Politică

articolul anterior articolul urmator

Zadarnicele chinuri ale urii

76
8 Apr 2014 18:12:43
Florin Iaru

Când barca se scufundă, cea mai nefericită idee e să-l strângi de gât pe celălalt pasager, cu gândul că aşa vei supravieţui!

Dacă mă întreabă cineva cum se formează opiniile şi curentele de opinie în România, nu mi-e greu să răspund. Douăzeci şi cinci de ani de observaţii mi-au întărit convingerea că oamenii nu gândesc, ci se năpustesc. Încă din vremea în care FSN-ul strângea pâlcuri de fanatici, gata să creadă că Raţiu le fură pământurile, iar Coposu şi Câmpeanu tipăresc dolari falşi, sau, tot atunci, când, în Piaţa Universităţii, cine nu era cu noi era împotriva noastră, am întrezărit acest soi de adevăr neconvenabil. Gânditul dăunează grav sănătăţii. A purta idei proprii e o povară. Iar a urmări firul logic al unei demonstraţii cere un efort extenuant. În general, se poartă ideile de-a gata. Zice unul că astrele ne-au hotărât destinul, gata, s-a mântuit vorba: eu sunt taur, deci sunt altfel, decât tine, capricornule. Păzea! Îţi iau gâtul! Când cineva a hotărât că ziariştii sunt tonomate, brusc, mii de spirite adormite s-au trezit la viaţă, mărturisind cum au văzut adevărul încă din leagăn. Când altcineva s-a scărpinat în cap şi a ajuns la concluzia că e lovitură de stat (încercaţi să urmăriţi ce se întâmplă în Ucraina, pentru comparaţie), alte mii de năuci au privit pe ferestrele adormite şi au văzut aievea, în stradă, tancuri, execuţii publice. Mai mult, au văzut cu ochii lor o jună vergină, pe care scria "democraţie", murind în chinuri. A fost suficient ca fiii ploii să decreteze că demonstraţiile împotriva exploatării aurului sau împotriva gazelor de şist sunt plătiţi de Moscova, că, brusc, pogorâţi cu hârzobul din slava cerului, orbii văzură adevărul. Aşa e, parol!

Geaba logică, geaba argumentaţie. Eticheta lipită pe fruntea condamnatului nu se mai dezlipeşte nici jupuită. Am constatat-o pe pielea mea: sute de oameni m-au văzut la Antena 3, ştiu cu cât m-au plătit Vântu, Voiculescu şi Stelian Tănase. Sunt sfătuitorul de taină al lui Ponta, am băut până am căzut sub masă  cu Antonescu sau Becali. Alteori, din polul opus, aflu că îi fac meserie lui Băsescu, la Cotroceni şi că mă pup pe gură cu Elena Udrea. Orice aş face, e imposibil să gândesc cu capul meu. Nu-i grav. Nu am de dat socoteală nimănui. Dar e dezesperant să constaţi că, în haosul "democratic" românesc, a gândi e la fel de împovărător. De unde vine asta? Cine e acela care hotărăşte cine merită să trăiască sau să moară? Vai, liderii. Formatorii de opinie. Structurile. Aceşti năuci oligofreni şi lacomi care ne conduc şi pe care fanaticii îi urmează prin foc, prin fum, prin mii de baionete. Nimeni nu îşi pune problema ce-i mână în luptă, care le sunt interesele, ce au spus ieri şi ce porcării au comis alaltăieri. Dacă dragoste nu e, nimic nu e. Aşa trăieşte România, într-o pasiune sufocantă: eu vă iubesc, eu vă omor!

Aş putea consuma pe kilometri de hârtie ridicolul inconsecvenţelor politice, absurdul anchetelor, erorile Justiţii, mizeria instituţiilor. Când un fraier cu mintea odihnită hotărăşte că acolo e adevărul sau calea, orice efort e zadarnic. Horia Georgescu e obiect de cult. Băsescu e obiect de cult. Ponta e apărat cu braţe tari, muncitoreşti. Până şi Geoană, culmea ridicolului, are 50.000 de fani. BOR-ul e intangibil. Vaccinurile sunt o conspiraţie mondială. Homosexualii trebuie stârpiţi. Bugetarilor, graşilor, moarte! Ideile delirante stâlcesc realitatea. Încet, încet, România se scufundă, iar călătorii mai dau o gaură în bărcuţă!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

76 Comentarii

master of disaster
8.04.2014, 18:29:07

domnule Iaru, romanilor asa le place...sa gandeasca altii pt ei, sa fie condusi...sa li se spuna ce sa faca, cum e bine sa traiasca, ce ar fi "normal" sa faca, sa spuna, sa gandeasca, cum sa se imbrace, ce sa manance...sunt gloata cel mai usor de manipulat, nu trebuie depuse eforturi prea mari pt a-i subjuga....dovada: mafia care s-a instaurat de cativa ani si care a pus stapanire pe tara

+2 (26 voturi)
Radu Mircea
8.04.2014, 18:38:06

# roxy Poate motociclistilor si motociclistelor mai Roxy , altfel romanii sunt oameni normali nu donatori de organe pe doua roti .

+3 (19 voturi)
Vanatorul/d.c.
8.04.2014, 18:39:47

Hi..hi..hi..! Din ce in ce mai..subtirel..Nu tu logica , nu tu argumentatie..! Cam prea.."generalist" dar ..parca cam prea ..retinut..! (Deh..te strange in spate cand iti vezi favoritii cum fac santuri pe holurile tribunalelor..!) Mi-a placut mult fraza : "Am constatat-o pe pielea mea: sute de oameni m-au văzut la Antena 3, ştiu cu cât m-au plătit Vântu, Voiculescu şi Stelian Tănase." Da' de dom' Ghita, ni'ca..? Valeu..! Sa nu se supere cumva ca dl. Iaru nu l-a pomenit si pe el..! De tavalit de ras, m-am tavalit cand am citit ca: "aflu că îi fac meserie lui Băsescu, la Cotroceni şi că mă pup pe gură cu Elena Udrea." Tare de tot..! Te crucesti, nu alta..! Sigur ca nu vom afla cine l-a "suspectat" pe poet ca ar fi "basist"..! Asta e de la el "din burta"..! Iar de "pupat pe gura cu Elena Udrea", hi..hi..hi..ar vrea el..!

+13 (31 voturi)
Radu Mircea
8.04.2014, 18:35:13

Ca tot vorbeati de formatorii de opinie si ideile lor minunate . Tonomatele , lovitura de stat , simbriasii Moscovei nu sunt cumva expresiile aceluiasi om care va maninica zilele si din ale carui nopti descintate pe la antene mincati si dvs. o piine ??? Doamne cit de mare-i paiul din ochiul altuia ................

+2 (18 voturi)
herr v2.0
8.04.2014, 18:35:22

Dle. Iaru. Cat se poate de inexact. Iar ati barbierit realitatea intr-un mod poetic :). Prin urmare, puzderie de forumisti cu volan pe dreapta, se vor repezi sa va deschida ochii: nu calatorii in abstract dau o gaura, ci insasi primul nostru ministru, fie-i numele odios - Ponta Dublu V :).

+6 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (76)

Modifică Setările