Politică

articolul anterior articolul urmator

Vulnerabilitate sau dezinteres al partidelor? Cine sunt aleşii cu probleme din Comisia de control a SIE

16
3 Mar 2021 06:01:37
Autor: Iulian Bîrzoi, Radu Eremia
Liviu Voiculescu, Turos Lorand şi Nicolae Roman FOTO Combo Adevărul / Facebook
Liviu Voiculescu, Turos Lorand şi Nicolae Roman FOTO Combo Adevărul / Facebook

Aproape jumătate dintre membrii Comisiei de control al activităţii SIE din Parlament se confruntă cu probleme de imagine, iar unii chiar au probleme cu justiţia. Cu toate acestea, partidele lor i-au susţinut pentru o structură unde ar trebui să fie persoane cât mai credibile

Aleşii care ar trebui să exercite controlul parlamentar al serviciilor de informaţii, fie că este cel intern (Serviciul Român de Informaţii), fie cel extern (Serviciul de Informaţii Externe), de obicei sunt persoane asupra cărora nu planează suspiciuni privind probleme cu justiţia sau care nu au probleme de imagine. Cel puţin în momentul constituirii comisiilor comune pentru aceste structuri, s-a ţinut cont de asemenea lucruri, însă situaţia diferă în prezent, dacă analizăm noua componenţă a Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SIE.

Trei din cei şapte aleşi ai comisiei au ajuns în atenţia publică pentru parcursul lor profesional. Numele care ridică cele mai multe semne de întrebare este cel al senatorului PNL Liviu Voiculescu. Liberalul a fost trimis în judecată de DIICOT, în 2013, sub acuzaţia de constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, de conflict de interese şi de organizarea şi desfăşurarea de activităţi ilicite în domeniul jocurilor de noroc. În 2017, liberalul a fost achitat de Tribunalul Dolj, dar DIICOT a atacat sentinţa, iar în aprilie 2019 a început rejudecarea procesului său. Pe 10 februarie, Tribunalul Dolj a trimis dosarul în care Liviu Voiculescu e cercetat de opt ani la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dat fiind faptul că acesta are în prezent calitatea de parlamentar.

Referitor la cazul Voiculescu, fostul şef al SIE Silviu Predoiu subliniază faptul că politicianul nu arată chiar a persoană care să nu fi avut „deviaţii de comportament” şi la care să nu existe premise ale unei vulnerabilităţi de şantaj sau presiuni. „Poţi oare să nu te întrebi dacă locul domniei sale chiar este într-o comisie în care absolut orice temă dezbătută este clasificată cel puţin în categoria de «secret», dar preponderent la «strict secret» şi ocazional «strict secret de importanţă deosebită»?”, susţine Predoiu într-un text publicat pe pagina sa de Facebook. Pe de altă parte, Cristian Troncotă, fost profesor la Academia Naţională de Informaţii, susţine că Voiculescu „beneficiază de principiul prezumţiei de nevinovăţie până la pronunţarea sentinţei”.

Cine e Turos Lorand?

Turos Lorand e reprezentantul UDMR în această comisie, fiind pentru prima dată când un reprezentant al formaţiunii maghiare e acceptat în structura de control pentru SIE. Senatorul, care este liderul de grup al UDMR din forul superior, nu are niciun CV public, cu toate că este la al doilea mandat de parlamentar. Cristian Troncotă susţine că e o problemă faptul că reprezentantul UDMR nu a vrut să fie transparent. „Nu e în regulă. Aici încalcă legea. El este obligat în timpul fixat să-şi prezinte CV-ul. În mod normal, el trebuia respins la votul Parlamentului, dar înainte de a-şi depune jurământul”, a precizat fostul profesor de la Academia Naţională de Informaţii.

Fostul şef al SIE Silviu Predoiu a ridicat problema dublei cetăţenii, care nu e ilegală pentru accesul la informaţii clasificate, dar ar însemna „un jurământ de credinţă multiplu, ceea ce nu ar fi chiar compatibil cu cerinţa de «loialitate indiscutabilă» prevăzută explicit în lege”. De altfel, în HG-ul de aprobare a Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, se prevede eliberarea certificatului de securitate având în vedere „loialitatea indiscutabilă a persoanei” şi „caracterul, obiceiurile, relaţiile şi discreţia persoanei”. Singurele date despre alesul UDMR pot fi strânse prin intermediul declaraţiilor de avere depuse în ultimii zece ani. Din declaraţia de avere pe 2011 aflăm că înainte de a fi numit membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului în 2012, Turos Lorand a fost director executiv al Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii. În funcţia sa de la CNA a rămas până în decembrie 2016, când a fost ales senator de Satu Mare.

Deputatul AUR, un alt ales controversat

Deputatul Nicolae Roman de la Alianţa pentru Unirea Românilor e un alt nume controversat din Comisia de control al activităţii SIE. Nicolae Roman era maior al unei unităţi militare din Timişoara la izbucnirea Revoluţiei din 1989, aceasta fiind implicată în acţiunile de reprimare a contestatarilor, după cum a arătat presa locală. În schimb, Nicolae Roman a negat şi în faţa procurorilor militari faptul că ar fi avut legătură cu represiunea sau că oamenii din armată ar fi tras în populaţie în 16 şi 17 decembrie 1989. Societatea „Timişoara”, una dintre primele organizaţii ale societăţii civile apărute în România, chiar a cerut conducerii AUR să se dezică de Nicolae Roman, dar şi de Francisc Tobă (parlamentar exclus din partid), însă formaţiunea condusă de George Simion şi de Claudiu Târziu l-a ţinut aproape pe fostul militar, în prezent beneficiar al unei pensii militare anuale de 165.000 de lei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Ţepeş
3.03.2021, 06:57:22

Mai crede cineva că majoritatea oamenilor din structurile de conducere ale țării nu sunt aleși dintre cei cu vulnerabilități ca să poată fi pilotați așa cum trebuie? Dacă cineva nu răspunde întocmai și la timp la comenzi, brusc devine "penal" și este forțat să plece. Exemplu: "penalul" Orban nu a înțeles că nu trebuie să candideze la primăria capitalei. După ce și-a "demonstrat" nevinovăția a fost reprimit în gașcă. Sau fostul procuror general Tiberiu Nițu, care și el a devenit "penal", forțat să plece din funcție pe o acuzație măsluită făcută de DNA. Și avem nenumărate exemple de miniștrii, parlamentari, judecători, procurori, șefi din diferite structuri ale statului dar și dintre privați, deveniți "penali" și "iertați" după ani de zile de umilințe.

-3 (9 voturi)
Comandor Gherghisan
3.03.2021, 08:18:06

Daca cautati bine nu veti gasi nici un parlamentar "curat". Daca ar fi curat nu ar putea fi controlat/santajat. Ei sunt propusi de partide ptr a fura/acoperi furturile nu ptr binele cetatenilor. Cine cunoaste un parlamentar cu un trecut curat sa-l puna aici.

+4 (4 voturi)
Florin Frid
3.03.2021, 07:50:12

Dar de nicu falcoi nu se spune nimic ? Membru de partid PCR,actual USR,pensionat la 42 de ani. Alooo,USR va laudati ca veti promova tinerii si nu membrii de partid PCR

+5 (5 voturi)
Comandor Gherghisan
3.03.2021, 08:19:05

Florin, tu nu stii de gluma?

Victor Nagy
3.03.2021, 08:03:08

............. "Vulnerabilitate sau dezinteres al partidelor? Cine sunt aleşii cu probleme din Comisia de control a SIE" Ca asta cred doi jurnalisti , treaca mearga , dar macar sa nu ne sfideze inteligenta .... unora ... ca mai sunt si oameni rationali . Sa fim realisti .... cine pe cine controleaza ? Lista cu persoanele din comisiile de control a serviciilor , a venit in plic (galben !) tocmai de la respectivele servicii .... Sau crede cineva altceva ?

-6 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările