Societate

articolul anterior articolul urmator

25 de ani de garduri (ne)democratice

6
16 Nov 2014 15:14:18
Lacrima Andreica
sursa foto: Adevărul
sursa foto: Adevărul

Gardurile sunt expresia controlului Puterii asupra ta. Coada la care trebuie să stai cu orele, la fel.  Te supui limitărilor pe care Puterea ţi le impune cu de-a sila în timp ce crezi că-ţi exprimi votul liber şi democratic.  Democraţia ar fi însemnat şanse egale de a vota fără cozi, fără garduri, fără jandarmeria statelor-gazdă. Deomocraţia şi România sunt încă noţiuni care nu au prea multe în comun.

În zilele acestea, neocomuniştii aflaţi la ”cârma” ţării m-au făcut să observ ceva ce până acum am sesizat fără a fi fost neapărat deranjant: gardurile.

Gardurile în sine sunt expresia cea mai democratică a totalitarismului, a lipsei de democraţie. O să încercaţi să mă contraziceţi dar dacă priviţi mai atent la lumea din afară şi la noi e imposibil să nu remarcaţi exact lipsa gardurilor la ei. Nu pentru că lumea e mai cinstită acolo. Hoţi sunt peste tot. Au şi ei bucuriile lor de oameni care fac cam tot ce fac şi oamenii noştri „de bine”. Dar gardurile în sine sunt expresia separării de celălalt, a limitării, a expresiei unei forme de autoritate asupra unui teritoriu: ”e al meu, eu fac regula”. Lumea civilizată le instalează doar când lucrurile scapă de sub control, nu ca regulă cum se întâmplă cu noi, românii. Şi asta nu pentru că noi suntem mai disciplinaţi ca alţii, ci pentru că nouă nu trebuie să ne fie permisă libertatea integral, să nu le scăpăm lor, neocomuniştilor de sub control şi manipulare.

Ce au făcut neocomuniştii în diaspora cu ocazia votului? Au făcut în aşa fel încât să fie montate garduri. De ce? Limitarea mişcării, obligarea oamenilor să se înşiruie la rând, să se supună mai mult sau mai puţin conştient unei forme a puterii care le transmite clar: ”Nu vă vrem decât în condiţiile noastre”. În aceeaşi linie de gândire s-au dat prea puţine ştampile, s-au pus gardurile mai subtile ale formularelor de completat şi semnat exclusiv în faţa autorităţii. Se transmite astfel o formă de autoritate şi de submisiune automată a cetăţeanului. I se spune clar, prin faptă şi atitudine limita libertăţii sale. Iar omul, fără să gândească prea mult, se supune. Teoretic nu-şi simte imediat ştirbită libertatea de exprimare şi acţiune. Dar îi este ştirbită. Şi încă masiv şi absolut nedemocratic pe sistem comunist.

Neocomunismul cu care ne-am infectat copiii

În şcolile româneşti există o problemă: de fugă de la şcoală, de corupere a minorilor, de trafic de alcool, ţigări sau droguri. Motiv pentru care era nevoie de o soluţie. În mod bizar, nici părinţii şi nici şcoala nu s-a gândit că prima soluţie este educaţia. Cu alte cuvinte să-ţi educi copilul să nu primească nimic de la străini, să nu meargă cu necunoscuţi, dacă e atras sau sesizează asemenea fapte să solicite imediat ajutorul profesorilor, să fie prezent la cursuri şi să ştie că este verificat cu privire la prezenţa sa. Nu! S-au instalat garduri mai înalte, cu şi mai multă sârmă ghimpată, s-au pus lacăte mai groase, paznici mai feroce, jandarmi în jurul şcolilor. Adică s-a impus copiilor o formă de control totalitaristă. Nimeni nu s-a sinchisit să le explice clar ce e de făcut, cum se face, de ce se face astfel şi să repete cu ei până le intră în reflex procesul liber, democratic de a-ţi dori să te protejezi şi să fii la ore. Le-a fost indusă copiilor şi tinerilor boala noastră de ne-democraţie. Separaţia de ceilalţi. Ideea de forţă şi limitare a spaţiului ca expresie a tuturor limitărilor pe care trebuie să le urmeze conştient sau nu mai încolo, în viaţă. 

Garduri versus alegere

Prin contrast, democraţia înseamnă educaţie, asumare personală, libertatea de a spune nu şi de a alege fie şi prost, sisteme funcţionale care să ţină copilul în şcoală şi părinţi implicaţi şi responsabilizaţi în educaţia odraslelor: ”Dacă nu ştii, te ajutăm. Nu vrei, te obligăm”. Pe scurt, părinţii sunt informaţi, traşi la răspundere pentru educaţia pe care o dau copiilor, pentru ce fac odraselele lor, copiii la fel. Dacă relaţia nu funcţionează, copilul ajunge în grija statului destul de rapid şi fără ca părintele să poată emite prea mutle comentarii. 

Dar alegerea există. Ea aparţine persoanei. Şi persoana e responsabilă de a da mai departe educaţie. 

Occidentul are derapajele sale cu privire la sisteme. E adevărat. Însă noi ca societate, inclusiv în Diaspora, pe teritoriile altor ţări avem un singur derapaj major, menţinut cu grijă de toate guvernele şi preşedinţii din ultimii 25 de ani: derapajul antidemocratic al gardurilor, al limitărilor, al impunerii separaţiei de celălalt, al prezumţiei automate de vinovăţie. Suntem trataţi ca infractori. N-ai ştiut? Nu contează. Eşti oricum vinovat. E o metodă comunistă de a trata cetăţeanul. Mai voalată. Nu te trimit la Canal imediat. Te ţin cu toporul spaimelor deasupra capului pe nisipuri legislative miscătoare şi mereu în favoarea ei, a Puterii. De aceea cred că în realitate, noi românii n-am fost niciodată liberi, doar am trăit iluzia libertăţii, amăgindu-ne că datul din gură este egal libertate. N-am mers mai în profunzime să vedem că libertatea înseamnă şi alegere, şi autodeterminare, şi şanse egale, economie necontrolată de stat şi firmele sale arondate. Noi trăim într-o perpetuă Perestroikă coruptă şi pretins originală. O formă perversă de totalitarism în care Puterea ştie că ventilarea frustrării îi asigură tot ei câştigul de cauză şi continuitatea domniei în detrimentul oamenilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Ionel Niculaie
16.11.2014, 19:36:26

Doamna Andreica, ne-am saturat iar asta se vede mai bine de-aici din Londra si multe alte orase in care mare parte din romani au ales sa traiasca o alternativa la mizeria din propria lor Tara. Povestea asta nu va avea un final pe care si-l doresc Ponta &Co., va asigur si-i asigur si pe dansii. Atunci cand intarati un suflet, indiferent de regnul apartinator, reactia nu se lasa ssteptata indelung. Asa va fi si-n urma zilei de astazi. Umilinta la care Diaspora a fost expusa se va intoarce ca un bumerang impotriva celor ce au exercitat-o. A fost un act de inconstienta majora care a contabilizat un ocean de ura impotriva acelor netrebnici care-si aroga titulatura de clasa politica romaneasca. Scriu aceste randuri cu o ura viscerala impotriva lor-si cred ca nu sunt singurul care simte asa- si mai scriu aceste randuri in speranta ca acei nehorati care mai asteapta un imbold sa-l fi gasit deja si sa-si exprime votul, acel vot ce poate face diferenta intre Dictatura (reprezentata de un individ ca Ponta) si LIBERTATE.

+3 (3 voturi)
Lacrima Andreica
16.11.2014, 22:07:34

Si in Romania oamenii simt la fel! Asteptam sa vedem ce iese demonstrat...

+2 (2 voturi)
Ionel Niculaie
16.11.2014, 22:27:16

Imi doresc acum sa nu fi vazut imagini ca cele de la Torino si Paris unde romanii sunt abandonati de institutii, amintim aici ambasadele si consulatele romane, care in mod firesc ar fi trebuit sa-i reprezinte nicidecum sa ceara sprijinul fortelor de ordine locale impotriva lor. Puterea nu se cedeaza usor, indiferent de circumstante, e bine cunoscut acest lucru dar parca ai nostri au intrecut masura! Una peste alta avem ceea pentru ce am luptat, avem un altfel de om la butoane si foarte important aspectul: nu mai e "regatean" iar asta spune multe! O seara buna va doresc, eu am sa-mi astept baiatul, care astazi a facut munca de voluntariat aici de buna dimineata, pe banii si timpul sau si de care sunt mandru si bucuros ca alte perspective i se deschid pe viitor.

+1 (1 vot)
Lacrima Andreica
16.11.2014, 22:46:02

Felicitari pentru baiat! Cat despre institutii aveti dreptate. Reclamati-le. Orice-ar fi, schimbarea pleaca de la noi. Ei nu vor dori schimbarea :)

+3 (3 voturi)
Kinga Toma
17.11.2014, 00:58:32

Cred ca urmeaza un concurs (pe dreptate) pentru toate posturile de la MAE. Tuturor sa li se dea un test de intelegenta si de cunoastere a limbilor straine. Atat. Oricum toate legile vor trebui schimbate.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)