2.691 de copii infractori într-un singur an şi alţi 2.500 de copii victime. Cine este responsabil?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecatorul Cristi Danilet s-a intalnit cu elevii oradeni

În 2015, un antrenor a fost acuzat că în timpul cantonamentelor a avut relaţii sexuale cu 7 fete cu vârste între 11 şi 14 ani. În 2017 este condamnat definitiv la 19 ani de închisoare. Pe cele 7 fetiţe cine le-a protejat? Cine le-a învăţat despre propriul corp, atingeri interzise, viaţa privată, abilităţi de refuz? Cine le-a învăţat cum să se apere?

În 2016, 15 profesori au fost condamnaţi definitiv pentru că au cerut mită contra unor note mai mari la BAC. Cum s-au putut poziţiona astfel în faţa unor adolescenţi? Ce modele, ce exemple erau aceştia? În 2016, 2.531 minori au fost victime ale unor infracţiuni precum: trafic de minori (228), viol (235), ucidere din culpă (72), abandon de familie (773), omor (37), loviri şi vătămări (471), act sexul cu un minor (269), tâlhării (110), pornografie infantilă (43). Tot în 2016, 2.691 de copii au devenit infractori: 1.508 au furat, 675 au tâlhărit, 313 au lovit şi vătămat corporal, 82 au violat, 78 au ucis, 19 au traficat droguri şi 16 minori au săvârşit acte sexuale.   

Anual, sunt 3.000 de sesizări pentru dispariţia unor copii. 95% din cazuri sunt plecări voluntare.

Care sunt cauzele? În România, 10% dintre mame sunt minore, ţara noastră dragă fiind pe primul loc în UE la numărul de fete sub 15 ani care devin mame. Cum se prezintă în faţa Europei un guvernant cu o asemenea statistică? Mai grav, cum poate o fetiţă de 15 ani să accepte psihologic vorbind naşterea propriului bebeluş şi ce impact are naşterea (de multe ori rezultatul unui viol ascuns) şi implicit schimbarea totală şi bruscă a vieţii copilăriei asupra psihicului acestui copil? Trista cifră este constantă de ceva ani. Un senator fără nicio cultură medicală, de sănătate publică, ori fără măcar să solicite opinia unui medic sau psiholog are tupeul de a crea legi anti-sănătate, precum cea care prevedea pedeapsa cu închisoarea pentru profesorii care predau educaţie sexuală. România este o ţară a extremelor, dar în acelaşi timp o ţară tristă pentru că este raiul infracţiunilor şi pentru că Legea nu este făcută pentru a fi respectată, ci încălcată. Statul este responsabil de educaţia, sănătatea, protecţia şi bunăstarea cetăţenilor, iar părinţii sunt responsabili de educaţia copiilor. Din păcate, nici părinţii copiilor victime nu au avut parte de o educaţie serioasă şi responsabilă. Cauzele sunt multiple şi complexe, explicaţiile simple devin banale. Sunt români care trăiesc în prezent şi alţii responsabili care văzând prezentul îşi fac griji pentru viitor chiar dacă ei nu vor mai aparţine viitorului.

Într-o seară, la librăria Humanitas din Bucureşti, însuşi editorul şi directorul editurii era de faţă, alături de un psiholog, un profesor de drept, consilier personal al procurorului general la o lansare de carte a unui judecător. Librăria arhiplină cu persoane stând în picioare. Judecătorul nu scrise un tratat de specialitate, o obligaţie de natură academică, nu era o carte de memorii rezultată în urma pensionării, nici o carte care să-i aducă venituri uriaşe, ci o carte scrisă izvorâtă din pur civism, responsabilitate şi profesionalism, şi din păcate ca urmare a peste 20 de ani de activitate cu mii de condamnări a unor tineri. Mii de copii neprotejaţi, deseori victime ale societăţii, anturajului sau familiilor persoanele. O carte despre legi în premieră în România, pe înţelesul tinerilor. M-am întrebat deseori în ultimii ani ce determină ca un judecător de la Tribunalul Cluj, Cristi Danilet, care nu are cea mai uşoară slujbă, ca timpul său liber să-l dedice efortului de a scrie o astfel de carte, să susţină sute de prelegeri în şcoli, licee şi universităţi răspunzând la orice invitaţie de peste tot din ţară, să invite tinerii la tribunal pentru a-i învăţa, să creeze parteneriate şi să fie implicat în viaţa cetăţii? Să le explice cetăţenilor de rând legile şi cum funcţionează acestea prin apariţii televizate, prin explicaţii îndelungate şi comentarii pe saiturile de socializare sau cu orice alt prilej public. În primele zile de la publicarea înregistrării video a lansării de carte, peste 200.000 de români au vizionat. Educaţia juridică în şcoală este un alt proiect urgent.  

Citind cartea, m-am întrebat de ce nu se dă BAC-ul din ea, ca un examen al maturităţii, pentru că ceea ce ar învăţa le-ar folosi mult mai mult în viaţa lor decât nişte formule matematice, date istorice seci sau comentarii memorate fără vreo utilitate practică. Am apreciat cât este de atractivă, cât de corect este structurată şi cât de uşor şi multe informaţii poţi învăţa din fiecare pagină. Este adresată adolescenţilor, dar devine obligatorie pentru adulţii de orice vârstă pentru că la fiecare pagină găseşti informaţii noi care te pot proteja de sancţiuni, iar explicarea infracţiunilor este însoţită întotdeauna de cazuri reale publicate în presă şi de soluţii în caz de urgenţă însemnând date de contact. Precum TELVERDE ANTISUICID 0800.801.200 GRATUIT, Telverde CONSUM DE DROGURI 0.8008.700.700, TELVERDE CĂLĂTOR CFR 0800.88.44.44.

Cartea merită citită online, e gratis, se citeşte rapid şi este utilă pentru orice părinte în educarea copiilor. Informaţiile de mai jos sunt preluate identic din carte.

Ştiaţi că:

  • Începând de la 14 ani, minorii pot fi sancţionaţi contravenţional?  
  • Divorţul are loc doar între soţi, nu şi între părinte şi copil?  
  • Dacă un părinte care are custodia copilul îl împiedică în mod repetat pe celălalt părinte să aibă legături personale cu minorul, fapta constituie infracţiune?  
  • Pentru a fi efectuate actele medicale care ţin de probleme sexuale sau reproductive, copilul de 16 ani nu mai are nevoie de acordul părinţilor?  
  • Transmiterea intenţionată de boli veneric prin act sexual sau a virusului HIV prin orice mijloace este sancţionată cu închisoarea?  
  • Elevul nemulţumit de nota acordată de profesor NU o poate contesta în justiţie?  
  • Când un profesor pretinde bani, produse sau alte foloase, inclusiv favoruri sexuale pentru a da o anumită notă, el comite infracţiunea de luarea de mită indiferent dacă primeşte sau nu ceea ce a solicitat, iar elevul sau părintele comite infracţiunea de dare de mită?  
  • Răzbunarea nu este considerată legitimă apărare şi poţi fi sancţionat?  
  • Controlorul (tren, autobuz) nu are voie să te reţină, să te coboare cu forţa sau să te conducă la biroul său împotriva voinţei tale?  
  • Dacă animalul tău muşcă o altă persoană provocându-i leziuni, conform legii eşti responsabil de prejudiciu şi victima poate pretinde o sumă de bani (îngrijiri medicale, despăgubiri morale)?  
  • Dacă găseşti bunuri sau obiecte şi nu le predai la poliţie în termen de 10 zile fapte este infracţiune.  
  • Copiii peste 16 ani pot încheia singuri un contract de muncă şi au dreptul de a primi şomaj timp de 6 ani?
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite