Politică

articolul anterior articolul urmator

Zgonea: Statul român a promovat politici antisemite şi rasiste într-un moment tulbure al istoriei

0
10 Oct 2012 14:45:14
Autor: adevarul
Valeriu Zgonea
Valeriu Zgonea

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat, miercuri, la memorialul victimelor Holocaustului din România, că statul român a promovat politici antisemite şi rasiste într-un moment tulbure al istoriei şi că abordarea acestui subiect a fost evitată de regimul comunist.

"Cu profundă consideraţie şi adâncă pioşenie faţă de suferinţa celor care au căzut victime ale Holocaustului, mă adresez astăzi dumneavoastră pentru a aduce omagiu tuturor celor care au suferit de pe urma politicilor discriminatorii, antisemite şi rasiste, promovate de statul român într-un moment tulbure al istoriei noastre naţionale. Holocaustul a reprezentat una dintre probleme grave ale istoriei, a cărei abordare a fost evitată atât în timpul regimului communist, cât şi în primii ani de după Revoluţia din 1989. Uneori s-a căutat escamotarea faptelor, alteori s-a distorsionat adevărul", a precizat Zgonea.

El a susţinut că asumarea trecutului propriu, cu bune sau rele, nu este doar un excerciţiu de onestitate ci, deopotrivă, o dovadă a conştiinţei democratice şi a responsabilităţii conducerii statului român, relatează Mediafax.

Zgonea a admis că statul român, într-unul din momentele de cumpănă ale istoriei sale, nu a reuşit să se ridice la înălţimea misiunii lui esenţiale - aceea de a asigura securitatea tuturor cetăţenilor săi, indiferent de originea etnică - şi a subliniat că momentul comemorativ de miercuri se înscrie între eforturile societăţii româneşti de recuperare a memoriei şi de asumare a responsabilităţilor trecutului, în acord cu valorile morale şi politice care stau la baza statutului de ţară democratică.

"Istoria nu poate fi recuperată decât atunci când întreaga naţiune este conştientă de eroarea Holocaustului, când recunoaşte existenţa acestui act îndreptat împotriva evreilor, cu credinţa că el nu mai poate fi repetat", a spus Zgonea.

El a adus în discuţie şi faptul că românii, pe de altă parte, şi-au riscat libertatea şi chiar viaţa pentru ca semenii lor evrei să fie salvaţi. "Dacă acest moment întunecat, când evreii din România au devenit victime ale tragediei Holocaustului, nu trebuie uitat sau minimalizat, în acelaşi timp suntem datori să spunem că mulţi români - ştiuţi şi neştiuţi - şi-au riscat libertatea şi chiar viaţa pentru ca semenii lor evrei să fie salvaţi de la moarte", a subliniat Zgonea.

El a arătat că tragedia Holocaustului nu trebuie să se mai repete şi a apreciat că tinerele generaţii trebuie să cunoască şi să înţeleagă întregul adevăr. "Având convingerea fermă că progresele extraordinare pe care România le-a făcut până acum în domeniul cercetării, educaţiei şi comemorării Holocaustului vor continua şi în viitor, doresc să subliniez că este foarte important ca acest moment al amintirilor dureroase să fie marcat în fiecare an de comemorarea Holocaustului şi, implicit, a victimelor unor orori petrecute cu numai şapte decenii în urmă. Acest gest este într-adevăr un semn fundamental al maturizării şi democratizării societăţii româneşti", a mai arătat Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a prezentat acest mesaj la memorialul victimelor Holocaustului din România, unde a depus şi o coroană de flori.

Zgonea a trecut în revistă, la venirea şi la plecarea de la eveniment, garda de onoare prezentată de Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteanu", care a intonat imnul naţional al României.

La memorialul victimelor Holocaustului din România au participat, depunând coroane de flori, şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, consilierul prezidenţial Crisitan Diaconescu şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Dan Şova.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările