2.000 de carduri de sănătate, preluate de medici de la casele judeţene de asigurări de sănătate, într-o singură zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
2.000 de carduri au fost preluate de medicii de familie într-o singură zi FOTO Adevărul
2.000 de carduri au fost preluate de medicii de familie într-o singură zi FOTO Adevărul

Peste 2.000 de carduri de sănătate au fost preluate de medicii de familie de la sediile caselor judeţene de sănătate publică, într-o singură zi, a anunţat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Cei mai mulţi medici care s-au interesat de cardurile pacienţilor din propria listă sunt cei din Sibiu, urmaţi de cei din Cluj, Bacău, Olt şi Vaslui.

Conform situaţiilor centralizate la CNAS, în topul judeţelor, după stadiul de distribuire a cardurilor de sănătate returnate de poştă, atât la ghişeu, cât şi prin intermediul medicilor de familie, se află Oltul si Bacăul, cu un procent de 92%, urmate de Sibiu - 91%, Cluj - 84%, Timiş - 78 % şi Tulcea - 71%.

„În primele luni ale anului, 172 medici de familie au solicitat cardurile asiguraţilor, în timp ce într-o singură zi, în data de 15 mai 2015, CASMB a primit solicitări de la 251 medici de familie de preluare a cardurilor pentru asiguraţii din listele lor”, informează autorităţile, arătând că aproape 1.000 de medici de familie din Bucureşti sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB).

Cardul de sănătate, obligatoriu de la 1 mai, a stârnit numeroase controverse în rândul medicilor dar şi al pacienţilor şi guvernanţilor. Cardul nu modifică drepturile asiguraţilor la servicii medicale. Serviciile medicale de urgenţă se vor acorda fără să fie necesară validarea cu cardul, pentru că acestea se acordă atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate.

De asemenea, copiii cu vârsta până în 18 ani, care nu au primit card de sănătate, beneficiază de servicii medicale conform legii. Aceste servicii se acordă necondiţionat, indiferent dacă părinţii sau tutorii legali sunt sau nu asiguraţi. Persoanele neasigurate beneficiază, ca şi până acum, de pachetul minim de servicii medicale.

Medici de familie: „Legislaţia este ambiguă”

De altfel, şi preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF), spune că legislaţia privind cardul de sănătate este una ambiguă, care se schimbă de la o zi la alta, victimele ei fiind medicii şi pacienţii.

„Am început un nou contract în baza unui contract vechi modificat şi în baza unor norme relativ noi. A fost o perioadă extrem de tensionată în care însăşi esenţa specialităţii noastre a fost pusă în pericol şi existenţa cabinetelor medicale independente. Am trecut deocamdată de acest hop. Am început să lucrăm cu cardurile. Ca de obicei, aşa cum suntem deja obişnuiţi, CNAS are o legislaţie ambiguă, care se schimbă de la o zi la alta. Victime, bineînţeles, sunt pacienţii şi medicii. În fiecare zi apare alt comunicat care se bate cap în cap cu cel de acum trei zile şi din păcate modificările legislative nu sunt susţinute din punct de vedere legal”, a atras atenţia doctorul Rodica Tănăsescu, la Medical Forum.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite