Votul pozitiv

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima dată, dupa enorm de mult timp, un candidat are şansa de a câştiga alegerile cu un vot pozitiv. Victor Ponta, spre deosebire de contracandidatul său, mizează pe un vot pozitiv, un vot care să îi susţină proiectul şi care să îi valideze opţiunile.

In 2012, votul care a ajutat la victoria USL a fost unul profund negativ, impotriva regimului Basescu. Insa, acum, votul nu mai poate fi doar negativ, chiar daca o parte din dorinta de “schimbare pana la capat” se refera tot la depasirea totala a acestui regim. O victorie a lui Victor Ponta ar consemna o validare a guvernarii din ultimii doi ani si jumatate, prin comparatie cu cele de pana acum. Acest lucru ar fi o schimbare radicala de paradigma in politica romaneasca post-decembrista.

Fac parte in generatia celor care s-au educat in timpul tranzitiei de la comunism la capitalism. Am votat prima data in 1996 (cu Nicolae Manolescu, la acea data) si mi-am dorit o cariera in mediul privat, fara a depinde de stat. Lucrez intr-o echipa extraordinara, de oameni tineri si entuziasti, cu o pregatire profesionala de exceptie, pe care o admir si de care sunt extrem de mandru. Iar un succes al votului pozitiv ar fi, inclusiv pentru noi, o confirmare a unei schimbari si a unei noi atitudini.

Un astfel de succes ar fi cu atat mai puternic, cu cat acest vot pozitiv nu se cladeste pe o idee nedemocratica sau alternativa la stat. Dimpotriva, elementele de fond ale acestui proiect sunt, dincolo de fanatismul orb al contestatarilor sai, urmatoarele:

·        CONSOLIDAREA STATULUI ROMAN, intr-un context regional cu adevarat dificil; asta inseamna independenta energetica fata de Rusia (poate cel mai ambitios proiect de dezvoltare din ultimii 25 de ani, care presupune asumarea unui rol regional si investitii in energie, care pot duce la preturi mai mici pentru economie si la o securitate energetica mai mare pentru tara).

·        INTARIREA DEMOCRATIEI prin promovarea unei abordari multipolare; ani de zile, Romania a fost dominata de abordari gen “castigatorul ia totul”; in ciuda acuzatiilor, Ponta nu vrea toata puterea doar pentru PSD, ci imparte aceasta sarcina cu partenerii sai liberali din USL; mai intai, cu Crin Antonescu, iar acum cu Calin Popescu Tariceanu; proiectul USL este, el insusi, un model de guvernare multipolara, in care se imbina viziuni de stanga cu cele de dreapta; iar logica acesteia este de a nu se mai repeta riscul din 2010, cand PDL si Traian Basescu aveau absolut tot, iar acea putere absoluta a dus la taieri de salarii si pensii si la generarea celei mai mari datorii din istorie.

·        APARAREA STATULUI DE DREPT, prin eliminarea controlului pe justitie; da, Ponta este mult mai potrivit sa asigure independenta justitiei decat alt contracandidat, pentru ca este singurul care, pus in fata optiunii de a-si aduce apropiatii in functii, a preferat sa acorde in continuare sprijin pentru oameni din sistem, protejandu-l de tentative de control politic. Daca isi va pastra aceasta atitudine si in viitor, justitia are o sansa cu adevarat sa devina total independenta si sa fie un reper de corectitudine si echidistanta (asa cum, de multe ori, nu a fost in trecut).

·        OFERIREA UNEI SANSE NOII GENERATII, dincolo de traseele obisnuite ale mecanismului de promovare politica partizana - Ponta a reusit, in acesti cativa ani, sa lanseze in spatiul public mai multe nume de profesionisti care au avansat in cariera pe baza meritului lor si a pregatirii lor profesionale, si nu pe baza recomandarilor de partid. Printre acestia, oameni precum Liviu Voinea, Cristi Socol, Ioana Petrescu, Razvan Nicolescu, Remus Pricopie sau Eugen Teodorovici. Astfel de tineri s-au alaturat proiectului lansat de Victor Ponta doar pentru ca acesta le-a dat o sansa pe care partidele, pana acum, nu le-au dat-o. Si au devenit ministri sau consilieri foarte buni, cu performante cu adevarat remarcabile. Nu sunt singuri, dimpotriva. Aparatul guvernului este plin de astfel de tineri, adusi in acesti ani, si lasati sa isi faca meseria asa cum stiu ei mai bine. Ce deosebire fata de “generatia Udrea”, adusa in politica pe orice alte criterii decat cele bazate pe merit profesional!

·        ATITUDINEA POZITIVA SI CONSTRUCTIVA. Poate este cel mai important atribut al unui lider care nu vrea scandal, nu cauta cu orice pret sa apara la 18:30 pe toate posturile cu atacuri si manipulari, nu este interesat in construirea mai degraba a discursului anti. Victor Ponta este cel care, in ultimii 2 ani, a facut si presa sa vorbeasca mai mult de proiectele sale constructive, iar aceasta abordare este urmarita aproape obsedant de un lider care ar fi putut sa castige mult mai simplu alegerile axandu-se doar pe discursul negativ. Aceasta atitudine este cea care poate oferi spatiului public ceva mai mult oxigen, ceva mai multa liniste pentru concentrarea pe constructie. 

Voi vota Victor Ponta, alaturi de toti cei care, la fel ca si mine, la fel ca multi din generatia din care fac parte, isi doresc mai putin scandal si mai mult profesionism in spatiul public romanesc. Mai putina politica, mai multa administratie. Mai putina isterie, mai mult bun-simt. 

Aceste cuvinte pot parea profund partizane acum, cu doar doua zile inainte de alegeri. Traim intr-un mediu excesiv politizat, intr-o agitatie continua, marcata de atacuri si manipulari. Galagia, in aceasta campanie, atinge cote de nebanuit. Dincolo de pasiunile generate de aceste alegeri, un singur lucru conteaza: ca, dupa 16 noiembrie, Romania sa redevina o tara normala, in care politicienii colaboreaza si nu se razboiesc, iar drumul nostru european si democratic este consolidat de toti cei care sunt in pozitii importante in stat. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite