine că ambasadele străine se dau cu părerea cu atât mai mult cu cât facem parte dintr-o alianţă militară şi alta economică care ne garantează securitatea şi bunăstarea.

Trăim într-o societate globalizată şi interconectată, lucru de care trebuie să ţinem cont. Nu ne putem comporta ca şi cum am fi miezul pământului şi să neglijăm îngrijorarea celorlalţi.

Mai mult decât atât: este şi dreptul ambasadelor României din afară să se pronunţe atunci când observă în statele partenere că drepturile popoarelor sunt încălcate de clasa politică ce le reprezintă.

Contramanifestaţiile sunt doar o vrăjeală

Liderii guvernării au anunţat că vor pregăti contramanifestaţii. Cică presiunea votanţilor este prea mare.

Eu sper sincer că totul este doar o proastă strategie de imagine şi că nimeni din PSD nu ar crede cu sinceritate că mai există cetăţeni care ar fi de acord cu această abordare.

PSD nu are puterea de a scoate oameni în stradă, cel puţin nu la nivelul manifestaţiilor. În plină campanie electorală, cu tot aparatul de partid şi mai ales de stat, nu au reuşit să aducă pe stadionul naţional decât cel mult 30.000 de oameni. Faptul că au avut spaţiile de pe stadion umplute cu steaguri şi bannere uriaşe nu înseamnă că au umplut stadionul.

Ori eu spun cu responsabilitate că acel activ nu va ieşi în stradă nici cu ameninţări. Ştim cu toţii că provincia aducea oameni luându-i de la muncă sub presiunea că altfel îşi vor pierde salariul. Tocmai de aceea PSD nu poate strânge la acest moment decât cel mult câteva mii de oameni. Această strategie a fost adoptată de fiecare partid politic.

Dacă cineva din conducerea PSD chiar crede că oamenii ar ieşi în stradă pentru a apăra ordonanţa atunci înseamnă că ei trăiesc într-o realitate paralelă şi vor avea o mare surpriză.

Riscă PSD să scoată câteva mii de oameni şi apoi să fie folosită această acţiune pentru a se decredibiliza puterea votului primit? Eu nu cred că aceste contramanifestaţii vor avea loc deoarece nu vor avea cu cine.

Mai mult decât atât: o astfel de soluţie va aduce şi mai mulţi români în stradă, atât de mulţi încât PSD riscă să piardă puterea totală, atât de greu câştigată.

Este ruşinos faptul că o parte din aceste personaje publice au putut să creadă că cei din stradă se vor lăsa intimidaţi de aceste vorbe goale. Aceste afirmaţii arată naivitate liderilor politici din ţara noastră.

Liviu Dragnea s-a înconjurat de Servitori

Ca şi Ceauşescu, puterea la îmbătat pe Liviu Dragnea. Puterea lui este una conjuncturală pe fondul faptului că în România nu există o reală alternativă de dreapta iar cetăţenii au sancţionat acest lucru.

Acesta din urmă s-a izolat de votanţi şi de membrii simpli de partid, fiind înconjurat de persoane de slabă calitate, ipocriţi, profitori, slugarnici şi ciocoi. Aceştia îi spun şi îi confirmă lui Dragnea fiecare decizie, fără a mişca în front de frica de a nu îşi pierde poziţia.

Pe de cealaltă parte oameni buni din PSD au fost lăsaţi la o parte, împinşi marginal de jocurile din vârful partidului.

Mai mult decât atât: Dragnea a numit în toate poziţiile cheie oameni pe care îi cunoaştea de pe vremea când conducea Teleormanul, în loc să aducă oameni buni din PSD şi care au performat în judeţe în care s-au identificat a exista realizări şi recunoaştinţa cetăţenilor.

Televiziunile: efect zero în organizarea evenimentelor

Media alternativă a făcut ca dependenţa informaţională a românilor faţă de televiziunile controlate să scadă simţitor. Acest fenomen se întâmplă peste tot în lume.

Cine spune că oamenii sunt manipulaţi de către televiziuni nu s-a uitat pe audienţele acelor televiziun care cică ar influenţa.

Oamenii se strâng pe reţelele de socializare iar acele televiziuni, dar şi alte portaluri online, doar se alătură acestor curente, folosindu-se de ele pentru susţinerea propriei politici editoriale.

Nu vor fi violenţe în stradă

Cunosc strada şi cu siguranţă nu vor fi violenţe. Aceasta este suficient de matură pentru a da la o parte pe aceia care doresc să îşi exprime poziţia în mod violent.

Evenimentele de acum câteva zile au fost accidentale şi fără o gravitate deosebită. În Ţările cu democraţie puternică conflictul fizic între galeriile de fotbal şi poliţie reprezintă o constantă, fiind vorba de o cultură a Galeriilor. De asemenea amploarea lor este cu totul deosebită în Germania, Marea Britanie, Franţa şi mai ales în S.U.A.. Nu se poate afirma că situaţie este gravă şi vom scădea în ochii partenerilor dacă au avut loc aceste incidente.

Ordonanţa?

Ordonanţa nu este dorită şi atunci nu este momentul pentru a se discuta despre consecinţe sau scopul ei real.

În esenţă problema există iar comunicarea guvernului pe acest subiect a fost una deficitară. Era necesară o altă abordare, o chemare la consultări reale a factorilor cu atribuţii, la expunerea publică a problemelor. Nu cred că dacă se cântăreau mai bine soluţiile ar fi fost o mare problemă.

Definirea Abuzului în serviciu în mod corect reprezintă o Necesitate deoarece există la nivel local un blocaj instituţional - nimeni nu doreşte să îşi mai asume nimic(vorbim chiar de asumare în interiorul legii). Legea nu este clară şi este nevoie să ştim cum definim abuzul în serviciu deoarece la acest moment orice acţiune făcută de un funcţionar publică îl expune pe acesta, deşi poate nu s-a urmărit nici un scop personal ci doar al colectivităţii.

Cu toţii greşim şi cu toate acestea nu putem plăti pentru fiecare din greşelile noastre. Trebuie văzut dacă abuzul a fost realizat conştient, din necunoaştere sau din nepricere.

Funcţia publică te expune la a produce abuzuri în serviciu. Însă nerespectarea muncii şi a clienţilor se poate vedea şi în mediul privat.

Însă soluţiile trebuie discutate cu cei care aplică legea.

Societatea civilă

Am văzut aberaţiile scoase de nu mai ştiu care reprezentant al societăţii civile cum că serviciile au scos oamenii în stradă.

În primul rând acestea din urmă nu deţin o astfel de putere. În mod eronat serviciile sunt văzute ca un fel de Dumnezeu care ştie şi controlează tot. Este fals: serviciile reprezintă o structură de oameni, fiecare cu propriul interes, cu propia pregătire, cu propria orientare de politică externă sau internă... Ele nu sunt omogene şi nu există un personaj care să le controleze pe toate palierele şi asta pentru că există proceduri care împiedică acest lucru. Cei care public conduc în general aceste structuri la nivel informativ au acces extrem de limitat, iar la cel decident nici atât.

Apare o fobie legată de faptul că toţi sunt ascultaţi. Acum să îmi explice mie cum 7000 de persoane ar putea asculta simultan 20.000.000. Alte aberaţii conspiraţioniste.

Există tot felul a personaje publice care se alătură în general unor evenimente cu o largă popularitate şi îşi asumă aceste evenimente de parcă ar fi fost create de ei. Mai grav este că ajung în cele din urmă chiar să creadă că ei sunt cei care deţin puterea de reprezentare, deşi în realitate fac parte din categoria celor doar s-au pozat cu mulţimea, ca şi cum ei au fost mulţimea.

Societatea civilă nu are nevoie de reprezentanţi, este capabilă să se reprezinte singură.

Strada nu are o problemă cu PSD ci cu ignoranţa, perfidia, aroganţa şi corupţia

Oamenii din stradă nu au o problemă cu PSD ci cu toată clasa politică din România. Dacă membri ai PNL, PMP sau USR ar fi îndrăznit să încerce un discurs public de asumare a străzii ar fi avut parte de mari surprize. Am siguranţa că prezenţa lor în mijlocul evenimentelor ar fi generat un val de nemulţumire, lucru ştiut şi tocmai de aceea nu vedem o încercare de preluare.

Strada nu este cu Johannis ci preşedintele este în această situaţie cu strada. Afirmaţia cu oamenii lui Johannis nu este susţinută şi nici realistă.

Strada nu vrea să dea jos PSD, strada vrea o guvernare corectă, în respect faţă de cetăţean. Cel puţin la moment alternativă nu există.

Toate celelalte partide parlamentare sunt la fel de corupte, ba aş putea spune chiar mai corupte. Oamenii cunosc acest lucru şi tocmai de aceea, cel puţin pentru moment, nu îşi asumă un mesaj anti-PSD

Este adevărat că există şi membri ai unor partide care au venit cu mesaje strict anti PSD, dar vorbim de o minoritate nesemnificativă, venită doar pentru poze de grup în vederea expunerii pe reţelele de socializare.

Soluţia?

Strada a cerut şi guvernul trebuie să execute. Este nevoie să apară şi responsabili iar aceştia trebuie să fie demişi.

Cu toţii am văzut modul mişelesc în care s-a promovat ordonanţa. Cu toţii am văzut că acum avem un guvern marionetă, cu un premier marionetă, cu un ministru de interne incapabil a reprezenta interesele ţării, cu un ministru al justiţiei cu un nivel de inteligenţă şi servilism incompatibil cu funcţia ce o deţine. Da, cu toţii am văzut că au fost oile scoase spre sacrificiu.

România mai puternică decât oricând

Manifestaţiile de susţinere a luptei anticorupţie din România arătă partenerilor că ţara este mai puternică decât oricând. Evenimentele de la Bucureşti sunt privite în termeni laudativi şi nu ca pe o potenţială criză regională, aşa cum unii fals declară.

România are o justiţie puternică dar şi o societate civilă puternică. Aici se vede de ce au ajuns în realitate românii să devină un simbol pentru toate popoarele din jurul nostru.

Puterea noastră stă în inteligenţă, în înţelegere, în bun simţi, în respectarea valorilor, în dorinţa reală de a trăi corect şi în înţelegere între noi dar şi cu vecinii noştri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite