16 ianuarie: Ziua Internaţională a Statului Degeaba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Duminică, 16 ianuarie, este Ziua Internaţională a Statului Degeaba.  Legenda spune că această zi a fost creată în urmă cu 40 de ani de editialistul Harold Pullman Coffin, de la San Fracisco Examiner, scrie CNBC. Cu toate acestea, ea este sărbătorită încă din 1973 pentru a exista o zi „în care să ne concentrăm pe noi înşine”.

Harold Coffin a propus această zi cu intenţia de a satiriza o mulţime de sărbători „inutile”, dar şi pentru a celebra viaţa în sine. Singurele limite în ceea ce priveşte modul în care este petrecută această zi sunt imaginaţia şi soldul bancar al celui care vrea să o marcheze.

El a propus ca americanii să aibă o zi naţională în care nu trebuie să facă nimic, ci să fie o zi în care pur şi simplu trebuie să stea degeaba.

În mod fundamental, #NationalNothingDay este un act de rebeliune. Ceea ce a început ca un comentariu ironic la adresa tuturor zilelor noi din an s-a transformat curând în ceva mai mult decât atât, conform hotnews.ro. 

Ziua Statului Degeaba este în prezent o oportunitate de a ne lua puţin timp liber. Această zi este ocazia perfectă pentru a încetini puţin ritmul şi a face un bilanţ, potrivit daysoftheyear.com.

Ziua Mondială a Religiei


De asemenea, în data de 16 ianuarie este sărbătorită şi Ziua Mondială a Religiei, care ne oferă şansa de a vorbi despre cultura proprie cu ceilalţi şi de a profita de ocazia de a învăţa de la alţii despre cultura lor.

Ziua Mondială a Religiilor a fost sărbătorită pentru prima dată în Portland, Maine, sub titlul „Pace în lume prin religia mondială". Firuz Kazemzadeh a găzduit prima discuţie pe această temă, desfăşurată la Eastland Park Hotel în octombrie 1947, şi de atunci celebrarea acestei zile - în a treia duminică a lunii ianuarie - s-a răspândit în întreaga lume, întâlnirea având loc în diferite locaţii în prezenţa unor autori, educatori şi filosofi care vorbesc despre importanţa religiilor lumii, notează sursa citată. 

Sri Lanka a mers până acolo încât a lansat un timbru poştal care onorează Ziua Mondială a Religiei, în timp ce un altul a fost emis de Republica Congo. 

Ziua Libertăţii Religioase

La 16 ianuarie 1786, la scurt timp după ce Statele Unite ale Americii s-au constituit ca naţiune suverană, Adunarea Generală a Virginiei a adoptat Statutul Virginiei pentru libertatea religioasă, elaborat de Thomas Jefferson. Acest statut a devenit apoi baza a ceea ce cunoaştem astăzi sub numele de „Primul Amendament", care garantează libertatea religioasă tuturor persoanelor care locuiesc în SUA.

De atunci, în fiecare an în această zi, preşedintele Statelor Unite face publică o declaraţie prin care proclamă oficial ziua de 16 ianuarie drept Ziua Naţională a Libertăţii Religioase.
 

Ziua Alimentelor Picante şi Condimentate

Ziua Alimentelor Picante şi Condimentate declanşează în fiecare an o mulţime de evenimente, de la provocări de mâncat habanero la concursuri de gătit reţete populare. În rândul pasionaţilor serioşi, această zi reaprinde, de asemenea, marea dezbatere: „Ce ardei iute se află în fruntea scalei Scoville?”.

Mâncărurile condimentate au fost savurate de oamenii care au trăit cu mult timp în urmă, fiind prezente în reţete de peste 6.000 de ani. Şi chiar dacă preparatele pe care le savurăm astăzi s-au schimbat, nu se poate nega faptul că ne place în continuare mâncarea picantă, şi nu doar pentru gustul său incredibil, ci şi pentru că ne oferă o serie de beneficii pentru sănătate.

Condimentele pot ajuta la uciderea bacteriilor, la combaterea inflamaţiilor şi la accelerarea metabolismului. 

Ziua Aprecierii Dragonilor

Dragonii, aceste creaturi magice, cu solzi, născute din foc, au fost întotdeauna populari, existând în mitologia culturilor din întreaga lume, potrivit sursei citate. 

Oamenii credeau că dragonii sunt reali pentru că în Antichitate nu exista nicio explicaţie pentru prezenţa unor oase gigantice. Nimeni nu avea habar ce erau dinozaurii sau că oasele fosilizate aveau milioane de ani vechime. Din câte ştiau ei, aceste creaturi au pierit recent şi puteau trăi dincolo de orizont. Credinţa în „dragoni" era logică şi poate necesară pentru a te proteja.

Aceste vechi idei nu erau însă departe de descoperirile paleontologiei din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea. Odată ce epoca dinozaurilor a luat amploare, a devenit clar că într-adevăr existau creaturi uriaşe asemănătoare şerpilor care cutreierau Pământul cu milioane de ani în urmă, înflăcărând imaginaţia publicului.

În cele din urmă, ideea unor dragoni care interacţionează cu oamenii ne inspiră să ne lăsăm purtaţi de fantezie. Din acest motiv, Ziua Aprecierii Dragonilor este o bună ocazie ca fanii dragonilor să le împărtăşească şi să le povestească celorlalţi despre pasiunea lor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite