Politică

articolul anterior articolul urmator

Vrem „schimbare”, rămânând neschimbaţi

5
30 Sep 2019 10:23:50
Ancelin Roseti

Viaţa de zi cu zi, experienţa cotidiană, ne arată că românul, din nefericire, nu prea are principii, ci ispite. El "lasă loc de bună ziua", aşteaptă să-i vină "rândul", se pliază pe vremi. Nu se revoltă, fiindcă nimic nu-l poate indigna. Ordinea îl intimidează. Intrarea lucrurilor pe făgaşul normal i-ar putea fi fatală. Dezordinea pare a-i fi mult mai confortabilă, mai propice, mai lucrativă.

Românul e fascinat de coregrafia sforilor, de freamătul benefic al "pilei". Evidenţele îi sunt sterile, simulacrul este expresia conştiinţei sale.

Ambiţiile românului îi depăşesc cu mult meritele, calităţile, vigoarea -- de cele mai multe ori şi în cele mai multe cazuri (dovada vie e numărul mare de impostori, veleitari şi mediocri, în absolut toate domeniile) --, de aceea el nu este capabil să se depăşească decât prin salturi ilicite. Orice valoare impusă (sau doar invocată), orice standard moral sau filtru axiologic, orice aliniament regular sunt luate ca ofense personale. Românul nu vrea explicaţii, ci aprobări unanime. Demarajul său socio-existential este îmbrânceala pe scări, mania echivocului şi obsesia oboselii. Fără câmp de luptă şi fără inamic, românul se trezeşte dinaintea "vecinului", purtând tragic pe limbă gustul acru al strugurilor. Nu are, aşadar, niciun motiv de revoltă, ci doar de nemulţumire. E indispus, nu scandalizat. "Vecinul" îi este şi "inamic" şi model. Lui ar vrea să-i ia locul, pe el îl simpatizează tacit, în vreme ce-i arată răul cu degetul, râvnindu-i capra (sau macar trecerea ei la cele veşnice), coruptă sau nu. Românul nu luptă pentru o cauză, ci se zvârcoleşte după un moft: să fie cineva -- să mai "fie" şi el, să arate el cine e. Având vocaţia conivenţei şi-a cumetriei, singurele forme de "insurecţie" ale sale sunt flecăreala şi invidia.

Pentru a se schimba totuşi ceva, în România, ar trebui schimbat poporul, pentru că un popor cu adevărat învins este acela care nu se mai poate apăra de sine însuşi -- un popor ce-şi surpă istoria, luptând cu propria sa umbră.

 

P.S. Pentru a nu lăsa loc de interpretări: "Românul" e doar un trop, o figură de stil -- sinecdocă se numeste. Aşa cum, bunăoară, metonimiile "a băut un pahar", "are un Dali", "l-a citit pe Eminescu" înseamnă că "a băut lichidul din pahar", "are un tablou de Dali", "a citit opera eminesciană" -- şi nu că a mâncat paharul, că a înfiat vreunul dintre urmaşii lui Dali sau că a studiat petele de pe pielea lui Eminescu.
Se înţelege, deci, că nu toţi românii sunt aşa, însă o amprentă socială sau naţională nu este dată neapărat de unanimitate, ci de majoritate -- deci nu de minoritate; şi cu atât mai puţin de excepţie.
Iată de ce am recurs la sinecdocă: pentru a zori expresia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Lucifer
30.09.2019, 10:28:36

Românii se consideră foarte inteligenţi, dar nici ei nu ştiu de ce....

+1 (1 vot)
Mihai Tarnopol
30.09.2019, 11:28:53

Buna analiza, ca de obicei. Asa e, suntem un popor de flecari, aplecati catre superficialitate, caractere mici si meschine. E destul ca sa parcurgi comentariile de pe acest site ca sa-ti dai seama de astea.

+2 (2 voturi)
Paun Al
30.09.2019, 19:37:27

Generatia actuala de romani a fost formata , crescuta , educata ... de parintii nostri , de sociatea in care am trait . Generatia viitoare de romani este educata , formata de noi si de societatea in care traim ... Nu romanii trebuie schimbati , ci educatia pe care o dam copiilor nostri . Poate cat mai multi o sa constientizeze asta .

Lucian Pufu
11.10.2019, 10:41:35

N-am citit ceva mai adevarat. De multa vreme incerc sa explic colegilor ca e imposibil sa dai vina pe conducatori/ straini/ ghinion pentru ce se intampla de 30 de ani, atunci cand din 4 in 4 ani au loc alegeri libere in care-ti alegi conducatorii.

Neagu Gicu
13.10.2019, 12:27:54

Romanii sunt mandrii, inclusiv de prostia lor. Asa este dat sa fim. Nu ne vom schimba niciodata, romanii in special politicienii prefera sa dea vina pe comunism, straini, corporatii. etc. Dupa 30 de ani, comunismul e de vina, o sa mai treaca inca 30 de ani, tot comunismul este de vina sau strainii. Este usor sa dai vina dar tu ca si persoana, sa nu esti in stare sa te schimbi ! Vii cu scuze. Sa nu uitam, marii voievozi ai acestei tari sau ale principatelor romane, toti si-au cumparat scaunul domnesc, vorbeste istoria adevarata despre aceasta natie. Cine nu crede sa mai citeasca si sa se invormeze ca te bravi si viteji au fost voievozii mioritici. Asta arata coruptia, hotia si incompetenta. Asa ca ce sa te mai astepti de la romanul de rand? Se zice ca "capul plecat sabia nu-l taie" Ei bine foarte FALS, un cap plecat sabia il va taie mai usor decat un cap pe umeri. Ne prefacem ca suntem o natie mandra, de fapt...suntem o ferma de gaini.

Modifică Setările