Votul pentru Regele Mihai: PDL şi UNPR au refuzat, UDMR a tăcut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Adevărul" i-a sunat pe parlamentarii prezenţi la întâlnirea de luni în care s-a respins şedinţa solemnă în cinstea Regelui Mihai. Aniversarea a 90 de ani de viaţă a Regelui a picat la un vot diferenţă.

"Mie îmi pare rău de această situaţie, cred că se putea ajunge totuşi la o soluţie onorabilă pentru o ţară care spune despre ea că este democrată, Dar talibanismul nostru funcţionează foarte bine...", sunt cuvintele unui deputat PDL care a votat împotriva propunerii PNL.

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au respins, luni, solicitarea PNL de organizare a unei şedinţe solemne a Parlamentului pentru a celebra aniversarea a 90 de ani de viaţă a Regelui Mihai.

Ce au spus parlamentarii care au votat:

Gheorghe Albu (PDL, deputat): "S-a spus doar că aşa ceva nu s-a mai practicat în Parlamentul României. În rest, nu este cineva împotriva monarhiei. Haideţi că sunt în plen...(închide telefonul)".

Gheorghe Albu

Denes Seres (UDMR, deputat): "Noi ne-am abţinut de la vot. Se putea organiza şedinţa solemnă în plen dar se putea şi a doua variantă, cea propusă de PDL - ca această aniversare să aibă loc într-o sală festivă în care să vină cine doreşte. Ambele au fost respinse, pentru că PNL nu a fost de acord cu a doua variantă. În mod normal, ambele variante erau acceptabile, dar asta a fost".

image

Dumitru Pardău (PDL, deputat): "Propunerea a căzut la unul-două voturi. A părut nu că ar încălca anumite reguli, ci o obişnuinţă. Eu nu ştiu să se fi mai organizat aşa ceva. Evenimentului în sine nu s-a opus nimeni. Chiar a intervenit vicepreşedintele Ioan Oltean şi a spus că PDL nu are nimic cu monarhia, dar şedinţa solemnă ar trebui să fie în altă sală decât plenul reunit al celor două camere. Această a doua variantă nu a mai fost supusă la vot pentru că PNL nu a vrut".

Dumitru Pardău

Petru Filip (PDL, senator): "Discuţia nu a avut de-a face cu monarhia. Regele Mihai este o personalitate recunoscută pentru importanţa în istoria României. Nu trebuie să uităm că prinţul Duda a fost ambasadorul României privind lobby-ul legat de aderarea la Uniunea Europeană. Deci nu cred că este cineva care poate să spună că regele nu este apreciat pentru ce a făcut pentru istoria României.

Petru Filip

A fost o discuţie procedurală.

S-a propus o alternativă la cererea PNL, anume să i se dea regelui Mihai o sală specială în care să primească onorurile de rigoare de la toţi cei interesaţi să o facă. Ar fi fost, poate, mult mai bună această variantă decât un plen comun la care să fie prezenţi doar 5 parlamentari...Cred că ar fi fost o soluţie mult mai fezabilă.

Mie îmi pare rău de această situaţie, cred că se putea ajunge totuşi la o soluţie onorabilă pentru o ţară care spune despre ea că este democrată, Dar talibanismul nostru funcţionează foarte bine..."

Niculae Mircovici (minorităţi): "Au fost 12 voturi pentru, 10 împotrivă şi 2 abţineri. USL şi minorităţile au votat pentru, PDL şi UNPR au votat împotrivă şi UDMR s-a abţinut. Unul dintre liderii PNL a spus, că sub aspect politic, lor le-ar conveni şi dacă nu trece propunerea, pentru că ar avea material politic împotriva celor care nu au votat. Eu am votat pentru. Am privit sub aspect istoric. Au trecut 90 de ani, regele Mihai este singurul şef al statului care mai e în viaţă din perioada monarhiei. Ar fi fost poate şi o împăcare cu anumite momente din anii 1990".

Niculae Mircovici

Puiu Haşotti: A fost jignitor

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a spus că decizia este jignitoare pentru fostul suveran. "Au propus, în schimb, ceva jignitor la adresa unui fost conducător al statului, anume să i se acorde Regelui Mihai o sală în care să existe un fel de manifestare. Noi nu am acceptat această manifestare, pentru a nu jigni Casa Regală. Oricum propunerea nu a mai fost supusă la vot, cei de la PDL dându-şi probabil seama de penibilul acesteia", a spus el.

Explicaţia şefului Camerei

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase a spus că membrii PDL din Birourile permanente au votat împotriva propunerii liberalilor. Motivul: în şedinţă solemnă a Parlamentului pot rosti mesaje doar şefi de stat în funcţie. În schimbul propunerii făcute de liberali, PDL a solicitat ca un eveniment similar ca solemnitate să aibă loc în cadrul Palatului Parlamentului, dar în altă sală decât sala de plen. "Nu a fost acceptată aceeastă idee de către grupurile parlamentare PNL", a spus Anastase.

Citeşte şi:

Mircea Toader despre Regele Mihai: Mai bine îl invităm la un pahar de vin

Principesa Margareta: S-a ratat o ocazie crucială pentru viitorul ţării

Regele Mihai, sărbătorit printr-un prânz la BNR şi un concert de gală la Opera Română

Reprezentanţii Casei Regale au dezvăluit pentru prima dată reacţia Regelui Mihai la acuzele lui Traian Băsescu

Traian Băsescu: Abdicarea Regelui Mihai a fost un act de trădare

VIDEO Cea mai mare durere a Regelui Mihai

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite