Zegrean: Parlamentul este obligat să stabilească ce se întâmplă cu efectele produse de ordonanta traseiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Augustin Zegrean, preşedintele CCR FOTO Adevărul
Augustin Zegrean, preşedintele CCR FOTO Adevărul

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a spus, marţi, că Parlamentul este obligat să stabilească ce se întâmplă cu efectele produse de OUG55, privind migraţia aleşilor locali, adăugând că nu există un mijloc prin care CC să constrângă Parlamentul să facă sau nu ceva în acest sens.

Augustin Zegrean a declarat, marţi, la Suceava, într-o conferinţă de presă, că prin decizia CC din decembrie 2014, potrivit căreia OUG 55/2014, privind migraţia aleşilor locali, este neconstituţională, s-a stabilit că Parlamentul trebuie să hotărască privind efectele produse de această ordonanţă.

”Noi am scris în decizie că Parlamentul trebuie să hotărască. Nu avem niciun mijloc prin care să constrângem Parlamentul să facă sau să nu facă ceva”, a spus Zegrean.

În acest context, Zegrean a fost întrebat ce se va întâmpla în continuare, în condiţiile în care Parlamentul nu a luat nicio decizie privind punerea în aplicare a deciziei CC.

”Mă întreb şi eu ce se întâmplă. După decizia noastră, ei trebuiau să ia o hotărâre prin care să rezolve această problemă. Constituţia spune că prin legea de respingere a unei ordonanţe de urgenţă - suntem în situaţia unei legi de respingere, pentru că Parlamentul a adoptat o lege de respingere după decizia noastră - Parlamentul este obligat să stabilească ce se întâmplă cu efectele produse. Ce să vă mai spun?”, a declarat Zegrean.

OUG 55 a fot emisă înaintea alegerilor prezidenţiale de anul trecut şi prevedea că, pe o perioadă de 45 de zile, aleşii locali pot opta să treacă la alt partid fără să-şi piardă mandatele. Această ordonanţă a fost declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională în 17 decembrie 2014, fiind admisă astfel sesizarea parlamentarilor PNL.

La sfârşitul lunii februarie, Camera Deputaţilor a decis respingerea Ordonanţei 55, adoptând, însă, un amendament, criticat de PNL, care arăta că primarii şi consilierii care au trecut la alt partid pe baza ordonanţei nu-şi vor pierde mandatele. Deputaţii a luat această decizie cu 203 voturi pentru, 105 împotrivă şi 22 de abţineri.

Camera Deputaţilor a fost prima sesizată, Senatul fiind forul decizional.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite