102 tineri cu droguri, identificaţi de Poliţie la Cluj!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
electric castle cluj politie. foto mai

Clujul este al doilea oraş din punct de vedere al consumului de droguri. La Untold vor fi peste 300.000 de participanţi, cum să gestionezi fără incidente?

Săptămâna trecută, Poliţia Română ne trimitea un mesaj de informare sau mai degrabă de ameninţare cu privire la faptul că jandarmii, poliţiştii şi pompierii (peste 1.000) vor fi la Electric Castle cu ochii pe consumatorii de pastile. Culmea, nu au zis de traficanţi.

„Un avantaj este că puteţi dansa în ploaie, ceea ce este foarte frumos... însă, dacă răciţi, aveţi grijă ce «pastile» luaţi! Considerăm că v-am informat!“

Subtil pentru unii, scurt, ameninţător şi total ineficient pentru alţii. Specialiştii în tratarea consumatorilor au reacţionat declarând că un astfel de mesaj nu funcţionează, cum nu funcţionează niciun program al vreunei agenţi a statului. Un judecător din Cluj, Cristi Danileţ, extrem de viral online şi pe teren a fost iarăşi ţinta criticilor pentru că „a ameninţat“. De fapt, mesajul său explica ce înseamnă să mergi la audieri, să ţi se facă analize de sânge şi percheziţii, dosar penal, să ajungi să munceşti în folosul comunităţii, să rişti o pedeapsă cu suspendare sau închisoare pe bune.

 Luni, după încheierea festivalului, Poliţia anunţa tot în acelaşi stil:

„102 persoane, identificate de poliţişti şi jandarmi, nu au înţeles mesajul nostru şi au «tras»... cortina mai devreme la #ElectricCastle 2018. Şi v-am avertizat... Ne vedem la #Untold!“

Dacă Poliţia ar înţelege că o simplă „avertizare“ nu reduce consumul şi traficul de droguri, poate ar schimba strategia. Că Agenţia Naţională Antidrog care oferă servicii de prevenire, evaluare şi consiliere este în subordinea MAI-ului, o altă anomalie. Poliţia şi SupraPoliţia nu rezolvă infracţiunile. Niciodată. Problema e mult mai complexă.

Untold începe peste 7 zile. Acolo să vezi delir. Mii de participanţi. În 2017 au fost peste 330.000, adică mai mult decât populaţia Clujului. Vă daţi seama ce provocări pentru medici şi poliţişti? Cum să gestionezi fără incidente?

Clujul este al doilea oraş după Bucureşti din punct de vedere al consumului de droguri. Chiar înainte de EC, parcă cu intenţie au fost reţinuţi tineri traficanţi de droguri, de la ciuperci până la ketamină şi cocaină. Unii puşi sub arest preventiv aveau 17 ani. La Floreşti s-au depistat laboratoare de haşiş, cocaină, amfetamină, LSD şi cannabis. De consumul de marijuana nici nu mai vorbesc.

Ce mi se pare mai grav în România (şi eu tot comentez de ani de zile) este comercializarea alcoolului şi tutunului minorilor, care, sincer vorbind, statistic creează cele mai multe victime.

Cât este de important să nu-ţi laşi prietenul singur! E cel mai mare risc. Nu demult, în faţa unui club din Bucureşti (unde petreceau peste 1.000 de copii de clasa a IX-a), o elevă m-a strigat să dau ajutor unui copil de 15 ani căzut pe iarbă, inconştient. Mai târziu am aflat că nu băuse decât vreo 400 g de vodcă. Dar amica lui după câteva minute mi-a zis „Eu plec că începe balul“. Băi, şi a plecat. Alţi zeci de tineri şi adulţi au trecut pe lângă mine, s-au mirat şi au intrat în club. Şi aşa m-am trezit singur cu un copil necunoscut intoxicat cu alcool. Am chemat ambulanţa şi apoi părinţii (se simte puţin rău, băiatul). Tatăl, militar, a vrut să-l bată. Cum să baţi pe cineva inconştient? În fine, după manevre de prim ajutor şi injecţiile asistentei de pe ambulanţă, m-am bucurat când a deschis puţin ochii şi toată vodca plus ceva burgeri deodată au ajuns pe tricoul meu. Apoi asistenta insista să îi scot din gură resturile de mâncare şi salivă care nu se mai opreau. Trebuie să-i mulţumesc că mi-a dat voie să urc cu ea în ambulanţă. După miezul nopţii, l-am revăzut pe tatăl puştiului căutând în club buletinul băiatului. I-am zis „nene, băiatul nu a apucat să intre în club, a căzut la intrare“. Prima beţie la 15 ani. Dacă o fi fumat şi altceva nu am aflat.

Oricum, vara e plină de festivaluri şi concerte, că la astea ne pricepem mai bine. Şi oricât de săraci am fi, ne place să ne distrăm. Cui nu? Cluj, Bucureşti, Sibiu, Timişoara, săptămânal găseşti prilejuri pentru consumul de substanţe, alcool sau droguri în exces. Ce bine că la festivalul de muzică populară din Mărginime drogurile nu sunt de mare căutare.

În Anglia, organizatorii pun la dispoziţie apă gratis şi camere răcoroase, nu ca să încurajeze consumul, ci să ofere măsuri de siguranţă. Indiferent de cât de mari sunt pedepsele în România, trebuie să nu uităm că întotdeauna vor exista persoane care vor consuma. De multe ori, în multe ţări, războiul contra drogurilor a eşuat. Iar războiul nu contrazice luarea unor măsuri de siguranţă.

Să înţelegi acest fenomen înseamnă să reduci numărul de victime, să minimalizezi riscurile, să pui la dispoziţia consumatorilor măsuri de salvare a vieţii şi sănătăţii. În America, organizatorii trebuie să respecte nişte reguli obligatorii pentru concerte:

1. interzicerea/limitarea accesului persoanelor sub 18 ani.

2. plasarea unei cutii la intrare în care în mod voluntar participanţii să renunţe la substanţele pe care le deţin.

3. furnizarea de materiale educaţionale cu privire la pericolele consumului de alcool şi droguri.

4. plan şi mijloace de comunicare cu participanţii (ex. Facebook).

Interzis alcool şi tutun sub 18 ani mi se pare obligatoriu. În America, vârsta e 21. În România merge şi 15. Cazurile grave sunt la adolescenţi. Pentru 3, 4 zile, cât e festivalul, lipsa somnului, slaba hrănire, temperaturile ridicate şi deshidratarea au impact asupra efectelor drogurilor. Marile festivaluri din lume oferă apă gratis! La noi, apa e de 3 ori mai scumpă. Barmanii americani sunt obligaţi să nu mai ofere alcool celor care deja sunt beţi.

Pe lângă cadrele medicale (şi m-a încântat să aflu că la Cluj corturile erau acolo), zeci de voluntari ar trebuie să fie instruiţi pentru primul ajutor şi situaţii de urgenţă nu doar pentru organizare în general. Să identifici posibilele riscuri, să elaborezi un plan de acţiune şi să scrii un raport după eveniment în care să comentezi plusurile şi deficienţele iarăşi obligatoriu. 

Câteva recomandări:

  • Nu combina droguri şi alcool, riscul de supradoză este mult mai mare.  
  • Niciodată să nu rămâi singur.  
  • Nu lăsa băutura nesupravegheată şi nu accepta băutură de la străini (nici apă).  
  • Dacă vezi că cineva este inconştient (nu respiră, respiră greu, are unghiile şi buzele albastre, pupilele mici, pielea rece şi moale), cheamă medicii.  
  • Fii atent la persoanele care au consumat substanţe deoarece riscul agresiunilor sexuale/violurilor este mult mai mare.
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite