Politică

articolul anterior articolul urmator

Weber, după anunţul privind suspendarea internărilor şi operaţiilor cu excepţia urgenţelor: Este nelegal. Dreptul cetăţenilor nu poate fi îngrădit

12
6 Oct 2021 16:24:45
Autor: Maria Dinu
Renate Weber FOTO Mediafax
Renate Weber FOTO Mediafax

Avocatul Poporului Renate Weber atrage atenţia că măsura anunţată de Raed Arafat, conform căreia, pe o durată de 30 de zile se suspendă internările şi operaţiile, cu excepţia urgenţelor şi naşterilor, îngrădeşte dreptul cetăţenilor la asistenţă medicală. De asemenea, spune că realizarea suspendarii printr-un ordin al DSU sau al Ministerului Sănătăţii ar fi neconstituţională, restrângerea drepturilor fiind posibilă „numai prin lege”.

„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în contextul declaraţiilor şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, care a anunţat în data de 4 octombrie, că din cauza creşterii numărului cazurilor de COVID-19, managerii unităţilor sanitare publice cu paturi vor suspenda internările pentru intervenţiile chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigaţii care nu reprezintă urgenţe, cu anumite excepţii”, a transmis Avocatul Poporului, potrivit unui comunicat de presă. 

Sursa citată arată că „potrivit informaţiilor din presă, în urma discuţiilor care au avut loc la nivelul Ministerului Sănătăţii, se intenţionează emiterea unui ordin pentru 30 de zile, în sensul suspendării internărilor pentru intervenţiile chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigaţii care nu reprezintă urgenţe”. 

Astfel, Avocatul Poporului arată că un ordin privind suspendarea anunţată de Raed Arafat nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial şi ar restrânge „dreptul cetăţenilor la asistenţă medicală”, 

„Până la ora prezentului comunicat, niciun Ordin al ministrului sănătăţii sau al şefului DSU nu era publicat nici în Monitorul Oficial şi nici afişat pe site-urile celor două instituţii. Deşi înţelegem situaţia epidemiologică gravă în care ne aflăm, atragem atenţia că dreptul cetăţenilor la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat nu poate fi îngrădit, neexistând pentru aceştia decât opţiunea efectuării actului medical în unităţi sanitare private. Astfel, situaţia de mai sus creează premisele discriminării acestei categorii de cetăţeni, situaţie care, în opinia noastră, este de neacceptat.

Avocatul Poporului atrage atenţia că în cazul în care suspendarea va fi realizată prin ordin al DSU sau ministerul Sănătăţii, acest lucru este „neconstituţional şi nelegal”, retrângerea drepturilor şi libertăţilor fiind posibilă „numai prin lege”. 

„Mai mult, Avocatul Poporului apreciază că, în situaţia în care suspendarea internărilor pentru intervenţii chirurgicale se va realiza prin act administrativ (ordin), emis de un organ administrativ fără personalitate juridică (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă), sau prin ordin al ministrului sănătăţii acest lucru este neconstituţional şi nelegal, în măsura în care permite dispunerea unor măsuri de restrângere a exerciţiului dreptului persoanelor de a beneficia de asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat (art. 47 alin. (2) din Constituţie). Or, Constituţia României prevede clar în art. 53 că restrângerea poate fi făcută numai prin lege, în acest sens existând şi numeroase decizii ale Curţii Constituţionale (ex. Decizia nr. 457/2020).

Potrivit sursei citate, Avocatul Poporului a atras atenţia încă de anul trecut asupra problemelor ce pot fi generate de o astfel de suspendare. 

„Reamintim că încă din luna aprilie 2020, Avocatul Poporului a atras atenţia asupra problemelor pe care le poate genera suspendarea internărilor pentru intervenţii chirurgicale, conduită pe care a avut-o permanent în toată această perioadă”

„Demersurile Avocatului Poporului au fost aduse la cunoştinţa ministrului interimar al Sănătăţii şi şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă”, mai arată sursa citată. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

R e l i g u l o u s ⩾ 16 fani@Vancouver.Canada
6.10.2021, 16:36:39

Dreptul de a covidiza pe altii trebuie ingradit si e legal...

-13 (15 voturi)
Cristina Ene
6.10.2021, 16:39:18

Dreptul de a fi abuzat , in cazul tau, nu poate fii ingradit !

-14 (16 voturi)
Utilizator Adevărul
6.10.2021, 16:43:39

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
6.10.2021, 16:54:43

Comentariu considerat abuziv.

Creier de cristal
6.10.2021, 16:51:03

Ar putea fi internati in cele 9 spitale imaginare construite de PSD

-15 (23 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările