Zegrean: PSD îl poate revoca pe Valeriu Zgonea de la preşedinţia Camerei Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele CCR Augustin Zegrean FOTO Arhiva Adevărul
Preşedintele CCR Augustin Zegrean FOTO Arhiva Adevărul

Preşedintele Curţii Constituţionale (CCR), Augustin Zegrean, a arătat că PSD poate să-l debarce pe Valeriu Zgonea de la şefia Camerei Deputaţilor, chiar dacă a fost exlclus din PSD.

„Da. Dacă regulamentul spune că grupul care l-a propus, putea un grup să propună un preşedinte care nu e din grupul lor. Nu e interdicţie. Or să spună că m-am antepronunţat. Sper să ajungă când eu nu voi mai fi acolo”, spune preşedintele CCR, Agustin Zegrean, potrivitDigi24.

Deşi înlocuirea lui Valeriu Zgonea pare o simplă formalitate - din moment ce a fost exclus din partid, iar PSD are majoritate în parlament - Regulamentul Camerei Deputaţilor le dă unele bătăi de cap social-democraţilor.

Articolul 26 din Regulament spune: „Preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat înainte de expirarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar căruia îi aparţine preşedintele“.

Ultima frază este esenţială. În mod normal, Valeriu Zgonea face parte din grupul parlamentar al PSD. Numai că, surse din anturajul lui Zgonea spuneau, pentru Adevărul, că fostul preşedinte executiv al PSD consideră că odată exclus din partid şi-a pierdut şi calitatea de membru al grupului. Totuşi, statutul PSD tace când e vorba despre afilierea la grupul parlamentar. 

Liderul deputaţilor PSD Florin Pâslaru a declarat pentru „Adevărul“: „Chiar dacă a fost dat afară din partid, Zgonea este încă membru în grupul PSD. Iar eu, în calitate de lider de grup, aşa cum spune Regulamentul, am trimis propunerea de revocare către Biroul Permanent. Deci la data la care s-a făcut propunere de revocare, Zgonea era membru al grupului PSD. Ce face el mai deprate, e treaba lui“.

Din cauza acestor încurcături, conducerea Camerei Deputaţilor a amânat subiectul revocării lui Valeriu Zgonea din funcţia de preşedinte al acestui for, după ce acesta a transmis că nu poate fi schimbat, la cererea PSD, pentru că este deputat neafiliat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite