10 ONG-uri cer Curţii Constituţionale să declare neconstituţionalitatea ordonanţei care a eliminat transportul judeţean din sfera serviciilor publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

10 organizaţii non-guvernamentale au transmis, vineri, un memoriu către Curtea Constitutuţională a României prin care solicită judecătorilor să declare neconstituţională Ordonanţa de Urgenţă 51/2019, prin care guvernul Dăncilă a eliminat transportul judeţean din sfera serviciilor publice.

Mai exact, după adoptarea OUG, consiliile judeţene vor ajunge în imposibilitatea de a impune transportatorilor obligaţii de serviciu public şi nu vor mai avea capacitatea de a oferi operatorilor subvenţiile aferente diferenţei dintre tariful întreg şi tariful redus de care beneficiau diferite categorii sociale. Ordonanţa nu a vizat acest lucru, dar restrângerea drepturilor unor categorii importante de persoane. este un efect previzibil. 

„Printre cei afectaţi de OUG 51/2019 se numără elevii, în special cei navetişti, care învaţă în altă localitate decât cea de domiciliu, principalii expuşi la abandon şcolar. De asemenea, studenţii, persoanele cu dizabilităţi, dar şi toţi ceilalţi care beneficiază prin lege de facilităţi la transport: veteranii de război, deportaţii şi deţinuţii politici, precum şi soţul supravieţuitor al acestora”, explică un comunicat de presă al Societăţii Academice Române.

Deja din luna august, Avocatul Poporului a invocat în faţa Curţii Constituţionale o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la această ordonanţă, termenul de judecată fiind programat pe data de 28 noiembrie. În susţinerea excepţiei, cele 10 organizaţii semnatare au formulat un amicus curiae care face un scurt istoric al adoptării OUG 51/2019, evidenţiază efectele produse în practică de ordonanţa de urgenţă criticată şi punctează elementele de neconstituţionalitate. Textul documentului poate fi citit aici.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite