10.000 de românce, diagnosticate anual cu cancer de sân. Specialiştii spun că 70% dintre femei merg foarte rar la medic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prea puţine românce îşi fac mamografii pentru a depista timpuriu cancerul de sân FOTO Adevărul
Prea puţine românce îşi fac mamografii pentru a depista timpuriu cancerul de sân FOTO Adevărul

Femeile trecute de 40 de ani ar trebui să-şi facă în mod regulat mamografii astfel încât să depisteze timpuriu afecţiuni precum cancerul de sân, patologie tot mai frecventă în ultimii ani. Doar în România, 10.000 de femei sunt diagnosticate cu această boală.

Mai exact, cercetătorii au analizat informaţii adunate de la 7.301 femei care au fost diagnosticate cu cancer mamar la un spital din Boston în perioada dintre 1990 şi 1999. Evoluţia stării sănătăţii acestor femei a fost monitorizată până în anul 2007. 

Dintre cele 609 femei care au murit din cauza cancerului mamar, 71% nu făceau controale medicale regulate sau nu au făcut niciodată vreo mamografie, în timp ce doar 29% dintre femeile care au murit treceau în mod regulat pe la control. 

De asemenea, aproximativ 50% dintre femeile care şi-au pierdut viaţa din cauza cancerului mamar erau mai tinere de 50 de ani, în timp ce doar 13% dintre cele care şi-au pierdut viaţa aveau vârsta de peste 70 de ani. Concluziile studiului „sugerează realizarea de mamografii cu o frecvenţă mai mică pentru femeile cu vârste de peste 69 de ani, în timp ce femeile cu vârsta de până în 50 de ani ar trebui să se supună mai frecvent acestui tip de examinare medicală”. 

10.000 de românce, diagnosticate anual cu cancer de sân 

În prezent, în România sunt diagnosticate în fiecare an în jur de 10.000 de paciente cu cancer de sân avansat sau metastatic. Dacă în 1960 mortalitatea era de 11,2 la 100.000 de femei, în 2008 urcase la 27,51 la 100.000 de femei. Estimările arată ca acest procent este în continuă creştere, în România dar şi în lume.

România se aliniază tendinţelor europene: cancerul de sân ocupă locul întâi atât ca rată de incidenţă, cât şi ca rată a mortalităţii. 

Diagnosticul şi tratamentul se pot pune în urma autopalpării, în urma screeningului mamografic. Cel din urmă scade cu 40% incidenţa bolii. Pentru stadiul I al bolii se folosesc tratamente agresive cu rol curativ, iar în stadiul IV se folosesc tratamente blânde, concepute pentru a creşte calitatea vieţii.

De altfel, echipa medic oncolog-pacienă-psiholog este extrem de importantă. În secolul XXI, cancerul de sân nu poate fi abordat doar din punct de vedere terapeutic. Fiecare pacientă este unică, tocmai de aceea tratamentul, consilierea psihologică trebuie personalizată. Prin urmare, o indicaţie terapeutică devine o artă, la fel se întâmplă şi în cazul consilierii psihologice.


RAPORT Comisia Europeană consideră că problemele cu care se confruntă sistemele de sănătate încep să se rezolve

Un raport publicat luni de Comisia Europeană arată că diferenţele în materie de sănătate de la nivelul Uniunii Europene sunt din ce în ce mai mici. Astfel, arată documentul, cetăţenii europeni au cam aceeaşi speranţă de viaţă, în timp ce rata mortalităţii infantile în blocul european a scăzut uniform în toate statele membre.

Banca Mondială: cirozele au crescut cu 80% în ultimii 20 de ani. Acestea sunt urmate de bolile de inimă şi diabet

Bărbaţii din Estul Europei şi Asia centrală mor mai repede decât femeile, arată cel mai recent raport al Băncii Mondiale. Acelaşi document relevă că bolile de inimă, ciroza şi diabetul sunt din tot mai frecvente în ultimele două decenii. Printre cauze se numără consumul excesiv de alcool, dietele nesănătoase şi fumatul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite