Politică

articolul anterior articolul urmator

Vrem politică altfel, dar cu politicieni la fel?

4
3 Aug 2020 14:46:36
Cristian Ghingheş
Nu politica trebuie să schimbe persoana, ci persoana să schimbe felul în care se face politica.
Nu politica trebuie să schimbe persoana, ci persoana să schimbe felul în care se face politica.

Ieri, un domn se declara mâhnit că m-a văzut serile trecute ud leoarcă alergând la Insula de Agrement din Bacău. Cică nu-i şade bine aşa unui politician serios: “îl vulnerabilizează” (am citat). Săptămâna trecută, altul avea o problema cu mixurile mele trance şi mi-a spus că dacă vreau voturi nu am ce căuta mixând şi “zbenguindu-mă” la radio, în emisiunile săptămânale pe care le fac de 12 ani.

Altul îmi spunea că nu am voie să apar cu nu ştiu ce cel de cămaşă pe stradă, invocând un brand, de parcă ar trebui să mă îmbrac nu cum sunt obişnuit şi cum îmi place, ci astfel încât să nu provoc altora insomnii sau invidii total nejustificate. Iar lista reproşurilor pe care le primesc pentru ceea ce fac în timpul liber (de la cârcotaşi sau pur şi simplu oameni blocaţi într-o paradigmă pe care eu o văd apusă de ceva timp) e lungă şi pare să se îmbogăţească tot mai mult zilele astea.

Ce trebuie să înţeleagă aceşti cârcotaşi, dar şi cei care au astfel de probleme cu privire la orice politician, e că fiecare om vine la pachet cu propriile sale preocupări, cu stilul său, cu valorile sale etc. Dacă acestea se schimbă peste noapte doar pentru că acel Gigel candidează şi face politică, Gigel clar are o problemă pentru că îşi pierde identitatea doar ca să facă altora pe plac. Iar acesta trebuie să fie un mare red flag!

În 2016, încă din campania independentă pentru Consiliul Local, mi-am luat un angajament faţă de susţinători, dar în primul rând faţă de mine: că nu mă voi schimba şi că activitatea politică nu îmi va altera nici caracterul, nici pasiunile şi preocupările pe care le am de atâta timp.

Prin urmare, indiferent de postură, am fotografiat şi voi fotografia în continuare, mă voi exprima la fel de liber şi fără să îmbrac haina aia de politruc scorţos şi preţios, voi mixa şi voi face muzică trance în continuare în limita timpului disponibil, voi alerga şi voi pedala în continuare fără să am vreo problemă că mă vede cineva ud leoarcă pe stradă, voi bea în continuare Cola Zero singur pe bancă atunci când am chef, voi purta aceleaşi ţinute adecvate ca până acum şi aşa mai departe.

Dacă vreţi politicieni altfel, trebuie să acceptaţi că e foarte puţin probabil să îi vedeţi la fel de palmaţi, ascunşi şi fricoşi, fără de pasiuni şi preocupări personale ca cei de care vreţi probabil să scăpaţi.

Îţi place o persoană, îţi plac lucrurile pe care le propune, te regăseşti în acele valori şi principii? Ok, o poţi susţine şi o poţi vota. Dacă nu, nu te aştepta să fie la fel ca toţi ceilalţi, îmbrăcându-le hainele şi preluându-le metehnele şi atitudinea exclusivistă, de OZN pe care îl vezi printre oameni o dată la patru ani.

Închei repetând ceea ce cred şi susţin de ani de zile: politica e un mijloc pentru a face lucruri în comunitate, nu un scop. Şi tocmai de aceea nu politica trebuie să schimbe persoana, ci persoana să schimbe felul în care se face politica.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

G M
3.08.2020, 16:52:00

Păi da, politicienii schimbă partidul sau își fac unul nou, și vor să ne convingă că s-au schimbat.Partide noi, cu politicieni învechiți în rele... Ăștia-s politicienii români.

-1 (1 vot)
Tomescu Tom
3.08.2020, 17:35:45

Am o întrebare ... De ce se feresc politicienii de cetățeni , de electorat ? Ce le cauzează comportamentul acesta reținut .. când vine vorba de plebe ? Ce îi sperie în așa hal încât ne evită prin absolut toate mijloacele ? . La cerșit de voturi ..sunt neîntrecuți ! La oferit mită electorală .. de asemenea .. Îi văd pe afișe .. prin ziare .. la tv .. dar nu îi văd vorbind cu oamenii .. Ne tratează ca pe niște cifre dintr-o analiză statistică .. ne negociază voturile și pe noi cetățenii , implicit, ca și cum ar tranzacționa animale la târg ... Ne vând, la propriu, cui le oferă mai multe beneficii ..lor .. . Ar fi bine dacă v-ați gândi la o lege, la un ansamblu de măsuri ..care să fidelizeze parlamentarul, politicianul, față de interesele electoratului său ... Fiindcă îl votez astăzi, ajunge prin parlament ..și apoi 4 ani se șterge la fund cu votul meu .... . Vreau un plan de măsuri care să îmi permită să-l pot sancționa pe d-nul parlamentar ...mai devreme .. Nu musai să aștept 4 ani ... Poate ar trebui să ne inspirăm de la americani .. ;)

Nirolf
3.08.2020, 18:24:29

Discutabil . "... politica e un mijloc pentru a face lucruri in comunitate" . Politica se defineste prin "grija fata de cetate" . In aceasta ideie , politica nu poate fi un mijloc , un instrument prin care modelezi viata cetatii , ci o credinta intima , un fel de religie sociala . In primul rand , omul politic trebuie sa se identifice cu o ideologie , o filosofie intima asupra vietii sociale . Eu sunt om cu viziuni de stanga , dar majoritatea prietenilor mei de pe forum se declara de dreapta . Intre mine si ei exista relatii bazate pe incredere si respect . Uneori sunt trufas in gandire si imi marturisesc in intimitatea mea ca acesti prieteni nu stiu ca de fapt si ei sunt de stanga dar traim vremuri cand stanga este diabolizata , progresul este declarat regres , a fi cinstit inseamna a fi fraier a promova echitatea sociala este tot una cu a fi comunist si chiar utopicul comunism este vazut in oglinda sociala ca totalitarism . In textul dv atingeti delicata problema a dihotomiei intre crezul politic corect si executantii lui care ni-i dorim dupa visele noastre . Pentru a ajunge la idealul dorit de fiecare trebuie in primul rand sa stim unde suntem , unde vrem sa ajungem si ce vrem de fapt sa realizam prin politica .

Sorin Ionascu
4.08.2020, 10:28:38

Eu n-as fi de acord cu ideea de "religie sociala". Religia inseamna dogma, inseamna o teorie rigida, in care trebuie sa crezi "no matter what". Politica este mai degraba o colectie de idei si directii de actiune pentru a realiza un anumit obiectiv, pe care fiecare politician ar trebui sa il defineasaca si sa si-l asume. Dar ele nu ar trebui sa fie batute in cuie, ci relativ flexibile, pentru ca viata iti poate oferi numeroase surprize si oamenii sunt nevoiti sa se adapteze permanent. Chiar si obiectivele pot fi modificate daca se schimba conditiile si se demonstreaza ca ele nu mai functioneaza asa cum ar trebui. Eu nu ma definesc nici de dreapta si nici de stanga, pentru ca am idei din ambele "tabere" si, in general, caut sa evit extremele. Sustin o anumita echitate si egalitate sociala, reprezentata in principal de posibilitatea ca toti oamenii sa isi poata valorifica potentialul, dar nu sustin ca ar trebui sa aiba (aproximativ) aceleasi venituri si acelasi mod si nivel de trai, pentru ca oamenii sunt fundamental diferiti si cu posibilitati diferite, in plus unii muncesc mult mai mult si mai eficient decat altii sau accepta a faca lucruri pe care altii nu le-ar accepta, ceea ce duce la obtinerea de venituri diferite. Sustin respectarea proprietatii, care, la randul ei, genereaza un grad de inegalitate. Mai mult, sunt convins ca inegalitatile economice si sociale reprezinta principalul motor al dezvoltarii economiei si societatii, la fel cum gradientele de concentratie sau de presiune reprezinta "motoare" in chimie sau in fizica. Cu diferenta ca gradientele economice nu vor disparea niciodata. Iar atunci cand oamenii vor inceta sa mai doreasca anumite lucruri, vor inceta sa le mai produca si, in final, sa mai evolueze. Dar nu se va intampla curand. In acest context, poiltica trebuie sa reprezinte un mod de actiune in a reprezenta si pune in actiune dorintele unor grupuri (cat mai mari) de oameni (asta si face de fapt), dar fara a-i antagoniza sau frustra pe ceilalti (lucru pe care nu il face), practic un politician cu adevarat inteligent si adecvat ar trebui sa incerce sa tina in echilibru interesele diferitelor grupuri de oameni si sa le sustina cat mai bine.

+1 (1 vot)
Modifică Setările