Vulnerabilităţile economice ale presei şi cenzura Puterii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În orice societate normală, oricât de fidelă prezumţiei de nevinovăţie şi respectării cu sfinţenie a drepturilor omului, unui ins cu atâtea bube în cap precum se doveşte numitul Vâlcov Darius, elementare reguli de bun simţ i-ar fi cerut să facă un pas imens în spate.

Să aştepte verdictul final al instanţei, exonerarea de acuzaţii (în cazul în care până acum i s-a făcut o nedreptate) precum şi demararea altor demersuri legale dacă socoteşte că ar fi îndreptăţit la asta.

Dar nu, în România doar pretins europeană, tot mai apropiată de modelul Turciei lui Erdogan, siluită de guvernarea PSD-ALDE şi de capriciile unor lideri care nu mai au nimic în comun cu democraţia cu atât mai puţin cu bunul simţ politic, Darius Vâlcov are pe mână finanţele ţării.

Oficial, insul cu pricina, declarat public de confratele lui de probleme penale Dragnea Liviu Nicolae „un om de o valoare rară“, şi aceasta pe principiul că cine se aseamănă se adună, este consilierul personal al premierului Dăncilă Viorica Vasilica. Neoficial se spune că penalul cu pricina ar conduce şedinţele Executivului, că el ar fi persoana ce ar da indicaţii preţioase miniştrilor, precum făcea odinioară Ceauşescu. Că Vâlcov stabileşte strategii, inventează revoluţii fiscale care au dus, după cum lesne se constată, la scăderea creşterii economice, la creşterea principalelor preţuri de consum, la o inflaţie galopantă care situează România pe un îngrijorător loc întâi în Uniunea Europeană.

Numitul Vâlcov Darius este primit oricând cu pâine şi cu sare plus temenelele aferente în studiourile de televiziune fidele puterii. Moderatori neprofesionişti, ticăloşiţi în rele şi manipulare de genul unor Mihai Gâdea, Victor Ciutacu, Andreea Creţulescu, dar şi Ionuţ Cristache de la TVR 1, îl privesc cu veneraţie. I se uită în gură şi sunt gata să pariez că ştiu şi câte plombe are favoritul lui Dragnea, a cărui melodie preferată este Te văzui printre morminte.

De câtăva vreme, şi mai ales în ultimele zile, mai exact după data de 10 august, adică de când PSD-ALDE se află la mare ananghie, iar conducerile lor au vizibil sânge pe mână, numitul Vâlcov Darius urzeşte planuri de pe urma cărora ar urma să fie puse botniţe presei independente. Dl. Vâlcov şi-a amplificat vechile obsesii legate de chestiunea încurcată a insolvenţei postului Realitatea tv, lor adăugându-le şi cele legate de listarea la bursă a acţiunilor companiei RCS-RDS. Deloc întâmplător faptul că atât Realitatea, cât şi televiziunea Digi 24 nu sunt deloc dispuse să facă jocurile puterii, să mintă, să îşi înşele şi dezinformeze telespectatorii, aşa cum fac trâmbiţele mediatice de genul Antena 3, România tv, TVR 1 agreate de numitul Vâlcov Darius. Sigur, există sensibile diferenţe între prestaţia editorială a celor două posturi, nici eu nu agreez întotdeauna derapajele retorice şi atitudinale ale Realităţii, însă ele sunt ori ar trebui să fie de competenţa CNA-ului şi nu de aceea a sus-menţionatului Vâlcov.

În urmă cu mai bine de o lună, atunci când a fost făcut anunţul potrivit căruia foarte curând vor fi reluate emisiunile spre România ale postului de radio Europa Liberă, am auzit formulate rezerve legate de utilitatea deciziei autorităţilor americane. Chiar un jurnalist cu inteligenţa lui Cristian Tudor Popescu îşi manifesta scepticismul în această privinţă. Ni se explică că situaţia ar fi cu totul alta faţă de cea de dinainte de 22 decembrie 1989. Că s-a abolit cenzura, controlul ideologic al presei este de domeniul trecutului. Că avem televiziuni libere, site-uri şi platforme de ştiri independente. Numai că situaţia economică a tuturor acestor organisme nu este dintre cele mai optimiste. Ea le face vulnerabile. Şi de aceste vulnerabilităţi vrea să profite puterea PSD-ALDE.

P.S. Am preferat să nu mă ocup în comentariul meu de astăzi de declaraţiile mai mult decât şocante făcute în cursul zilei de ieri de dl. Darius Vâlcov. Mi se par a fi produsul unei minţi abuzate de consumul a mult prea multe romane poliţiste, dacă nu cumva ar putea face obiectul unor investigaţii aprofundate ce ţin de resortul altor doctori decât cei în Filologie. Iar seara, dl. Vâlcov a fost depăşit de delirul verbal şi poveştile SF debitate de admiratorul domniei sale, dl. Liviu Dragnea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite