2014

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o cafea rece, fără zahăr, cu Kierkegaard pierdut pe masă şi Petrucci curgând încet în surdină, citind câteva editoriale, retrospective ale anului 2013, previziuni şi planuri pentru 2014, m-am hotărât să-i scriu şi eu lui Moş Gerilă, ce-mi doresc în 2014, dacă tot l-am ratat pe Moş Crăciun.

În primul rând „O singură Românie”, cu tot populismul ce-l poate ascunde o astfel de afirmaţie, un „proiect de ţară” pe două, trei generaţii, de politică internă şi externă, educaţia şi agricultura fiind cele mai potrivite domenii pentru construirea acestui proiect naţional.

Şi dacă bătrânul Gerilă ar fi la fel de generos, precum bunul Moş Crăciun, mi-aş mai dori:

Să continuăm construcţia de autostrăzi, dat fiind faptul că în ultimii doi ani s-au finalizat 280 de km de autostrăzi în România, dintre care 153 de km în Transilvania (60,5 km - autostrada Sibiu-Orăştie, loturile I, II şi IV; 27,4 km - Lugoj-Deva, lot 1; 32,5 km – Deva-Oraştie; 11 km - Balint-Centura Lugoj; 9,5 km - Giarmata-Izvin şi 12,5 km - centura Aradului). Autostrăzile Turda-Sebeş şi Câmpia Turzii-Târgu Mureş sunt extrem de importante pentru Transilvania, pentru România.

Ca proiectele, Cluj Innovation City şi parcul ştiinţific-tehnologic „Tetapolis” să fie susţinute de comunitatea clujeană şi de toate partidele, astfel încât Cluj-Napoca să devină în următorii ani, capitala IT a României.

Să-i spună cineva hobbitului Boc, să nu mai trateze romii din Pata Rât, precum orcii din Mordor!

Să fim mai atenţi la demografie (migraţie & natalitate), deoarece în ultimii 20 de ani populaţia României a scăzut cu 3,5 - 4 milioane, cea mai dramatică scădere din cadrul Uniunii Europene.

Să începem să conştientizăm că Europa produce, România cumpără, că Europa vinde, România cumpără, că Europa oferă iar România o vizitează. Că este necesar să cumpărăm produse româneşti şi să sprijinim producătorii autohtoni cu orice preţ.

Să fim mai preocupaţi de creşterea pungilor de sărăcie din România, întărind egalitatea de şanse în primul rând la nivelul educaţiei gimnaziale, să îngustăm spaţiul marginal urban şi să abandonăm gândirea simplistă neoliberală: „Asta este. Trebuie să existe şi săraci”.

Să continuăm drumul bun început în domeniul absorbţiei fondurilor europene, aceasta ajungând la 26,83%, după ce în 2013, România a încasat peste 2,5 miliarde de euro de la CE, mai mult decât în întreaga perioadă 2007-2012, când ţara noastră a primit doar 2,2 miliarde de euro din finanţările alocate.

Să nu mai ridicăm ziduri, ci să construim credinţă în suflete. Să avem curajul de a discuta, de a clarifica, relaţia instituţională dintre stat şi biserică.

Ca societatea civilă să-şi dezvolte preocupările  şi să aducă în dezbatere cât mai multe teme civice, indiferent de gradul de rezonare din partea clasei politice, românii evadând în 2013 din lunga letargie socială.

Ca stânga să aibă un candidat puternic la prezidenţiale, de stânga.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite