16 spitale bucureştene au o nouă conducere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Colentina va avea un nou director abia în martie FOTO Adevărul
Spitalul Colentina va avea un nou director abia în martie FOTO Adevărul

După ce ani întregi au fost conduse de manageri interimari, 16 din cele 19 unităţi sanitare aflate în subordinea Primăriei Capitalei au directori noi după ce au încheiat concursurile pentru ocuparea funcţiilor de conducere.

Acuzată de lipsă de transparenţă de reprezentanţii pacienţilor, care nu au putut face parte din comisiile de concurs, Primăria Capitalei a ales să meargă înainte inclusiv cu o parte din foştii directori de spitale, de care scandalurile s-au ţinut scai. O altă problemă evidenţiată de reprezentanţii pacienţilor e faptul că la majoritatea concursurilor a existat un singur candidat. Iar acolo unde au fost contracandidaţi, aceştia au fost respinşi în baza dosarului şi nu la concursul propriu-zis. 

„Concursurile au fost organizate netransparent, nu s-a făcut publicitate pe tema lor, deşi au fost anunţate pe site-ul primăriei. Totul s-a făcut într-o grabă nebună care nu a permis o competiţie reală. Din punct de vedere al pacienţilor, o parte din spitalele respective nu acordă servicii de calitate, nu respectă nişte criterii de internare şi externare, bolnavii plătesc materiale sanitare şi medicamente, infecţiile nosocomiale sunt scăpate de sub control”, a explicat, pentru „Adevărul”, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP). 

Primarul trebuie să îşi numească oamenii

Potrivit acestuia, managementul celor 19 spitale aflate în subordinea Primăriei Capitalei, are mult de suferit, deşi aprecierea nu poate fi extinsă la nivelul tuturor unităţilor sanitare. „Sunt şi excepţii”, completează Barbu. 

De cealaltă parte, medicul Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate al Societăţii Academice Române, spune că responsabilitatea unui primar faţă de o unitate sanitară e foarte mare. „Un spital îl poate ajuta sau îl poate îngropa. Primarul trebuie să îşi numească oamenii şi, aşa cum îi selectează, aşa o să îi aibă. Spitalul nu produce bani, ci doar consumă bani de la primărie. E clar că îi va cere bani ori de câte ori va fi în deficit. Problema e cine răspunde pentru buna funcţionare a spitalului, iar în cazul de faţă răspunderea se întinde până la primar”, a explicat specialistul. 

Mai mult, din punctul acestuia de vedere, faptul că unii directori rămân pe funcţii e de bun augur. Printre cei care ocupă funcţia de directori de spitale se numără medicii Narcis Copcă, Emilian Ioan Imbri, Doina Pleşca, Cătălin Codrea, Victor Strâmbu sau Gheorghe Peltecu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite