Politică

articolul anterior articolul urmator

Zece hohote de râs sau formula remaniată a guvernului Dăncilă

15
25 Nov 2018 09:07:16
Mircea Morariu

În ultimii ani ai dictaturii comuniste, să fi fost prin 1987 sau 1988, Secţia română a Teatrului de Stat din Oradea a introdus în repertoriu o piesă de dată recentă a comediografului Tudor Popescu. Se chema „Zece hohote de râs” şi era o succesiune de pilule deloc îngăduitoare la adresa realităţilor contemporane.

Teatrul primise din partea forurilor ideologice dreptul de reprezentare, regizorul Alexandru Darie a montat un spectacol de-a dreptul exploziv, probabil că cineva din instituţie sau din afară avusese grijă să înştiinţeze comisia de vizionare că va trebui să dea dovadă de maximă exigenţă şi vigilenţă revoluţionară drept pentru care Comitetul judeţean de partid era reprezentat de însăşi secretara cu probleme de propagandă. Venise şi un cenzor din partea Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste.

Deşi comicul spectacolului era desăvârşit, eu, aflat fraudulos în sală, -mă invitase regizorul care, de altfel, mă prevenise că s-ar putea să asistăm la unica reprezentaţie- nu am auzit nici un singur hohot de râs ieşit din gâtlejul „forurilor responsabile”.  Mi s-a povestit mai apoi că obiecţiile acestora au fost nenumărate, dar că cel mai tare enervase o pilulă anume. Aceea în care două prietene ce s-au întâlnit pe neaşteptate îşi destăinuiau una alteia de unde şi-au făcut aprovizionarea. Găsiseră ciorapi la farmacie, pixuri la magazinul de pantofi, lenjerie de corp într-o papetărie, câte ceva de-ale gurii într-o prăvălie specializată pe produse metalo-chimice. “Aţi văzut un astfel de haos în comerţul socialist?” a întrebat, enervată foc, propagandista şefă după care a decis amânarea premierei. Aceasta avea să iasă la public la câteva luni după aceea, mutilată. Din cele zece hohote de râs promise nu au mai rămas decât opt şi acelea intens coafate. Desigur, “căzuse” pilula pe care am rezumat-o în rândurile de mai sus.

Mi-am amintit de piesa lui Tudor Popescu şi de spectacolul lui Alexandru Darie în formula în care am avut şansa de a-l vedea în cerc restrâns doar cel mult 30 de persoane zilele trecute. Atunci când am aflat numele unora dintre cei care au fost propuşi de CexN al PSD spre a face parte din formula remaniată a guvernului Dăncilă. Italienista Lia Olguţa Vasilescu propusă la Transporturi, profesorul de educaţie fizică şi fotomodelul Ilan Laufer trimis să gestioneze banii uriaşi pe care îi învârte Ministerul Dezvoltării, un ins care s-a apucat de facultate la 36 de ani şi având o figură de kolhoznic desemnat pentru ministerul Muncii, matematicianul Daniel Breaz cocoţat în fruntea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Mi-l şi imaginez pe dl. Breaz întrebând, vizitând un Teatru, unde sunt birourile actorilor, aşa cum jur că a făcut-o un inginer forestier numit mai demult să conducă o instituţie de spectacole ori mirat tare de ce sunt atâţia violonişti în componenţa unei orchestre simfonice. Nu s-ar putea eficientiza munca, adică să rămână trei care să cânte mai tare? -se putea întreba spiritul riguros şi cu morală provizorie precum aceea a iezuiţilor din Provincialele lui Pascal, spirit pe care sunt mai mult ca sigur că îl posedă rectorul universităţii din Alba Iulia. Aşa suna o replică de mare efect din schiţa lui Viorel Cacoveanu Inspecţie la filarmonică. Fac această precizare pentru ca, nu cumva, Doamne fereşte, să fiu acuzat de plagiat la stârpirea cărora sunt mai mult ca sigur că va veghea d-na Ecaterina Andronescu, aşa cum a făcut-o şi în 2012 în cazul Victor Viorel Ponta. Închei, aşadar, comentariul de azi exprimându-mi satisfacţia că cei care lucrăm în învăţământ am avut noroc. Ne-a avut bunul Dumnezeu în paza lui. Căci- cine ştie?- altminteri CexN putea să desemneze drept ministru de resort un cofetar,un patiser sau o fostă frizeriţă. E drept, doamna Andronescu a pornit cu stângul. Cu o rectificare bugetară negativă. Treziţi-vă, doamnă!

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro şi pe blogurile adevărul.ro  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Vanatorul/d.c.
25.11.2018, 09:50:45

Da..! II ”demolam” zilnic in texte ”napraznice”, si cam la asta se reduce toata..”opozitia”..! Liberalii din parlament si consiliile locale si judetene voteaza ca pe vremea USL, Iohannis se moftureste de ochii lumii, dar, in final, intotdeauna semneaza tot ce-i baga pesedistii sub pix, si ne mai mirăm ca incompetentii astia ai mafiei pesediste continua sa castige alegeri, sa guverneze, sa legifereze si sa conduca in sondaje, in timp ce ..”competenții” opozitiei, cu Iohannis Nuclearu pe post de..mocaniță electorala, continua sa se umple de ridicol facand ..figuratie si asteptand ca DNA+SRI+gargaragii lor mediatci sa castige alegerile pentru ei..! Si atunci..? Pe cine incercam sa..aburim..? Cine-s cu adevarat lipsiti de orice..competență..?

-2 (6 voturi)
herr v.5.02
25.11.2018, 10:01:24

Da, te doare ca-i demolam pe cei care te platesc pe tine sa faci agitatie pe forumuri.

0 (2 voturi)
Vanatorul/d.c.
25.11.2018, 10:27:20

Am sa repet pana o sa-mi răgușeasca ..tastatura: locurile din parlament si guvernarea nu se castiga cu textulețe ”ofuscate”, publicate pe site-uri devenite un fel de gazeta de perete a vreunei tabere politice..! Si nici la televiziuni, cu eterne discutii..abstracte despre ”statul de drept”, ”lupta anti-coruptie” si ”eroii” acesteia (nu si-a facut nimeni harakiri cand a plecat Coldea sau Kovesi, iar la nivelul ulitelor satelor si al strazilor muritorilor de rand, i-a durut pe toti la basca de plecarea celor doi). Alegerile se castiga ”in teren”, pe ulitele satelor, in autobuze, trenuri, tramvaie, in fabrici, uzine, pe străduțele si in crasmele din cartierele muncitoresti, deci in locurile populate de ”cei multi si pârliti”..Si se castiga vorbind pe limba acestora si PROMITÂNDU-LE ceva. Ceva care le-ar face viata un pic mai usoara..! Atunci cand, in loc sa le dai cate ”o mica atentie”(mita electorala: galeti de plastic, salam, ulei, etc) si sa le le promiti votantilor ca le vei creste veniturile, ii asiguri ca-i bagi in puscarie tocmai pe cei care le da ”o mica atentie” si se angajezaza sa le creasca salariile si pensiile, nu mai poti ave apretentia sa castigi alegeri parlamentare sau locale..! Coborati cu picioarele si cu..dicursul politic pe pamant. Traiati in Romania, iar cei care voteaza sunt..romani (cu tot ce inseamna asta ca nivel de trai si..mentalitate), si nicidecum..finlandezi..!

-1 (5 voturi)
Vanatorul/d.c.
25.11.2018, 10:28:47

In siajul comentariilor mele aterizeaza zilnic (pentru a ma ”decredibiliza”:) 3 categorii de indivizi: -prostii; -naivii manipulati; -slugoii mediatici si digitali ai mafiotilor din politica si din fruntea unor institutii de stat. Un singur individ insa aterizeaza zilnic de peste 7 ani si se ..incadreaza in toate cele 3 categorii. E vorba idiotul satului, imbecilul absolut in toate cele 5.02 versiuni ale sale, cel pe care toata lumea îl stie ca fiind ”tampitelul personal al Vanatorului” si, totodata, cel mai ofticos, mai cu..probleme la mansarda, mai..limbau si mai disperat perietor de spilhozeni:) Da..! Ati inteles bine, in ultimii 7 ani idiotul asta a intrat zilnic pe site doar pentru a ateriza in siajul comentariilor mele si a-mi cersi atentia cu tot felul de papagalisme tampe, ceea ce, fie vorba intre noi, denota un cretinism de dimensiuni nemaiîntalnite niciunde, nicicand.

-1 (5 voturi)
Radu Mircea
25.11.2018, 10:29:12

# Ma' baieti , barem in aceasta sfinta zi in care Daniel trage ultimul trafalet la silozul Patriarhal ar trebui sa va aveti si voi ca fratii : Ca fratii Cain si Abel ca sa terminati odada cu sfada . Cit despre Abramburica , ea dovedeste totusi doua lucruri : - Ca fiecare om are un pret . - Si ca totul este de vinzare .

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările