Politică

articolul anterior articolul urmator

Zoaiele istoriei. Despre un avertisment demagogic

100
27 Apr 2017 19:31:18
Péter Demény

„Hai să facem ceva, că vine centenarul şi toţi demagogii cu el!“ Această invitaţie mi-a lansat-o un prieten român, om de cultură neîntinat de inepţiile demagogice ale poporului său, aşa cum eu mă consider un om neîntinat de cele ale poporului meu.

Să fi spus asta acum vreo două săptămîni, nu mai mult. Şi iată că a şi sărit onor Dl Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai şi membru al Academiei Române cu un avertisment îngrijorător.

Îngrijorător din punct de vedere intelectual şi, aş dori să spun apăsat asta, şi din punctul de vedere al moralităţii intelectuale. Cum se poate ca un om atît de cultivat şi de erudit să spună că Guvernul de la Budapesta a înfiinţat un departament special, denumit Trianon 100, care a început deja să contracareze acţiunile preconizate de România pentru aniversarea, în anul 2018, a 100 de ani de la Marea Unire”? De parcă ar rezuma o teorie a conspiraţiei. Nu sunt eu marele apărător al guvernului Orbán, dimpotrivă, dar trebuie să accentuez faptul că acel „departament” face parte din Academia Maghiară, iar membrii lui sunt cei mai oneşti cercetători cu putinţă conduşi de Balázs Ablonczy, un om de ştiinţă strălucit. Acest grup nu este o „subdivizie” a guvernului maghiar, ci unul care îşi face treaba în mod onest şi cu umor — bunăoară, într-o postare intitulată „Blonzi pe Balcani” vorbesc despre harta americanilor privind culoarea podoabei capilare a populaţiei.

Poate că Dl Ioan-Aurel Pop îşi bazează prejudecata pe faptul că domnia sa este membru al Academiei Române care a lansat apelul ponosit despre care am scris deja. Nu susţin nici măcar că nu sunt destui oameni chipurile de ştiinţă în Ungaria care sunt la fel de crispaţi şi frustraţi ca domnul rector. Dar grupul cercetătorilor „Trianon 100” nu îi reuneşte pe ei. 

De ce am amintit de morală? Pentru că se vede din comentariile la chiar acel articol din România liberă care relatează avertismentul patriot al Dlui Pop că oamenii, români şi maghiari, sunt foarte dispuşi să preia nemestecat asemenea strigăte şi să intre într-o luptă care nu ajută pe nimeni. Dimpotrivă, şi cred că în asta stă imensa responsabilitate a rectorului şi a celorlalţi, asemenea avertismente şi apeluri sunt menite să nu clarifice nimic, să dea o falsă mîndrie patriotardă şi să amplifice metaforica oricum războinică a oricărui discurs despre Trianon. Aş îndrăzni să spun că chiar dacă ar exista un aşa departament, un intelectual ar trebui să rămînă obiectiv, nu să se caţere pe baricade.

Nu m-am îndoit nicio clipă că prietenul meu are dreptate; dar că o să aibă atît de dreptate, la un asemenea nivel şi cu asemenea personalităţi... Am sperat totuşi că ne-am spălat de zoaiele istoriei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Octavian Remus Mocanu
27.04.2017, 21:29:59

Critica dlui Demeny se bazeaza pe apelul la autoritate. Insa functie de cine e autoritatea,, si cum argumenteaza ea insasi chestiunea, apelul e o eroare logica sau arguument valid. E greu de identificat ce-ar putea obiecta relevant Ungaria de azi, si academia ei, in materie de celebrari centenare ale Trianonului. Tratatul in sine confirma o necesitate si stare de fapt, veche de secole deja, si devenita de nesustinut la acel moment.. Singurele obiectii pot fi eventual in legatura cu detaliile aplicarii prevederilor, Subiect expirat insa.

+2 (10 voturi)
Robert R.
27.04.2017, 21:54:19

Domnule Péter Demény mai bine l-ati lasa pe domnul Ioan-Aurel Pop in pace si v-ati cere scuze pentru galeata de laturi pe care conationalii dumneavoastra au varsat-o (la propriu) in capul Paulei Ungureanu la Budapesta cu ocazia mecului de handbal dintre Ferecvaros si CSM Bucuresti. Ca de stupizenii revansarde si de negarea evidenta a realitatii (vezi amenintarile cu darea in judecata a antrenorului suedez Per Johansson de la CSM care a povestit pe retelele sociale comportamentul barbar al publicului maghiar) noi romanii, ne-am saturat!

+3 (15 voturi)
Ionut Imv
27.04.2017, 22:07:20

Deci sa nu-l credem pe academician si sa te credem pe tine bai ungure?

+4 (14 voturi)
lupulescu grig
27.04.2017, 22:47:49

Dl Demény: Nu-i pentru prima data cand public comentariul urmator insa este PENTRU PRIMA DATA cand trebuie sa vi-l adresez: Cred ca nu ati sezizat un alt aspect FUNDAMENTAL , nu nationalismul vostru (al unor categorii ale maghiarimii; nu am spus ale TOTALITATII) este problema (in fond eu insumi ma consider un nationalist; Cioran era de asemenea nationalist.) si faptul ca NATIONALISMUL VOSTRU (al unora, nu neaparat al majoritatii) nu are nimic modern, este ancorat intr-un ev mediu cel putin anacronic, se bazeaza pe o superioritate fictiva, pe lipsa unui dialog elementar si mai ales prin negarea celor mai elementare valori ale partii adverse.... Concret transformati mandria in trufie sau chiar in inganfare...Practic pentru voi interlocutorul nu exista, chiar daca reprezinta majoritatea absoluta.......In realitate transformati dialogul in monolog si in mod tragic doriti inca sa fiti stapanii, ori acest aspect nu este acceptabil pentru simplu fapt ca traim in MILENIUL III…...As adauga ca-n mod regretabil aveti un singur punct de vedere...Acest unic punct de vedere vizeaza neprihanirea ungurilor in ANTITEZA cu nemernicia romanilor..........Mentalitate cel putin invechita.... PS: fara indoiala ca acest mesaj nu se aplica tuturor ungurilor, exista insa anumiti maghiari ce sunt inclusi in sfera mesajului..........si din pacate si chiar fara malitiozitate trebuie sa va spun ca faceti parte din categoria vizata........................

+9 (21 voturi)
Podar
27.04.2017, 23:16:49

@Peter Demeny De intrigile tale, ce la conflict indeamna, Scurmand in vechi gunoaie, scarbiti ne-am saturat, E cazul ca sa afli cat de putin inseamna, Prestatia-ti de musca, flamanda de rahat. "De unde nu-i -se zice- nici Dumnezeu nu cere", De asta esti sarmane asa de...."constipat", Fiindca pastrezi in tine singura ta avere, Din care vad ca-ti place sa fii alimentat. Din cana in cand mai bagi, prin garduri iarasi "batzul", Sa zdrangani vigilenta romanului cel bland... Sa-i tulburi din odihna fiindca iti ceri "rasfatzul", Pe care, cu placere, il vei primi curand...! "Paie pe foc" mai pune, "profesore cu ora", Fitile si soparle strecoara intre noi, Dar n-o sa scapi cu fuga daca incepe "hora", Te vrea chiar Avram Iancu, sa-i sufli in cimpoi...!!! ... Sincer,imi este mila,de plansul tau nervos, Ca fugariti pe vremuri, primeati suturi in dos, De la triburi mai brave ca voi, ma intelegi, Cand ati ajuns pe-aicea, goniti de...pecinegi. Norocul v-a fost mare, ca nu v-am luat la rost, V-am dat si de mancare, v-am dat si adapost... Dar facerea de bine urat ne-o rasplatiti, De secole incoace, la noi va...semetiti...!!! Dar...gazde primitoare, inca va mai rabdam, Rabdarea ne e mare si nu ne suparam, Dar"nu intindeti coarda prea mult,fiindca se rupe", Si-atunci, romani ca mine ,veni-vor sa va "pupe"...! Din minte sa va scoata bolnavii gargauni, Fitzele de contese si impostori stapani, Ajunsi cu fofarlica pe-al nostru plai bucolic Si ajutati cu arme de un "popa" catolic. Visati c-ati fost o vreme stapani peste "ciobani", Voi,cei primiti de mila, acu'..800 ani... Greu se invarte "Roata", istoria se schimba... Doar voi pastrati ranchiuna, pentru romana limba. Pe-a nostra mostenire unde v-ati pripasit, Traind cu noi in pace, prea multe ne-ati gresit, Nu ne fortati rabdarea, nu ne mai insultati, Asta e Romania, tot cuibul din Carpati. La Sarmisegetuza, Columna lui Traian, E atestatul nostru la sangele roman, Ce-a rezistat milenii,la hoarde migratoare, Voi ce aveti in "traista"..?! As pune-o...intrebare. (Tot carne la pastrare..?!..) .....

+11 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările