Zgonea: Nu sunt incompatibil, ca să „se ia act“ de revocarea mea. Sper că există minţi luminate care să înţeleagă asta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedinele camerei Deputaţilor. FOTO Mediafax
Preşedinele camerei Deputaţilor. FOTO Mediafax

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a comentat, joi, intenţia PSD de a cere să se ia act de pierderea funcţiei de şef al forului în următoarea şedinţă a Biroului Permanent, afirmând că el nu este incompatibil astfel încât să poată fi invocată această procedură, dând de înţeles că este necesar un vot în plen.

„Eu sper ca procedurile legale şi constituţionale să fie respectate. Valeriu Zgonea nu e incompatibil, ca să luăm act. Nu există o decizie a instanţei. Din acest punct de vedere, trebuie să respectăm totuşi Constituţia şi Regulamentul. Bănuiesc că sunt suficient de multe minţi luminate în Parlament ca să înţeleagă acest lucru", a spus Zgonea, întrebat despre interpretarea Statutului parlamentarilor dată miercuri de către Birourile Permanente ale celor două Camere.

Fostul social-democrat a afirmat că speră că nu se va repeta vreo situaţie din perioada 2005-2014, când reprezentanţi ai unor instituţii au considerat că, dacă în Constituţie nu sunt prevăzute şi sancţiuni, ea poate fi încălcată. "Sper să nu fie cazul. În rest, să fim sănătoşi", a adăugat el.

Valeriu Zgonea a precizat că, prin punctul de vedere transmis conducerii Parlamentului, nu a încercat să blocheze procedura revocării, care este constituţională, însă doar dacă se respectă prevederile regulamentare, iar el a atras atenţia asupra acestui fapt.

„Un parlamentar nu are dreptul să blocheze o astfel de procedură. Eu mi-am exprimat un punct de vedere în scris în care să atragem atenţia colegilor mei din Birourile Permanente că, indiferent ce decizie luăm noi, ca politicieni< ea trebuie să respecte legislaţia din România", a mai spus Zgonea.

Conducerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului a luat act, miercuri, de punctul de vedere al Comisiei pentru statut privind interpretarea prevederilor în privinţa pierderii funcţiilor pentru membrii Birourilor Permanente care şi-au pierdut sprijinul politic, şi s-a decis ca hotărârea finală să fie luată în următoarea şedinţă de Birou Permanent a Camerei.

Potrivit preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, conducerea celor două Camere „a luat act" de punctul de vedere exprimat de Comisia pentru statut, acesta fiind trimis către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Tăriceanu nu a dorit să explice procedural ce urmează să se întâmple, afirmând că aceasta este atribuţia liderilor de la Camera Deputaţilor.

Potrivit secretarului Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici, adresa conducerii celor două Camere va fi discutată în următoarea şedinţă a Biroului Permanent, unde se va lua act direct de faptul că Valeriu Zgonea a pierdut funcţia de preşedinte al forului ca urmare a excluderii din PSD.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite