Ziua marilor calcule

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poate că din punctul de vedere al comunicării instituţionale, preşedintele Klaus Iohannis a greşit evitând să formuleze o explicaţie pentru decizia legată de respingerea propunerii coaliţiei PSD-ALDE privind desemnarea doamnei Sevil Shhaideh la funcţia de prim-ministru.

Poate că dl. Iohannis avea totuşi obligaţia de a furniza, în primul rând naţiunii, dar şi celor ce i-au înaintat respectiva nominalizarea ca şi nominalizatei, motivele ce au stat la baza deciziei sale.

Dincolo însă de aceste considerente ce ţin de stilistica şi, până la urmă, de civilitatea conduitei factorilor de decizie politică din  România, este de domeniul evidenţei că preşedintele nu a săvârşit nici cea mai mică încălcare a prevederilor constituţionale, aşa cum cu rea credinţă şi cu vădită intenţie de  intoxicare a opiniei publice din România susţin liderii coaliţiei PSD-ALDE şi mediile de informare ataşate.

Acestea, din păcate, tot mai numeroase şi din ce în ce mai coalizate, opoziţiei media tradiţionale a  României tv şi a Antenelor felixiene alăturându-li-se în, vremea din urmă, din ce în ce mai agresiv postul b1tv, dar şi Televiziunea publică din România, din ce în ce mai controlată de PSD prin inşi precum Doina Gradea, Irina Radu, Corneliu Calotă, Cristian Zgabercea şi lacheii lor Emma Zeicescu şi Ionuţ Cristache.

Orice sesizare pe sus-menţionata temă a Curţii Constituţionale, aşa cum s-a mai întâmplat atunci când însuşi d-lui Klaus Iohannis i-a fost refuzată desemnarea în acelaşi post de preşedintele de atunci, Traian Băsescu, va reprezenta o nouă înfrângere faptică şi încă o pierdere de imagine îndeosebi pentru preşedintele PSD, dl. Liviu Dragnea. Care şi-a făurit o falsă şi pernicioasă imagine de învingător şi care s-a hrănit cu iluzia că în România el,  învingătorul, ia tot.

Nu este nicidecum adevărat nici că dl. Klaus Iohannis ar dori să nu recunoască rezultatul alegerilor parlamentare ori că şi-ar fi jurat să facă tot, chiar şi imposibilul, spre a menţine artificial în viaţă guvernul Cioloş, unul cu competenţe strict limitate, de simplu administrator de afaceri curente şi nimic mai mult.

Dacă ar fi avut astfel de  gânduri, dl. Iohannis fie că nu ar mai fi cerut coaliţiei parlamentare majoritare să îi facă încă o nominalizare, ori l-ar fi desemnat pe dl. Eugen Tomac, făcând astfel primul pas spre alegeri anticipate. Or, numai un analfabet politic nu ştie că la eventuale astfel de alegeri prezenţa la vot ar fi mult mai puţin numeroasă, mai cu seamă din partea electoratului PNL- USR, un fapt care ar crea premisele unei victorii încă şi mai covârşitoare din partea PSD.

Detaliul că UDMR şi-a anunţat condiţionarea sprijinului parlamentar de o nouă desemnare ar trebui şi el să îl pună serios pe gânduri pe dl. Liviu Dragnea. Liderii Uniunii au depus serioase eforturi în vederea mobilizării electoratului maghiar la urne şi nu vor accepta, sub nici o formă, să îşi vadă spulberate doar dintr-un capriciu rezultatele mai mult decât convenabile.

Cât despre soluţia extremă a suspendării preşedintelui Iohannis şi despre scenariile ataşate potrivit cărora în răstimpul până la referendum preşedintele Senatului, dl. Călin Popescu-Tăriceanu va proceda la desemnarea doamnei Sevil Shhaideh în funcţia de premier, ele mi se par simple aberaţii. Unde mai pui că nu, istoria nu se repetă, asta însemnând că  liderii PSD-ALDE nu au nici cea mai mică garanţie că referendumul va fi favorabil planului lor.

Aşa după cum spuneam într-unul dintre comentariile mele de ieri nutresc încă speranţa că proverbul noaptea e un sfetnic bun nu şi-a pierdut încă actualitatea şi că astăzi va prevalua raţiunea. Aceasta însemnând că domnii Dragnea şi Tăriceanu vor face o nouă nominalizare, de data asta mult mai rezonabilă şi cu adevărat de nerefuzat de preşedinte.

Jocul de-a politica şi ameninţările privind întâlnitul în altă parte trebuie să înceteze cât mai curând posibil. Ele ar putea costa mult prea mult ţara. Dar şi pe preşedintele PSD, dl. Liviu Dragnea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite