UDMR nu participă la votul pe moţiunea de cenzură. Surse: PSD ar putea amâna votul de mâine. Şedinţă decisivă la PSD la ora 18.00

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Kelemen Hunor
Liviu Dragnea şi Kelemen Hunor

În această dimineaţă a avut loc ultima rundă de discuţii dintre PSD şi UDMR. Surse din conducerea UDMR au declarat pentru „Adevărul“ că negocierile au eşuat, întrucât PSD a refuzat să adopte azi Statutul minorităţilor naţionale, lege care oferea maghiarilor autonomie culturală. De la ora 12.30, UDMR va decide dacă votează moţiunea de cenzură după propria conştiinţă sau se va abţine. PSD a retras de pe ordinea de zi legile negociate luni cu UDMR.

UPDATE Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi, când a plecat de la Parlament, întrebat dacă social-democraţilor le ies calculele privind votul la moţiunea de cenzură după ce a picat înţelegerea cu UDMR, că nu a avut niciodată calculul făcut cu parlamentarii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România.

„Niciodată nu am avut calculul făcut şi cu UDMR”, a răspuns scurt preşedintele Camerei Deputaţilor, întrebat dacă îi ies calculele după ce a picat înelegea cu UDMR. La remarca presei care i-a spus că ieri afirma că a venit rândul acelor proiecte ale UDMR privind minorităţile, iar azi au fost retrase de pe ordinea de zi, Liviu Dragnea a precizat: „Am spus exact ceea ce s-a întâmplat. Nu facem niciun fel de troc”.

UPDATE Deputatul PSD Victor Ponta afirmă, într-o postare pe Facebook, că Liviu Dragnea a vrut să folosească voturile UDMR ca "glonţ de argint" la moţiunea de cenzură, dar astăzi şi-a tras glonţul de argint în propriul picior şi în picioarele PSD.

UPDATE Potrivit unor surse din PSD, liderii social-democraţi iau în calcul să amâne votul moţiunii de cenzură programat mâine. La ora 18.00, Liviu Dragnea i-a convocat pe toţi parlamentarii PSD şi pe toţi liderii din teritoriu la hotelul lui Robert Negoiţă pentru a decide dacă va supune mâine la vot moţiunea de cenzură. 

UPDATE Liderul UDMR Kelemen Hunor a anunţat că parlamentarii maghiari nu vor participa la votul pe moţiunea de cenzură a PSD. ”Nu rupem hainele de pe noi azi, pentru că nu e cazul. Nu se pune problema dacă am ajuns sau nu la o înţelegere, nu ne-am certat, nu ne certăm cu nimeni, nici măcar cu domnul Băsescu (...) şi vom continua, nu renunţăm la niciun proiect”, a declarat liderul UDMR.

UPDATE Tăriceanu: Am amânat votarea legilor depuse de UDMR pentru a nu lăsa impresia că facem troc

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, la Parlament, că retragerea de la ordinea de zi a celor trei proiecte de lege privind minorităţile naţionale a fost făcută pentru a nu lăsa impresia unui troc politic cu UDMR şi deoarece volumul de muncă era prea mare, iar timpul prea puţin.  „Am decis să le amânăm pentru o altă dată, pentru a nu se instala ideea că facem un troc cu UDMR. După cum am spus, PSD şi ALDE are majoritate pentru moţiune, deci nu avea rost să insistăm pe acestă direcţie, care să fie înţeleasă negreşit”, a declarat preşedintele Senatului.

UPDATE Parlamentari PSD revoltaţi de negocierile cu UDMR  

Proiectele de lege propuse luni în Parlament de UDMR au stârnit reacţii negative din partea a doi deputaţi PSD, care au declarat, pe Facebook, că nu vor vota ceva care să aducă atingere ţării şi poporului român. 

„În calitate de deputat de Mureş vă spun atât, nu am votat ieri nimic, nu votez azi nimic şi n-am să votez niciodată ceva care să aducă atingere ţării mele, poporului meu!”, a spus unul dintre deputaţi pe pagina de Facebook. 

Mesajul deputatului a fost ulterior distribuit de mai mulţi parlamentari PSD.

În plus, parlamentarii din Hunedoara, Alba, Cluj, Bistriţa şi Mureş ar fi subliniat în mod cert că nu sunt de acord ca ziua de 15 martie să devină, prin lege, zi naţională a comunităţii maghiare, potrivit Actual de Cluj

UPDATE Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că discuţiile cu UDMR au luat sfârşit: „S-au închis discuţiile cu UDMR”, a declarat şeful Senatului.

UPDATE Senatorul UDMR Tanczos Barna a spus înaintea şedinţei parlamentarilor maghiari: M-aş mira ca UDMR să mai susţină moţiunea de cenzură, datele problemei s-au schimbat radical. O să rămână strict o problemă internă a PSD pe care trebuie să şi-o gestioneze singuri.  Nu mai consideră necesară aprobarea respectivelor acte normative. Din momentul acesta şi noi trebuie să ne reconsiderăm poziţia faţă de moţiunea de cenzură“.

UPDATE Surse din conducerea UDMR au declarat pentru "Adevărul" că negocierile cu PSD au eşuat. De la ora 12.30, parlamentarii maghiari vor avea o şedinţă în care vor decide ce vor face la moţiune de cenzură: vor vota după propria conştiinţă sau nu vor vota deloc. 

UDMR a negociat scăderea pragului de 20% la 10% ca autorităţile să asigure folosirea limbii materne în localităţile cu populaţie minoritară. Dragnea a fost de acord cu scăderea pragului până la 15% , dar nu mai jos. De asemenea, liderii UDMR au cerut ca azi să fie adoptat Statutul minorităţilor naţionale, o lege care zace în Parlament de 12 ani şi care ar aduce autonomie cultură minorităţii maghiare. Pe fondul presiunii publice, PSD a dat înapoi, deşi ieri negocierile erau avansate. 

UPDATE Toate proiectele de lege susţinute de UDMR au fost scoase de pe ordinea de zi a plenului sau de pe ordinea de zi a comisiilor de specialitate. Printre actele normative care trebuiau votate de senatori se număra instituirea zilei de 15 martie ca ziua maghiarilor din România şi două modificări la legea educaţiei

 PSD şi UDMR nu s-au înţeles nici marţi dimineaţă asupra pragului pentru folosirea limbilor minorităţilor în administraţie. Şedinţa comisiilor parlamentare unde se discuta acest prag a fost anulată. 

La Comisia Juridică, deputatul PNL Florin Roman a pus pe telefon melodia „Trasilvania măreaţă”, unde deputaţii din trei comisii parlamentare aşteaptau de aproape o oră începerea şedinţei, în care urma să se dea un raport asupra propunerii legislative care vizează scăderea pragului pentru folosirea limbilor minorităţilor în administraţie.

***

Negocierile dintre UDMR şi PSD s-au împotmolit miercuri, târziu în noapte, după ce Liviu Dragnea n-a fost de acord să modifice  Legea administratiei publice locale (215/2001) în forma dorită de maghiari. Mai exact, UDMR a cerut scăderea pragului de 20%, cât este în prezent, la 10% al numărului persoanelor aparţinând minorităţii naţionale din totalul populaţiei unei localităţi necesar pentru ca autorităţile să asigure folosirea limbii materne. Dragnea este de accord cu cu scăderea pragului pânaă la 15% , dar nu mai jos.

Însă negocierile dintre PSD şi UDMR vor fi reluate în această dimineaţă. Surse din conducerea UDMR au declarat pentru „Adevărul” că, în acest moment, e mai puţin importantă cota de 10% din Legea administraţiei publice. Principala condiţie pentru susţinerea moţiunii de cenzură e adoptarea Statutului minorităţilor naţionale din România, o lege care aşteaptă să fie scoasă la lumină de 12 ani şi care ar aduce autonomie cultură minorităţii maghiare.

Iată doar un paragraf din textul legii. „Autonomia culturală a minorităţilor naţionale se referă la competenţa acestora de a organiza, administra şi controla educaţia în limba maternă, instituţiile culturale şi de presă, numirea sau, după caz, avizarea numirii conducerii instituţiilor învăţământului de stat cu predare în limba minorităţilor naţionale precum şi a instituţiilor culturale proprii”. (mai multe detalii aici).

Ironia sorţii face ca legea să fie iniţiată în 2005 chiar de Călin Popescu Tăriceanu, pe vremea când era premier PNL. Azi, Tăriceanu îl susţine pe Liviu Dragnea şi pune umărul la negocierile pentru adoptarea moţiunii de cenzură.

Legea a fost respinsă de Senat în 2005, şi de atunci zace în sertarele Parlamentului. În toamna anului 2012, a fost pusă pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, pentru vot final, însă, conform stenogramei, a fost reîntoarsă la comisii pentru o săptămână. Au trecut cinci ani.

Liderii UDMR ştiu că acum a sosit momentul ca această lege să fie adoptată: nu-şi joacă în fiecare zi Liviu Dragnea cariera politică. Surse din  conducerea formaţiunii maghiare au declarat pentru „Adevărul” că UDMR va susţine moţiunea de cenzură a PSD numai dacă această lege va fi adoptată în marţi, în plen. Teoretic, sunt  şanse ca proiectul să treacă, în condiţiile în care Liviu Dragnea vrea să-şi asigure cu orice preţ voturile UDMR.

Ieri, PSD a mai făcut o concesie în negocierile cu UDMR. Ziua de 15 martie a fost votată ziua oficială a comunităţii maghiare din România, potrivit unei decizii a Comisilor comune de administraţie şi drepturile omului din Senat. Raportul comun al celor două comisii a fost adoptat cu votul parlamentarilor PSD şi ALDE. Dacă legea va trece şi de plen, PSD riscă alte costuri de imagine.

Citeşte şi:

 Capcanele UDMR-ului din legea utilizării limbii maghiare în administraţie

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite