Politică

articolul anterior articolul urmator

Zegrean, despre situaţia aleşilor traseişti: „Dacă ţi-ar fi luat casa printr-o ordonanţă declarată neconstituţională, ce ai face? Ţi-ai lua casa înapoi, nu?“

4
20 Dec 2014 11:00:10
Autor: Alina Boghiceanu
Augustin Zegrean FOTO Adevărul
Augustin Zegrean FOTO Adevărul

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, susţine că situaţia juridică a aleşilor locali care au profitat de OUG 55 pentru a migra la alt partid, act declarat neconstituţional, trebuie decisă de Parlament prin legea de respingere.

Întrebat cum vede declaraţia lui Liviu Dragnea, care a susţinut că aleşii locali care au migrat la alt partid nu ar fi afectaţi de decizia Curţii Constituţionale în cazul OUG 55/2014, preşedintele CCR a răspuns: „Răspunsul îl găsiţi în Constituţie, acolo spune că deciziile Curţii sunt general obligatorii. Ce vreţi să facem mai mult?”.
 
El a fost întrebat şi despre efectele juridice deja produse de ordonanţa declarată neconstituţională. „Dacă aia care a produs efecte a fost declarată neconstituţională, vreţi să spun eu răspunsul?”, a replicat Zegrean, citat de Mediafax.
 
Rugat de jurnalişti să răspundă întrebării pe care a formulat-o, Zegrean a declarat. „Da, citiţi (...) Dacă ţi-ar fi luat dumitale casa printr-o ordonanţă care după aceea ar fi declarată neconstituţională, ce ai face? Ţi-ai lua casa înapoi, nu?...Aşa mă gândesc şi eu”.
 
 
De asemenea, el a fost întrebat dacă ar trebui ca aleşii locali care au migrat la alt partid să-şi piardă mandatele. ”Este o întrebare la care aştept şi eu un răspuns...de la cei care...Aţi văzut ce scrie în decizie. Ce scrie?”, a continuat Zegrean.
 
”Asta a fost lege de admitere a ordonanţei (a OUG 55, n.r.) şi acum trebuie să dea o lege de respingere a ordonaţei şi în Constituţie la articolul 115 alineatul 8 scrie că în cazul respingerii ordonaţelor Parlamentul va scrie ce se întâmplă cu efectele care s-au produs. Da?! Deci, ei au făcut-o, ei să o dreagă”, a mai afirmat preşedintele CCR.
 
Parlamentul are două modalităţi de a îndrepta efectele juridice ale ordonanţei traseismului, declarată neconstituţională de CCR: fie adoptă o lege de respingere a ordonanţei în care precizează că mandatele aleşilor locali traseişti încetează, fie ignoră decizia Curţii, iar Opoziţia poate cere în instanţă ca aleşii locali să rămână fără mandate.
 
Elenina Nicuţ, specialist în drept constituţional, atrage atenţia că ar trebui modificată urgent Constituţia. „Trebuie neapărat găsită încă o cale directă de atac a ordonanţelor. Ar putea fi preşedintele, pentru că el poate contesta orice lege la CCR, de ce să nu  poată contesta şi o ordonanţă de urgenţă? Sau ar putea fi Curtea Supremă, cea mai important instituţie a sistemului juridic“, susţine Nicuţ.
 
Citeşte şi:
 
Ce efecte produce respingerea ordonanţei traseismului
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

rolari
20.12.2014, 12:57:02

Zegrene daca tot asa de confuz judeci pe cat formulezi exmplele e grav. Eu stiam, ca esti Pus de baseculici si stim cu totii ca acesta si-a pus oameni pe care sa-i poata manipula - asa zisa reforma lui Macovei Greseala stimabile este ca primarelul este un bun mobil si ordonanta se refera stric la el, el care are libertatea sa decida in timp ce o casa este un bun imobil, necuvantator si ca sa plece este nevoie de un tert, casa neavand posibilitatea sa decida - decat o viitura sa o ia si sa o mute sau darame. Primarilor li s-a dat dreptul sa aleaga - mercato in fotbal ! Ca si asa ei se plimbau de colo colo si fara lege.

-2 (2 voturi)
calu
20.12.2014, 13:45:55

Gresit,stimate domn rolari,primarii nu trebuia sa beneficieze de o astfel de ordonanta pentru ca nu Dragnea i-a ales.Acea ordonanta a fost data cu un scop anume,acela de a umfla randurile primarilor pesedisti care urmau sa i se alature lu'Ponta la alegeri.Se observa ca nici efectul mult asteptat de iubitii pesedisti nu a a atins cotele mult asteptate,dar nici legalitatea acestei ordonante.

+2 (2 voturi)
rolari
20.12.2014, 13:59:06

Calu evident ca a fost data sa favorizeze psd - dar in principiu , repet in principiu - este mai civilizat sa ai operioada de "transferuri" legale sau din contra atunci sa interzici total orice mutare - important ramane necesitatea unei legi care sa clarifice "traseismul". Eu insa, in comentariul initial m-am referit strict la exemplul dat de Zegrean, nepotrivit (imobil) cu politicienii (mobili). Este un joc juridic - poate nici de mine clar expus - dar cred ca ai prins idea.

-1 (1 vot)
miron miron
20.12.2014, 13:26:12

Primarii au stiut ca aceasta ordonanta e data cu un anumit scop, aceea de al ajuta pe Ponta sa castige alegererile, au crezut ca va merge si de data aceasta cu hotia. N-a mers, solutia, pierderea mandatului si noi alegerii.

+1 (1 vot)
Modifică Setările