„Brâncuşi e al meu“ şi la Paris. Chapeau, l’artiste!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
cumintenia

Asociaţia Pariziană a Artiştilor Români (APAR) şi Galeria de artă Amarica din capitala Franţei organizează între 30 iunie şi 30 iulie expoziţia cu vânzare „À nous Brancusi“ pentru strângerea de fonduri în cadrul campaniei pro „Cuminţenia Pământului“. O iniţiativă formidabilă.

În urmă cu o lună şi jumătate moderam la Ambasada României de la Paris o întîlnire de solidarizare cu apelul la donaţii pentru achiziţionarea operei „Cuminţenia pământului“ de Brâncuşi. Fabuloasă efervescenţă: a fost un fel de think thank unde s-au născut idei pentru ca românii din Franţa şi prietenii lor francezi, cărora le pasă, să poată contribui, sub diverse forme, la această campanie. Lucrurile se puteau opri aici. Într-un timp extrem de scurt şi fără niciun buget aferent, după această întîlnire, APAR şi Galeria Amarica au pus pe picioare evenimentul „À nous Brancusi”. Chapeau, l’artiste !

Artişti români din Franţa, România şi Elveţia au donat lucrări care vor fi expuse timp de o lună la Galeria Amarica de pe rue Washington, situată lângă renumitul bulevard Champs-Elysées. Fondurile strânse din vânzarea lucrărilor sunt destinate achiziţiei operei „Cuminţenia pământului” de Constantin Brâncuşi. Expun artiştii: Livia Balu, Petre Velicu, Tudor Banus, Florin Doru Crihana, Constantin Pacea, Iva Binz, Christian Paraschiv, Marius Martinescu, Teli Iacsa, Rodica Costianu, Radu Zero, Daniela Codita, Mirela Traistaru, Diana Rachmut,  Gabriel Roche Tamic, Adrian Vadeanu, Daniel Paval, Adin Olteanu, Crenguta Macarie, Iuliana Negru.

image

Vernisajul expoziţiei are loc pe 30 iunie, între orele 18.30 şi 21.00, la Galeria Paul Amarica, 21 rue Washington, în arondismentul 8 al Parisului, lângă Arcul de Triumf.

Iniţiativa APAR vine în întâmpinarea apelului la subscripţie publică lansat de Guvernul român în vederea achiziţiei sculpturii declarată tezaur naţional. Ministerul Culturii a deschis în data de 8 aprilie conturile subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia Pământului” : suma de 5 milioane de euro va fi alocată de Guvern şi 6 milioane de euro ar trebui colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi cele juridice.

Alături de Sărutul, Cuminţenia pământului (1908) reprezintă creaţia prin care Brâncuşi se desprinde cu totul de influenţa lui Rodin şi se afirmă ca o voce matură, profund originală a modernităţii. Despre importanţa şi argumentele pentru care opera lui Brâncuşi ar trebui să rămână în România ca tezaur românesc şi piesă de patrimoniu public am vorbit deja aici, într-un interviu cu Doina Lemny, cercetător muzeograf la Centre Pompidou.

Azi vă invit să o cunoaşteţi pe Andreea Macea, secretar APAR şi organizatoarea la Paris, alături de Galeria Amarica, a evenimentului „A nous Brancusi.  

 

 Ce este APAR? Cînd s-a infiintat, cu ce scop şi care au fost evenimentele marcante?

Andreea Macea: Association Parisienne des Artistes Roumains (Asociatia Pariziană a Artiştilor Români) este o asociaţie non-profit care a luat fiinţă în 2013 la Paris. Scopul nostru principal este promovarea artiştilor români în Franţa. Prin acţiunile noastre ne angajăm şi în dialogul intercultural, programul pluridisciplinar al asociaţiei redând bogăţia scenei culturale franco-române. Vizăm, de asemenea şi mobilitatea internaţională a artiştilor prin organizarea de rezidenţe de artişti şi schimburi culturale.

Din proiectele marcante pot să amintesc schimbul cultural Franţa-România-Polonia care a început în 2014 şi care continuă şi în prezent. E vorba la baza de un schimb de experienţă între asociaţia Terre d'Artistes din Dreux şi colectivul Athanor din Galaţi, care a evoluat şi s-a extins înglobând în prezent expoziţii şi simpozioane în cele două ţări şi în Polonia care s-a alăturat ulterior, precum şi un festival de ceramică la Sighişoara. Apoi la Paris, printre nenumăratele expoziţii şi întâlniri literare am organizat şi un defileu de modă. Evenimentul a fost foarte bine primit de publicul francez care apreciază creativitatea designerilor români.

 

 Cine este Andreea Macea si ce caută ea în Franta? De ce te-ai implicat în campania de strîngere de fonduri pentru achiziţionarea Cumniţeniei pământului?

  Andreea Macea este membru fondator APAR, o iubitoare de artă şi o promotoare a valorilor culturale româneşti. Am ajuns la Paris acum 6 ani, trebuia să rămân doar pentru trei luni, dar circumstanţele au făcut în aşa fel încât şi azi locuiesc tot aici. Capitala franceză m-a fermecat prin deschiderea culturală, centrele de informare şi bogatele resurse documentare.

Campania iniţiată de Ministerul Culturii în vederea achiziţionării „Cuminţeniei Pământului" consider ca este un proiect ambiţios, nu doar din punct de vedere financiar, dar şi ca mobilizare a resurselor umane. Noi toţi trebuie să facem ceva, noi toţi trebuie să devenim conştienţi de valorile culturale, noi toţi trebuie să luptăm pentru identitatea culturală română, iar „Cuminţenia Pământului" face parte din noi, din ceea ce reprezentăm ca popor.

Noi, românii, îi suntem datori lui Brancuşi, în sensul că trebuie să valorizăm ceea ce el a creat.

M-am implicat în această campanie în primul rând pentru mine.

Mi-ar face o enormă plăcere să pot sa mă întorc acasă şi să văd această domnişoară la loc de onoare. Într-o oarecare măsură mă identific cu acest portret: o tânără singură şi goală în faţa unei lumi necunoscute de care se fereşte, neînfricată totuşi, meditează la viitorul ce o aşteaptă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite