FOTO VIDEO Dăncilă a câştigat detaşat şefia PSD. Pleşoianu, locul doi. Cine a câştigat duelul dintre Teodorovici şi Suciu. Oprişan, huiduit în Congres

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noii lideri ai PSD Foto INQUAM PHOTOS / colaj Adevarul
Noii lideri ai PSD Foto INQUAM PHOTOS / colaj Adevarul

Premierul Viorica Dăncilă e noul preşedinte al PSD. Pe locul doi a terminat, surprinzător, deputatul Liviu Pleşoianu, în faţa unor nume grele din partid, ca Ecaterina Andronescu şi Şerban Nicolae. Discursul lui Pleşoianu, axat pe lupta împotriva statului paralel, a fost aplaudat frenetic. Eugen Teodorovici a câştigat disputa cu vicepremierul Daniel Suciu pentru funcţia de preşedinte executiv. Mihai Fifor va fi noul secretar general

GALERIE FOTO

UPDATE Viorica Dăncilă: Vă mulţumesc pentru votul de azi. Abia acum încep luptele, dar alături de noi sunt mulţi oameni. Am responsabilitatea să arăt că o femeie prim-ministru poate fi la fel de bună ca un prim-ministru bărbat. PSD este cel mai românesc partid din România. 

UPDATE Rezultate preşedinte

Viorica Dăncilă - 2.828 de voturi

Liviu Pleşoianu - 715

Şerban Nicolae - 375

Ecaterina Andronescu - 50

Preşedinte executiv: 

Eugen Teodorovici - 2.463

Daniel Suciu - 1.358 de voturi

Daniel Florea -129 de voturi

Sorin Bota - 19 voturi

Secretar general 

Mihai Fifor - 2.366

Gabriel Petrea - 717

Codrin Ştefănescu - 466 

Felix Stroe - 189

Rodica Nassar -77 de voturi

UPDATE Potrivit unor surse politice, Viorica Dăncilă a câştigat şefia PSD, fiind urmată, susprinzător, de Liviu Pleşoianu. Eugen Teodorovici l-a învins pe vicepremierul Daniel Suciu pentru funcţia de preşedinte executiv, în timp ce Mihai Fifor va fi noul secretar general al PSD, după ce a câştigat competiţia cu Codrin Ştefănescu. 

UPDATE Rezultatele parţiale ale votului celor 4.000 de delagaţi PSD arată că Viorica Dăncilă a câştigat preşedinţia PSD. Eugen Teodorovici a obţinut cele mai multe voturi pentru preşedinte executiv, la mică distanţă de Daniel Suciu, iar funcţia de secretar general al partidului ar fi obţinută de Mihai Fifor.

Surprinzătoare este plasarea pe locul al doilea în cursa pentru şefia PSD a lui Liviu Pleşoianu.

UPDATE Votul s-a încheiat. Urmează numărătoarea. 

UPDATE Marian Oprişan, prima reacţie după ce a fost huiduit: ”Se răzbună unii pe mine pentru că am fost intransigent cu Liviu Dragnea. Am fost intransigent şi voi fi în continuare. Au fost trei organizaţii, şefii lor au o problemă cu mine. Sunt organizaţiile de la Olt, Dolj şi Teleorman. A fost ceva premeditat pentru că eu mi-am anunţat discursul încă de aseară.”.

UPDATE Întrebat pe cine susţine pentru celelalte fucţii înafară de cea pentru candidează, Liviu Pleşoianu a răspuns scurt: „Voi spune o singură persoană. Codrin Ştefănescu. Au fost discursuri interesante dar nu voi spune pe cine am votat ca preşedinte executiv pentru că am rezonat 100% cu Codrin pe partea cealaltă”, a afirmat Pleşoianu.

În privinţa viitorului partidului, social-democratul a explicat că „Îl văd cum l-am văzut şi până acum. Voi fi acea persoană care critică pe toată lumea. Îmi fac şi prieteni şi duşmani. Asta-i viaţa. În discursul meu am spus ce am pe suflet. Am primit feedback-ul sălii, asta contează cel mai mult. Habar n-am care va fi votul sălii.

Despre huiduilelile faţă de Marian Oprişan: „Eu cred că fiecare dintre noi trebuie să aibă ocazia să se exprime. Nu sunt fan al domnului Oprişan, dimpotrivă. Pe de altă parte, pentru domnul Oprişan, poate că e ocazia să înţeleagă nişte lucruri. Ieşirile domniei sale - PSDragnea, că domnia sa nu s-a implicat în alegerile astea, ieşirile astea deranjează votanţii PSD şi pe delegaţii. Sau Negoiţă care a spus că nici nu a votat. Cum poţi să ieşi să spui aşa ceva? De fapt poate că e mai bine.         

UPDATE Şerban Nicolae: „Dacă mai lăsăm 5 ani România să fie la periferia oricărei decizii, n-o să avem un preşedinte care să ne reprezinte”, a afirmat şeful senatorilor PSD. Întrebat de şansele sale, Şerban Nicolae a ezitat să dea un răspuns concret. „Nu-mi dau seama. Dacă nu i-am convins e vina mea. Toate discursurile au partea lor de influenţă. (...) Delegaţiile votează liber. Întotdeauna am avut acest sentiment. M-am plimbat printre oameni, nu am niciun motiv să cred că se vor lăsa unor dispoziţii.

UPDATE Marian Oprişan a transmis delegaţilor PSD o scrisoare deschisă, înainte de a încerca să vorbească adunării social-democrate. 

Marian Oprişan la congresul PSD FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Dragi colegi,

Ca mulţi dintre cei de aici, am fost cu PSD la bine şi la greu. Am prins anii de glorie ai acestui partid, dar şi anii lui de agonie. Din 1993 conduc organizaţia din Vrancea şi pot să spun că am văzut şi am trăit multe. Am văzut guvernarea 92-96 cu Nicolae Văcăroiu, o guvernare care a adus stabilitate în ţară. Am văzut şi guvernarea CDR, una dintre cel mai proaste pe care le-a avut România până acum. Apoi, în 2000, am participat direct la victoria PSD, alături de Ion Iliescu şi Adrian Năstase, cel care a şi condus un Executiv cu performanţe absolut remarcabile. A venit apoi epoca Traian Băsescu. Această epocă a fost şi pentru mine şi pentru mulţi de aici un adevărat calvar. Eu unul am fost târât prin tribunale pentru simpla vină de a fi pesedist. Au vrut să aibă capul lui Oprişan drept trofeu, dar, vorba cuiva celebru, ”ghinion”. Nu au avut ce să-mi facă pentru că eu nu am încălcat legea aşa că, după ani de procese, am fost achitat definitiv. În 2016, am luptat şi am obţinut împreună un scor istoric pentru PSD. Au urmat trei ani complicaţi, cu bune şi cu rele, ani pentru care suntem cu toţii responsabili într-un fel sau altul“, spune liderul PSD Vrancea în mesajul transmis delegaţilor. Textul integral este disponibil aici

Marian Oprişan a fost huiduit când a vrut să le vorbească de pe scenă delegaţilor şi a renunţat ulterior la discurs.

UPDATE Viorica Dăncilă, după ce Oprişan a fost huiduit: "Da, am văzut acest lucru (huiduielile la adresa lui Marian Oprişan -n.r.). Eu dezaprob o astfel de manifestare. Nu cred acest lucru (că sunt de la organizaţia Teleorman – n.r.), dar cine a făcut acest lucru nu cred că a procedat într-un mod normal". 

UPDATE A început votul. 

UPDATE Momentul Congresului: Liderul PSD Vrancea Marian Oprişan, unul dintre susţinătorii Vioricăi Dăncilă, a fost huiduit de social-democraţi la scenă deschisă în Congresul PSD. ”Du-te acasă!”, i-au strigat delegaţii PSD.Total uluit, Oprişan s-a întors de la pupitru fără să mai susţină discursul. ”Ce să vă mai zic?”, a întrebat, retoric, Oprişan.

Marian Oprişan la congresul PSD captura video

UPDATE  Codrin Ştefănescu: Nu pot să uit că s-au produs abuzuri inimaginabile. Oamnei din această sală au fost călcaţi în picioare şi umiliţi ani de zile. Am fost alături de Adrian Năstase până când l-au încătuşat. Am fost alături de fiecare coleg aflat la ananghie. Am fost alături de liderul nostru aflat după gratii. Azi, Liviu Dragnea este deţinut politic. Nu mi-am făcut pliante, pentru că ştiţi cine sunt. 

Codrin Ştefănescu la congresul PSD captura video

UPDATE Felix Stroe: Alegerile europarlamentare au fost deturnate de un imens zgomot de fond provocat de mercenari internauţi. Nu m-am gândit că otrava picurată în minţile românilor pe internet poate avea efecte atât de grave. Nu sunt adeptul luptei între generaţii, între părinţi şi copii, între angajaţii din sectorul public şi privat, nu încurajez antagonisme. Nu ne vom lăsa beşteliţi de trupele speciale de internauţi. 

Felix Stroe la congresul PSD captura video

UPDATE Gabriel Petrea: Toţi au vorbit despre generaţia tănără? Ce mai aşteptăm? De ce nu dăm azi o şansă tinerilor să demonstreze ceea ce pot? Am mai multe zile în campanie decât au alţii în partid, alţii care vor să vă fie şefi azi. În 2019, n-am avut un mesaj pentru tinerii noştri, ca şi cum ei nu ar exista. Am vorbit doar despre Justiţie. Nu sunt nici acoperit, nici descoperit, nu sunt nici cu statul paralel, nici cu statul degeaba. De trei ani avem majoritate în Parlament? De ce nu am rezolvat problemele? Sunt Gabriel petrea şi reprezint viitorul. 

Gabriel Petrea la congresul PSD captură video

UPDATE Mihai Fifor: Îi urez La Mulţi Ani! lui nea Petrea Daea, ministrul Agriculturii. E complicat să urmez la cuvânt după Eugen Teodorovici. PSD trebuie să se întoarc la oameni, să le vorbească limba. Nu cred că e cineva în această sală care l-a uitat pe Liviu Dragnea, care l-a uitat pe Adrian Năstase.

image

Foto INQUAM PHOTOS / Adriana Neagoe

UPDATE Urmează să susţină discursuri candidaţii pentru funcţia de secretar general al PSD. 

UPDATE Eugen Teodorovici, pentru preşedinte executiv.: Îmi cer scuze faţă de tinerii colegi care au muncit să refacă buletinele de vot şi să treacă numele meu. Întotdeauna sprijinul e la ministrul de Finanţe. ce vrea fiecare primar sau ministru e dorinţă. Ce vrea premierul sau ministrul de Finanţe e putinţă. Vreau să o felicit pe Olguţa Vasilescu pentru că şi-a asumat două legi foarte grele: salarizarea şi pensiile.

Orlando Teodorovici captură video congres PSD

UPDATE Daniel Suciu, candidat pentru preşedinte executiv: Bine aţi venit la sărbătoarea democraţiei în PSD. Am primit multe sfaturi: să nu ai emoţii deloc şi să fii tu însuţi. Am toate emoţiile din lume, sunt de 12 ani în acest partid. Înainte de a vă cere votul, eu vreau să vă cuceresc în primul rând inimile. Nu există niciun lider din teritoriu care nu a intrat în biroul meu la Ministerul Dezvoltării. Aşa înţeleg eu să fac politică. Tinerii din PSD sunt lângă dvs şi vor trece lângă dvs., a spus Suciu.

Daniel Suciu captură video congres PSD

UPDATE Daniel Florea, candidat la preşedinţia executivă a partidului, a venit pe scenă cu echipa de susţinători: Eu nu vorbesc mult, eu fac mult. Oamenii haştag umblă pe stradă în Bucureşti. Dată trecută n-am candidat împotriva altui coleg primar, iar acum el este cel mai vehement critic asupra PSD în calitate de vicepreşedinte PSD ( Robert Negoiţă -n.r.)

UPDATE Sorin Bota se retrage din cursa pentru cursa de preşedinte executiv al partidului şi anunţă că-l susţine pe Eugen Teodorovici. 

UPDATE Viorica Dăncilă vorbeşte din nou, în claitate de candiat: Trebuie să începem un nou capitol al PSD: Viitorul e în faţa noastră, Aceste alegeri nu sunt despre o persoană sau un grup. Nu sunt despre mize mărunte. Sunt pentru PSD, sunt despre drumul pe care vrem să mergem. PSD se află într-un moment dificil. Rezultatul de la europarlamentare ne-au dezamăgit. A pierde o bătălie nu înseamnă că am pierdut războiul. Am pornit de la lipit afişe, consilier local, consilier judeţean şi prim-ministru. Ştiu cât de important e să ţii legătura cu oamenii. PSD nu mai are voie să piardă. Trebuie să meargă spre victorie. Cetăţenii nu mai vor conflict în conducerea partidului, nu mai vor să schimbăm guvern după guvern. PSD trebuie să devină cel mai mare partid. 

dancila congres psd mediafax alex dobre

Foto MEDIAFAX / Alexandru Dobre

UPDATE Liviu Pleşoianu:  Aud un discurs: să fim uniţi în tăcere. Să fim doar telefoane mobile pe modul silenţios, care tac şi atât. Văd că nimeni nu-i foloseşte azi numele lui Liviu Dragnea. Sentinţa de condamnare a lui Liviu Dragnea n-a fost în niciun caz întâmplător fixată la o zi după alegeri. A fost miză electorală şi trofeu, deci de două ori oribil. Îmi este foarte clar că există statul paralel. Să votaţi astfel încât să triumfe adevărul, nu frica. Să triumfe România, nu românica. 

congresul psd liviu plesoianu captura

UPDATE Şerban Nicolae: Nu sunt alegeri obişnuite. Alegerile de azi prives următorii cinci ani. Ne croim azi un drum de unitate. Eu nu vin cu discurs scris, pentru că ceea ce spun e în sufletul meu. Prea mult am acceptat etichete, insulte. Dragi colegi, poate că emoţia care mă încearcă mă face să îmi găsesc mai greu cuvintele. Ce îţi dorim ţie dulce Românie? Îţi dorim demnitate.

serban nicolae foto mediafax alexandru dobre

Foto MEDIAFAX / Alexandru Dobre

UPDATE Ecaterina Andronescu: Sigur a fost o înfrângere. Am pierdut o bătălie, dar nu am pierdut războiul. Tebuie să recâştigăm oamenii care ne-au dat cel mai mare număr de voturi în 2016. Nu am ştiut să oprim ştirile false. Nu am reuşit să folosim tehnologia ca lucrurile bune să ajungă la toate organizaţiile, până la cea mai mică organizaţie de bază. Alegerile din acest an au ca specific faptul că se desfăşoară în secolul 21, un secol al tehnologiei. Trebuie să ne dezvoltăm infrastructura tehnologică cu care să discutăm în timp real cu publicul. Aceste căi nevăzute ale online-ului trebuie să ne preocupe în mare măsură. Trebuie să aducem în departamentele noastre oameni care au ce spune, tineri corporatişti. Poate ar trebui să le explicăm oameni că noi am vrut modificări în justiţie pentru a stopa abuzurile, nu pentru a ne salva liderul de partid. 

cpongres psd ecaterina andronescu foto adevarul

Foto Adevărul

UPDATE Viorica Dăncilă: Suntem un partid puternic, capabil sa continue o guvernare prospera. Istoria ne arată ca guvernele psd au avut cele mai bune rezultate pentru romani şi am fost nevoiţi sa reparam ce au distrus altii. II intreb pe primarii din tara: exista vreo comuna care sa nu aiba vreun proiect PNDL? Dezvoltarea comunităţilor locale se poate face prin descentralizare. Este nevoie de noul Cod administrativ? Nu vă aud. Eu cred ca da. Ajuta comunitatile locale. În calitate de premier, mă angaajez în faţa dvs că vom face o autostradă cap-coadă. Suntem pregetăţi să finaţăm acest proiect de la bugetul de stat. Nu vom mai tolera întârzieri. Proiectul va fi monitorizat de un departament aflat în subordinea premierului. Cine nu respectă termenele, va pleca acasă fără excepţie. Pensia minimă va fi majorată cu 10%. Vreau să ducem o luptă împoriva abuzurilor pentru a-i apăra pe cetăţeni. Nu poate exista stat de drept fără respectarea drepturilor fundamnetale ale cetăţenilor. Nu trebuie să ne mai izolăm în plan extern. Am părut mai precoupaţi de Justiţie decât de sănătate. Asta i-a supărat pe oameni. Trebuie să dovedim că am înţeles votul de la referendum. Guvernul nu va emite nicio OUG în legătură cu sistemul judiciar. 

viorica dancila congres psd foto inquam octav ganea

Foto INQUAM Photos / Octav Ganea

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu: Ne cunoaştem de foarte mulţi ani, din toate unghiurile. Am fost şi rivali, am fost şi parteneri. Aţi fost alături de mine când eram premier, atunci când Băsescu a încercat să răstoarne guvernul pe care îl conduceam. Am fost împreună în opoziţie în perioada celui mai toxic guvern: Cioloş, guvern condus de Klaus Iohannis, un preşedinte dezbinator. Nu ne-am luptat doar cu opoziţia, ci şi cu structuri oculte: servicii secrete care se ocupă cu totul altceva decât ar fi firesc. Serviciile secrete patronează ONG-uri şi mişcări de stradă de tipul rezist. Sistemul a ajuns să se ocupe şi cu smulsul copiilor din sânul famiilor. Vă cer să nu vă lăsaţi timoraţi de neomarxiştii înveliţi în progresişti. Suntem coaliţia care a oprit exodul medicilor, a spus liderul ALDE.

tariceanu congres psd captuira

UPDATE Liderul PSD Tulcea, Horia Teodorescu, a propus ca Eugen Teodorovici să candideze pentru funcţia de preşedinte executiv. Candidatura a fost acceptată. 

UPDATE Imnul României e intonat de un copil (Tudor) îmbrăcat în costum popular. 

UPDATE Codrin Ştefănescu: Trebuie să luptăm mai departe ca în România să nu mai existe abuzuri. Trebuie să luptăm pentru fiecare membru de partid. 

UPDATE Viroica Dăncilă şi-a făcut apariţia în sală alături de Mihai Fifor, candidat la funcţia de secretar general, şi Eugen Teodorovici, aspirant al funcţia de preşedinte executiv. Premierul a făcut o baie de mulţime. S-a îmbraţişat cu toţi liderii PSD aflaţi pe primele rânduri ale sălii. 

UPDATE Ora 11.20. A început Congresul PSD.

UPDATE Ecaterina Andronescu, înainte de Congresul PSD: Viorica Dăncilă este favorizată, dar ne batem până la capăt

UPDATE Eugen Teodorovici revine în cursa pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, a anunţat oficial deputatul Cătălin Rădulescu. Deputatul AKM a declarat că Eugen Teodorovici „s-a supărat puţin ieri”, dar că va reveni şi va candida pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD.

UPDATE Liviu Pleşoianu, candidat la şefia PSD, a declarat că partidul nu este independent în momentul de faţă, ci depinde de „sfetnicii” Vioricăi Dăncilă. 

„În momentul de faţă PSD şi-a pierdut independenţa. E dependent de tot felul de sfetnici pe care îi are doamna Dăncilă. Când am mers s-o înfrunt pe doamna Kovesi la Bruxelles, doamna Dăncilă era alături de mine. Acum ne spune că nu îşi mai aminteşte nimic, a fost plecată din ţară 9 ani”, a spus Pleşoianu.

Deputatul social-democrat a adăugat că pentru funcţia de secretar general îl susţine pe Codrin Ştefănescu.

UPDATE Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, a fost întrebat dacă PSD se schimbă odată cu acest Congres. ”Păi ne schimbăm între noi, nu vedeţi”, a răspuns, ironic, Ciolacu. 

UPDATE Victor Negrescu: Principala greşeală a fost că ne-am îndepărtat de mesajul pro-european. 

UPDATE Daniel Suciu, candidat la funcţia de preşedinte executiv: ”Începe o altă epocă”.  

UPDATE Viorica Dăncilă: ”Voi fi un om echilibrat, dar voi fi un om ferm. E important să dăm dovadă de democraţie în partid, iar decizile să nu fie luate îngrupuri restrânse”, a spus Dăncilă înainte de Congres.

UPDATE Viorica Dăncilă a venit împeună cu Eugen Teodorovici la Sala Palatului. 

congres psd dancila teodorovici mutufoto sebastian zachmann

Premierul Viorica Dăncilă are prima şansă la şefia PSD, mai ales că va fi un singur tur de scrutin, deci Ecaterina Andronescu şi Şerban Nicolae nu se pot alia în turul doi. Marea dispută va fi la votul pentru funcţia de secretar general, unde candidează Mihai Fifor, Codrin Ştefănescu şi Gabriel Petrea. 

Iniţial, în cursa pentru funcţia de preşedinte executiv s-au înscris vicepremierul Daniel Suciu şi ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici. Suciu e „părintele“ Codului administrativ, prin care aleşii locali au primit pensii speciale, deci are o puternică susţinere la baza partidului. De partea cealaltă, Eugen Teodorovici, unul dintre apropiaţii premierului Dăncilă,  a jucat la risc: a propus ieri în CEX ca ministrul care pierde la Congres să demisioneze şi din Guvern. Practic, dacă Suciu ar fi pierdut în faţa lui Eugen Teodorovici, ar fi trebuit să-şi dea demisia din funcţia de ministru al Dezvotării şi vicepremier. CEX-ul a respins propunerea lui Teodorovici, aşa că ministrul de Finanţe s-a retras din cursa pentru a doua funcţie în partid. De altfel, Teodorovici i-a repoşat lui Suciu că şi-a cumpărat voturi la Congres oferind pensii speciale, care vor îngreuna şi mai mult bugetul de stat, susţin surse politice pentru Adevărul.

Citeşte şi:

Mesajul Vioricăi Dăncilă înainte de Congres: „Voi fi un om echilibrat şi în acelaşi timp un om ferm“. A refuzat să spună dacă Dragnea o teroriza

Jocuri de culise înainte de Congresul PSD. Cine sunt favoriţi pentru cele trei funcţii de conducere. Ceartă între Suciu şi Teodorovici

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite